Édesburgonya (batáta) krémleves

2014-01-02

sponsored links

IMG_7617

Nem nagyon szoktunk különleges ételeket enni, de most így az új év kezdetén gondoltam a fantáziámat régóta piszkáló édesburgonyát csak ki kellene próbálni. Jött az ötlet onnan, hogy megláttam a tecsóban. 700 ft kilója, hát gondoltam 2 darabot beújítok, ami végül 3 db lett és végül mindössze 1,5 kg-ot nyomott. :D

Kicsit utána jártam a témának mit is lehetne készíteni belõle és így esett elsõként a krémlevesre a választásom.

Mondjuk nem nagyon szeretjük a krémleveseket, konkrétan talán tavaly készítettem utoljára sütõtökbõl, ami szó mi szó bejövõs volt és mivel az a recept Gyömbértõl származott és most is találtam nála, megbízható, már letesztelt forrás lévén nem féltem tenni egy próbát. :)

Az édesburgonya, vagy más néven batáta nagy átlagban export útján kerül kis hazánkba, pedig termelik itthon is Ásotthalmon és jövõre lehet a mi kertünkben is. Elméletileg két fajtája van: az egyik héja is kissé lilás, annak a húsa is lila és van a krumplisabb kinézetû, barna, földes héjú, aminek a húsa sárga. Azt mondják a lila íze g a gesztenyére hajaz, míg a sárgáé sütõtökös.

Hát sárgát kaptam, de ezt is akartam.

Mosás, hámozás után olyan túlméretezett répa kinézete volt a dolognak és ízre sem mondtam rá mást.

A leves egyébként nagyon finom, sõt chipsnek sütve sóval, borssal valóban van neki amolyan sült sütõtök beütése és nekünk nagyon is bejött!

A leves sem bonyolult, tisztítás, szeletelés nélkül fél óra alatt el is készíthetõ.

Kókusztejes édesburgonya krémleves zöld dió vagy tökmag feltéttel



(4-6 fõre)

50 dkg tisztított, kockázott édesburgonya (sárga húsú)

1 gerezd fokhagyma

1 fej vöröshagyma apróra vágva

1 liter víz

kb. 2 dl kókusztej

kevéske extra szûz olívaolaj

zöld dió szeletelve vagy felaprítva (szirup mentesen) ? vagy tökmag és tökmag olaj

só, bors ízlés szerint

A hagymát néhány percig dinszteljük az olajon.

A felaprított fokhagymát is beledobjuk, rátesszük a burgonyakockákat és együtt pirítjuk magas lángon az egészet további 2-3 percig.

Közben kevergetjük.

Felöntjük a vízzel, sózzuk-borsozzuk.

Forrás után kb. 20 perc alatt puhára fõzzük az batátát, botmixerrel sima állagúra keverjük, majd újraforraljuk és besûrítjük a kókusztejjel.

A kókusztejet használat elõtt alaposan keverjük össze, mert szétválik a krém és a tej része.

Tálaláskor vékonyra szeletelt vagy felaprított zöld diót vagy tökmagot, illetve tökmagolajat hintünk a tetejére.

Érdemes a zöld dió tekintetében elõtte a szirupot lemosni vagy letörölni róla, elég édesség van a dió belsejében, ami édesen harmonizál a leves enyhe sósságával.

(A képen kevés leves van szedve a tányérba, mert a dió egyébként elsüllyed, így akár meg is lephetjük vele vendégeinket, ha belekeverjük.)

Nagyon jó kis leves betét a dió, a finom textúrájú levest igazán feldobja némi rágni való! :)

Kókusztej hiányában nyugodtan sûríthetõ fõzõtejszínnel (szerintem).

Mind a két feltéttel nagyon finom!

A tökmag nagyon passzol hozzá, pláne ha van még egy kis stájer tökmagolajunk a kamra polcán. Persze aki simán kanalazná befelé a levest mindenféle rágni való nélkül, az ne tegyen bele semmit.

A zöld dióval azért jó, mert az egyébként sós leves nagyon jól harmonizál a kicsit édes zöld dió darabokkal és a dió állaga is nagyon megy a leveshez. Ez a verzió azoknak jön be, akik szeretik az édes-sós kombót?..sós ropit csokival, ilyenek. :D Mint én?

Akárhogy is nagyon finom, ajánlom figyelmetekbe, próbáljátok ki. Elég egy közepes vagy nagyobbacska édesburgonyát vásárolni hozzá és máris kész a finom leveskénk 4 vagy 6 személyre. :)

IMG_7622

További képeket a Facebookon a Kókusztejes édesburgonya krémleves címû albumban találsz.


Ezeket is kedvelnéd:




IMG_3115
Sütõtök krémleves


IMG_4662
Vaníliás, rebarbarás málna krémleves



Brokkoli krémleves krutonnal


DSC_0091_114851
Sütögetés Varga Gáborral a Gastropolisban


IMG_3908
Trüffel krémes, erdei gyümölcsös CSIKOS mini palacsintatorta




Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/01/02...

sponsored links

Keres?s