Áprilisi piaci körkép receptekkel

2014-04-22

sponsored links

Áprilisban is menjetek piacra, mert egyre több a zöld, a friss, a ropogós. De esõkabát, gumicsizma, esernyõ, viharkabát, stb. azért legyen nálatok, mert amilyen szeszélyes az idõjárás, bármikor elcsíphettek egy jó kis záport.

marciusi_piaci_korkep

Zöldségek

A medvehagyma szezonja ugyan lecsengõben van, de lehet még kapni az árusoknál. Ha nem untatok rá, érdemes venni néhány csokorral. Ilyenkor már erõteljes mind az illata, mind az íze, jóval intenzívebb, mint a szezon kezdetén. Nyersen, vajas kenyérre aprítva, friss, roppanós salátákhoz, vagy pogácsatésztába keverve is isteni. Jótékony hatással bír a gyomorra, az emésztésre, enyhíti a szédülést és a fejfájást, csökkentheti a vérnyomást, és még vértisztító hatása is van. A többi hagymaféléhez hasonlóan ráadásul erõsíti a vágyat, a szenvedélyt, ki ? ki vérmérsékletétõl függõen egyen többet vagy kevesebbet belõle. ;) Arra azért érdemes figyelni, hogy a medvehagyma fokozza a vérzés kockázatát (mivel enyhe vérlemezke ? összecsapódást gátló hatása van), így véralvadásgátló gyógyszer szedése esetén nem javasolt a medvehagymát enni. Egyszerûen tartósíthatjátok, felaprítva, kevés sóval és olajjal összekeverve, de kis tasakokban le is fagyaszthatjátok.

Van már friss, zsenge spenót, aminek nagyon örülök, mert akár nyersen, salátába, fõzelékként, vagy egy jó kis túrógaluskába is nagyon szeretem.

friss_spenot

Egyik legnagyobb elõnye az, hogy könnyen emészthetõ, így nem terheli meg a szervezetünket. Jó hatással van az emésztésre, nagyobb mennyiségben tartalmaz C ? vitamint, káliumot (ami fontos szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában), és folsavat is, ami fontos szerepet játszik a várandósság alatt. Az viszont csak egy urbánus legenda, hogy rengeteg vasat tartalmaz, így a vérszegények egyék azt kilószámra. Az viszont tény, hogy ha C ? vitaminban gazdag alapanyagokkal együtt esszük, több vasat tudunk hasznosítani belõle.

nagyon_tavaszi_salata (1)

A gyerekek másik nagy mumusa, a sóska is elérhetõ már. Én mártást szoktam csinálni belõle kevés nádcukorral és tejföllel. Na nem a csomós, csirizes menzai változatot, hanem a selymes, krémes sóskamártást. :)

Még mindig nem tudok ráunni a friss hónapos retekre, amit leginkább egy szelet vajas kenyérrel és friss, aprított snidlinggel szeretek enni. De salátába is szívesen teszem. Egyébként ha némi zöld fûszerrel (pl. kakukkfû), kevés borecettel és olívaolajjal bepácoljuk, majd sütõben, vagy serpenyõben kissé megpirítjuk, döbbenetes finomságot kapunk. Ehetjük húsok mellé köretként, vagy fõzelékhez feltétként is. Mivel kevesebb rostot és illóolajat tartalmaz, mint a fekete retek, azok is bátrabban ehetik, akiknek érzékenyebb a gyomra.

Az egyik legnagyobb szerelem a karalábé. Édeskés, zsenge, ropogós, legjobban nyersen szeretem, ráadásul magas B1, B2, B6 és C ? vitamin tartalma is így hasznosul a leginkább. Felhasználhatjuk salátákba vékonyan felcsíkozva, vagy lereszelve. Megtölthetjük fûszeres darált hússal töltött karalábénak, készíthetünk belõle üde tavaszi karalábéfõzeléket, vagy egy kis zsályával, kevés tejszínnel és citromlével mennyei krémlevest is fõzhetünk belõle.

karalabe_fozelek_karalabe_levellel

zsalyas_karalabekremleves_merge

A friss fejes saláta, ami ilyenkor tavasszal terem, klasszisokkal jobb, mint az év többi szakaszában kapható, kissé szomorú sorsú társai. Ilyenkor van igazán színe, tartása, enyhe, nem tolakodó az íze, ezért remek ?dúsítója? lehet mindenféle salátának. Persze, mint más zöldségeket, ezt is nyersen érdemes leginkább fogyasztani, mert így hasznosul a legjobban a magas C ? vitamin, B ? vitamin, fehérje, kalcium, kálium és foszfor tartalma. A fejes saláta jó hatással bír a gyomor mûködésére, cukorbetegek és túlsúlyosak is bátran fogyaszthatják. Az egyik legjobb dolog, ami történhet vele, ha egy jó kis tojásos nokedli mellett kerül az asztalra, de remek fõzeléket is készíthetünk belõle. Igen, fõzeléket. ;) A fejes saláta fõzelék igenis finom. :)

Április közepe felé már megjelenik a fehér (azaz halványított), a zöld és a lila spárga is, bár én idén még nem fõztem vele. De ami késik, nem múlik, hamarosan lesznek spárgás receptek is a blogon. Zsenge, megvastagodott hajtását fogyasztjuk. A fehér spárgát inkább krémlevesként, a zöldet pedig akár nyersen salátákba darabolva esszük, de kevés olívaolajon meg is süthetjük, némi citromlével leöntve, bacon-be tekerve remek köret lehet sültek mellé. A hallal például egészen zseniális párost alkotnak. Vízhajtó hatása miatt jótékonyan hat a keringésre, segíti a szervezet méregtelenítését. Gazdag A, B1, B2, C, valamint E ? vitaminban, magas a folsav tartalma. Koleszterinmentes, és kifejezetten alacsony a cukortartalma. Kalciumot, foszfort, vasat, jelentõsebb mennyiségû káliumot tartalmaz.

Találhatunk már zsenge zöldborsót is. Megmondom õszintén, én fõzeléknek szeretem a leginkább, mondjuk pirított csirkemájjal, vagy borsikafûvel, vagy joghurttal.

Gyümölcsök

Megjelentek az elsõ szamócák, de az az igazság, hogy én ezt még nem szeretem. Nem igazán van még ízük, úgyhogy inkább türelmesen várok. Megéri. És ha már jó ízesek lesznek, megint fõzhetek belõlük szamócalekvárt. :)

Van viszont rebarbara, ami ugyan nem tipikusan hazai, és nem is gyümölcs, hanem zöldség, viszont sokoldalúan felhasználható. Mártásnak, kompótnak, szamóca mellé lekvárba, vagy süteménybe is. Például egy jó kis pitéhez.

rebarbaras_pite (13)


Innen is szemezgethettek




marciusi_piaci_korkep (27)
Márciusi piaci körkép receptekkel



Januári piaci körkép receptekkel


maglyarakas
Februári piaci körkép (receptekkel)


osz_tel_gyumolcs
Decemberi piaci körkép




Folytats a blogon ... rizsazzunk.cafeblog.hu/2014/04/22/apr...

sponsored links

Keres?s