Édes-savanyú csirke a la Macsakanyelv

2014-08-04

sponsored links






Ennek a posztnak azt a címet is adhatnám, hogy ?Hogyan mentsük meg az egy rossz recept alapján felhasznált alapanyagok nagy részét, és alkossunk belõle mégis valami nagyon finomat??, vagy akár azt is, hogy ?Kirándulás a számunkra szokatlan ízek világába?. De ezek az elnevezések túl hosszúak voltak, ezért inkább leírom, hogy jártam.
Adott volt egy, a precíz leírást illetõen erõsen megkérdõjelezhetõ recept, pontosabban amikor rátaláltam a neten édes-savanyú szósz után kutatva, akkor még nem tudtam, hogy baj van vele. Meg is vettem a hozzávalókat, bár földimogyoró olaj híján kókuszolajat tettem a kosaramba, úgy is régóta ki akartam próbálni. Anyának volt egy kevés fehérborecete, de a szójaszószából nem kértem, mert arról nem olvastam jókat, és úgy gondoltam, azt inkább kihagyom, tán csak nem fogjuk megérezni a hiányát. Nem mintha nagyon tudnám, milyen íze van.
Neki is kezdtem az ételnek, de már a cukor mennyiségét is émelyítõen soknak éreztem. A víz és a borecet is soknak tûnt - mintha tengernyi mennyiségû folyadékban úszkálna pár szál paprika. Amikor pedig a keményítõs sûrítéshez kezdtem keverni 2 ek vízzel a 7 dkg (!!!) keményítõt, akkor aztán nem kerestem a kedves szavakat a véleménynyilvánításhoz. Már a receptet olvasva is feltûnt, hogy milyen nagy adag keményítõt írnak, ráadásul annyit nem fogok tudni ilyen kevés folyadékkal simára keverni, de úgy voltam vele, hogy majd adagolok még hozzá vizet. Így is lett, hogyhogy nem, simára keverõdött a sûrítõanyag, de amikor az ételhez kevertem, kb. úgy nézett ki, mintha a zöldségek belekötöttek volna valamiféle sûrû, enyvhez hasonlatos matériába. Basszuskulcs! Most mi lesz? Kidobjam a drága hozzávalókat és újra fõzzem a szószt?! Nem tetszett ez a lehetõség. Ráadásul fehérborecetbõl nem is volt több. Aztán agyamban fény gyúlt, szûrõkanálba tettem az egészet, folyó víz alatt lemostam róla az ?enyvet?, és sokkal kevesebb folyadékkal és cukorral szándékoztam elkészíteni. Na de mitõl lesz savanyú? Volt itthon balzsamecet ? gondoltam, próba szerencse, belelöttyintem, hátha nem olyan eget verõ a különbség közte és a fehérborecet között. Amikor elkészült, megkóstoltam, és jól meglepõdtem, mert nagyon ízlett. Szerencsére nem voltam ezzel egyedül. :)
Ez egy Macskanyelvféle édes-savanyú csirke lett, és nem kell összehasonlítani az eredeti, a valódi édes-savanyú csirkével. :D








Hozzávalók 4 személyre:

Szószhoz:
1 piros húsú kaliforniai paprika
1 zöld húsú kaliforniai paprika
2 gerezd fokhagyma
20 dkg ananász
1,5 ek kókuszolaj
5 dkg nyírfacukor
0,5 dl balzsamecet
1 dl víz
1 jó ek étkezési keményítõ

Tésztamasszához:
1 nagy tojás
2 ek víz
2 jó ek finomliszt
2 ek étkezési keményítõ
1 csapott tk só

Egyéb hozzávalók:
40 dkg csirkemellfilé
3 dl kókuszolaj

Körethez:
20 dkg rizs
1 ek kókuszolaj
víz (a rizs mennyiségének másfélszerese)


elkészítés:

  1. A paprikákat megmossuk, leszárítjuk, magházukat eltávolítjuk és csíkokra vágjuk.
  2. A fokhagymát megtisztítjuk és nagyon vékony szeletekre vágjuk.
  3. Az ananászt meghámozzuk, felkarikázzuk, a belsõ, kemény részt eltávolítjuk, és a gyümölcshúst kis kockákra vágjuk.
  4. A földimogyoró olajat egy lábosban felforrósítjuk, rátesszük a felcsíkozott paprikát és a fokhagymát, és 2-3 percig pároljuk.
  5. Hozzáadjuk a cukrot, a fehérborecetet, a szójaszószt és 0,5 dl vizet, és hagyjuk, hogy a cukor teljesen felolvadjon.
  6. A keményítõt 0,5 dl vízzel simára keverjük, a cukros-ecetes zöldségekhez adjuk, és kevergetve 1-2 percig fõzzük.
  7. Ekkor hozzáadjuk az ananászt, majd elzárjuk alatta a lángot és a kész édes-savanyú szószt félretesszük.
  8. Közben elkészítjük a köretet: egy lábosban az olajon megfuttatjuk a megsózott rizst, felöntjük a vízzel, és fedõ alatt, kis rést hagyva, puhulásig fõzzük.
  9. A húst megtisztítjuk, leitatjuk róla nedvességet és 1 cm-es kockákra vágjuk.
  10. A tojást, 2 ek vizet hozzáadva, villával felverjük, beletesszük, a lisztet, a keményítõt és a sót, és simára keverjük. Közben egy lábosban felhevítjük az olajat.
  11. A húskockákat beleforgatjuk a híg tésztamasszába, a forró olajban kisebb adagokban aranybarnára sütjük, majd egy szûrõkanállal konyhai papírtörlõre szedjük, hogy leitassuk róla az zsiradékot.
  12. A panírozott húskockákat óvatosan összeforgatjuk a szósszal, és a rizzsel együtt tálaljuk.














Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2014/08/edes-...

sponsored links

Keres?s