Áfonyás túrótorta.

2014-08-17

sponsored links




Hétvégére mindenképpen egy nagyon krémes, csokoládés süteményt szerettem volna sütni. Bevásárlás közben, a zöldségesnél rám mosolygott egy doboz áfonya, és nem volt szívem otthagyni. A hûtõben pedig várakozott egy doboz ricotta, így aztán szép lassan össze is állt a fejemben ez a torta, már csak hozzá kellett látni az elkészítéséhez. A piskótatésztába kevertem két evõkanál pörkölt mákot, melytõl nem csak mutatós, de nagyon finom is lett. A krémbe én ricottát tettem, de ízlés szerint túróval is készíthetjük. Mivel az áfonyás-ricottás krémbe zselatin is került, így már tegnap este összeállítottam a tortát, majd a hûtõben várakozott a sorára. Nemsokkal ebéd elõtt aztán nyakon öntöttem a csokoládékrémmel, majd irány ismét a hûtõ. Végül pedig közvetlenül tálalás elõtt vettem ki, és szeleteltem fel. A színe az áfonyától lehet kissé bizarrnak tûnik, na de az íze..........







Tészta hozzávalói (gáztepsihez):


4 db tojás
12,5 dkg porcukor
10 dkg liszt
1-2 ek mák (egész)
2 ek forró víz
1 tk vaníliaaroma


Az egész mákszemeket állandó keverés mellett, pár pillanat alatt pörköljük illatosra, majd öntsük ki egy tányérba, és hûtsük ki egészen.

Tegyük bele egy keverõtálba a porcukrot, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és kezdjük el robotgéppel  habosra keverni. Addig keverjük, hogy legalább háromszorosára nõjön. 

Ekkor állandó keverés mellett, adjuk hozzá a vaníliaaromát, az elõzõleg megpörkölt, és kihûtött mákot, és kanalanként a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
A lisztet szitáljuk a tojásos keverékhez, és keverõlapáttal keverjük óvatosan össze. (SÜTÕPOR NEM KELL BELE!!!)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütõpapírral, majd kanalazzuk rá a masszát, és egyenletesen simítsuk el. 
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük 10-15 perc alatt készre. (én légkeverésnél 150 fokon, 12 percig sütöttem)

A sütõbõl kivéve borítsuk rá a tésztát egy liszttel vékonyan megszórt sütõpapírra. Ezután óvatosan húzzuk le a forró tésztáról a sütõpapírt, majd takarjuk le egy nyirkos konyharuhával. (a bevizesített konyharuhát alaposan csavarjuk ki, hogy éppen csak nyirkos legyen)

Letakarva hagyjuk a tésztát teljesen kihûlni, majd vegyük le a konyharuhát. Ezután vágjunk a tésztából két akkora kört, hogy beleférjen egy 22 cm-es tortaformába. (a tészta nem fogja magába szívni a konyharuhából a nedvességet!!!)






Áfonyás-túrós töltelék hozzávalói:

25 dkg ricotta (v. túró)
15 dkg áfonya
1 ek barna cukor
porcukor (ízlés szerint)
2 cs vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
2 dl habtejszín (v. Hulala)
10 g porzselatin
0,5 dl víz


Az áfonyát tegyük bele egy tányérba, majd szórjuk meg a barna cukorral. Ezután tegyük be a mikróba, majd 2-3 perc alatt pároljuk meg, majd hûtsük ki egészen. (közben egyszer óvatosan keverjük össze)

A ricottát keverjük simára a vaníliás cukorral, ízlés szerint porcukorral, a citrom lével, és a reszelt citromhéjjal. 

Ezután öntsük hozzá a teljesen kihûlt áfonyát, majd szintén keverjük össze. (én néhány szem áfonyát villával összenyomkodtam, úgy kevertem hozzá)

A vizet forraljuk fel, majd vegyük le a tûzrõl, és állandó keverés mellett öntsük hozzá a porzselatint. Ezután addig keverjük, még a zselatin teljesen feloldódik, és már éppen csak langyos.

Az elõzõleg összekevert áfonyás-ricottához öntsük hozzá a kihûlt zselatint, majd keverjük alaposan össze.

A habtejszínt (v. Hulalát) verjük fel kemény habbá, majd apránként szintén keverjük hozzá az áfonyás krémhez.

Helyezzük bele az egyik tésztalapot a tortaformába, majd öntsük rá az áfonyás-ricottás krémet. Ezután helyezzük rá a másik tortalapot, majd tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le egy kicsit. Végül tegyük be a hûtõbe pár órára hogy a krém teljesen megdermedjen. (én egész éjszakára a hûtõben hagytam)







Csokoládés ganache bevonó hozzávalói:

12,5 dkg csokoládé (60 %-os)
1,5 dl habtejszín (v. Hulala)


A csokoládét tördeljük bele egy fém tálba, majd öntsük hozzá a tejszínt.

Ezután gõzfürdõ fölött, állandó keverés mellett, olvasszuk fel hogy szép sima, krémes legyen. (figyeljünk rá hogy a tál ne érjen bele a gõzölgõ vízbe)

Amikor a csokoládé és a tejszín már szépen összeolvadt, vegyük le a gõzrõl, és kevergetve hûtsük 1-2 percig.

Ezután vegyük ki a tortát a hûtõbõl, helyezzük rá egy tortatálra és öntsük a tetejére a csokoládékrémet., majd ízlés szerint simítsuk el. Ezután tegyük vissza a hûtõbe, hogy a csokoládé a tetején teljesen megdermedjen.

Tálalás elõtt vegyük ki a tortát a hûtõbõl, majd éles késsel, ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.



Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2014/08/a...

sponsored links

Keres?s