Árpagyöngy, édesköménnyel és sütõtökkel ? Munkaebéd itthonról

2014-03-02

sponsored links

Ez az étel finom. Ez az étel egészséges. De be kell vallanom nem az a fajta, amit akkor kell készíteni, ha megjelenik a lakásunkon egy romantikus vacsorára A férfi, vagy A Nõ akit a fõztünkkel (is) el akarunk bûvölni.  Tudom, most marketingbõl bukásra állok, de legyünk õszinték, ez tényleg nem ez az a fogás, ami fölött hosszan filozofálni lehet az ízek és textúrák merész sokféleségérõl. ;)

Árpagyöngy, édesköménnyel és sütõtökkel

Ennek ellenére nagyon ajánlom, hisz ez az a fajta étel, amit a munkahelyünkre elvihetünk egy könnyû, ízletes és egészséges étel gyanánt, hisz hamar megvan, mûködik melegítve is, és egész laktató. Az az étel amit egy sietõs hétvégén egy tálból ki lehet kanalazni, vagy az amit egy könnyed vacsinak megehetünk egy sorozat elõtt. Fûszerezni persze lehet egy kicsit erõsebben, de az egyik dolog ami megfogott a receptben az általam körülrajongott édesköménygumó. Így nem változtattunk semmit és hagytuk érvényesülni a zöldségek ízét. Utólag azt mondom, hogy beletettem volna még azt a kis cukkinit ami a hûtõben volt.

 Árpagyöngy, édesköménnyel és sütõtökkel

Nehézségi fok: egyszerû
Elkészítési idõ: kb. egy óra
Mennyiség: 4 személyre
Elõkészítés: Az árpagyöngyöt elõzõ este be kell áztatni.

Hozzávalók:

  • Egy kis sütõtök, kb. 600g
  • 4-5 teáskanál olivaolaj
  • 2 nagyobb édesköménygumó (összesen 800-900g)
  • 2 gerezd fokhagyma, vékonyra vágva
  • 50g dió
  • 200g gersli, azaz árpagyöngy
  • 1/2 citrom leve
  • Tetejére kb. 20g parmezán vagy grana padano sajt
  • Egy kis csokor petrezselyem
  • Só, bors

További hozzávalók:

  • Egy kis cukkini
  • Adagonként egy púpozott evõkanál feta sajt
  • Tálaláshoz olivaolaj

Elkészítés:

0. lépés
Elõzõ éjszaka mossuk meg, és áztassuk be a gerslit hideg vízbe.

1. lépés
Egy lábosba öntsük át a gerslit, és fõzzük kb. 20-25 percig addig amíg nagyjából puha lesz. (Vagy ahogy a csomagoláson írják.)

2. lépés
Melegítsük elõ a sütõt 190 fokra, kockázzuk fel a sütõtököt kb. egy-másfél centisre (héja nélkül). Tegyük a sütõlapra kb. 3 evõkanál olivaolajjal, sóval és borssal, és tegyük a sütõbe 15 percre.

3. lépés
Vágjuk fel az édesköményt is kisebb darabokra, és 15 perc után a fokhagymával (és ha használunk akkor a cukkínivel) együtt keverjük a sütõtökhöz. Süssük így kb. 20 percig. Addig amíg a széle barnulni, karamellizálódni kezd.

4. lépés
20 perc után adjuk hozzá a diót, majd süssük további 8-10 percig.

5. lépés
Ha kész a gersli, akkor szûrjük le, tegyük tálba és adjuk hozzá a sült zöldségeket az olajjal együtt. Reszeljünk rá sajtot, és adjuk hozzá a petrezselyem felét, esetleg az édeskömény megmaradt zöldjét ha rajta volt. Tálaláshoz pedig a friss petrezselymet, és ha használunk akkor egy kis feta sajtot.

Megjegyzések:

  • Harmadik napra már vesztett egy kicsit az aromából, és mikor fotóztam nem volt friss petrezselyem, így jött a feta ötlete. Ez elég jól feldobta egy kis olivaolajjal, de további parmezánt is  lehet rá reszelni.
  • Legközelebb még egy evõkanál kakukkfüvet fogok az ételhez keverni, szerintem nagyon jól fog menni hozzá.
  • Hugh Fearnley-Whittingstall receptje alapján.

Árpagyöngy, édesköménnyel és sütõtökkel

Árpagyöngy, édesköménnyel és sütõtökkel


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/03/02/...

sponsored links

Keres?s