Áfonyás sajtos babka

2014-03-30

sponsored links

A te nagymamádat is boszorkánnyá minõsítették volna akkoriban ezért a kelt kalácsért, de szerencsére változnak az idõk, és ma már lehet sajtot tenni az aszalt gyümölcs mellé, mi több kalácsba tenni, sõt, ha rám hallgattok nem hogy lehet, de még inkább érdemes. Ebben a tésztában egyesül a hagyomány, és a haladó konyha.

unnamed.jpg 

 

Az idei elsõ, azaz a 2014-es tavaszi Segítsütire készítettem ezt a babkát, és azért pont ezt, mert általában tarolnak a torták, a fancy sütik, ami nagyszerû,- magam is indultam már ilyennel, de én most azokat a segíteni szeretõ édesszájúakat céloztam meg, akiknek nem adatik meg a frissen sült kelt, gyümölcsös kalács élvezetének mámorító élménye egy minden titkot tudó nagymama, vagy saját tudás híján.

 

babka (11).jpg

Egy ideje rájöttem, hogy miért a nagymamák tudják a legjobb kelt tésztákat készíteni. Azt hiszem a titok a tapasztalatban, a türelemben rejlik, amit csak a gyakorlott és közben sajnos egyre múló évekkel szerezhet meg az ember lánya, illetve az eszközpark is sokat segít, ami jelen esetben egy elektromos dagasztó , meg persze a sütõ, de utóbbi ugye nekik is volt, legfeljebb nem pont ilyen.

 

Tehát ez a babka vörösáfonyás, és sajtos is egyszerre, amitõl üde, gyümölcsös, a sajttól friss, szaftos csudaság lesz. Eredetileg kakaós változatban készítették, ám ma már számtalan variációja van, így egyben azt is felajánlom a nyertesnek, hogy kedvenc egyéb gyümölcsébõl( aszalt szilva, meggy, sárgabarack), vagy akár kakaósan is választhatja, de bízzatok bennem, ez az áfonyás nagyon rendben van.

 

Hozzávalók:

380g liszt

1 ek burgonyapehely

2 ek cukor

1 tk porított élesztõ

csipet só

1 szoba-hõmérsékletû tojás

170ml kéz meleg tej

1 tk vanília eszencia

30g puha vaj

 

 Áfonya töltelék:

200g aszalt vörösáfonya

150ml friss narancslé

100ml friss citromlé (értsd: facsart)

opcionálisan 1-2 ek cukor (nekem nem hiányzott belõle)

 

 Sajt töltelék:

240g natúr krémsajt

2 ek cukor

1 tojás sárgája

1 tk vanília eszencia

 

 A tészta hozzávalóit dagasztóüstbe tesszük, alulra a folyékony alkotókat, rá a száraz összetevõket. Dagasztóval kidagasztjuk a tésztát, majd duplájára kelesztjük egy finoman kiolajozott tálban.

 Eközben az áfonyákat a citrusok levével feltesszük pár percig forralni,, hogy kissé beszívják a nedvességet, majd összeturmixoljuk. A sajtot a cukorral és a tojással alaposan összekeverjük.

 A megkelt tésztát egy lisztezett deszkán kinyújtjuk, kb 2-3 mm vastagra, és megkenjük a kihûlt gyümölcspéppel, erre pedig rákenjük a sajtot, és a megkent tésztát kétfelõl a két hosszabbik szélrõl kiindulva középre feltekertem. (mint a pálmalevelet)

 

babka (3)_1.jpg

A dupla csigát gondolatban három egyenlõ részre osztjuk és a középsõ részre ráhajtjuk a jobb, majd baloldali harmadot. A három rétegû tésztát most kézbe vesszük,és egy határozott mozdulattal megtekerjük párszor, de egyenletesen, és finoman, nehogy kiszakadjon. A tészta amúgy finom, és rugalmas, nem valószínû hogy kiszakad, de azért csak óvatosan, kellõ tisztelettel. A csodaszép mintát majd ennek a csavarásnak köszönheti. Alaposan kivajazott kenyérsütõ formába tesszük. Ismét duplájára kelesztjük, majd megkenjük tojással. 190C-ra elõmelegített sütõben kb. 45 percig sütjük. Én a 30. perc környékén teszek rá egy fóliát, hogy már ne barnuljon tovább.

 

Kérlek ha nem tudjátok hogyan segíthettek, akkor kattintsatok és olvassatok, remélve, hogy kedvet kaptok, hogy ti is adhassatok, ha már rutinosak vagytok, akkor pedig gyönyörködjetek a sütikben, és licitáljatok egy nemes cél érdekében. Idén a Suhanj! Alapítvány segíti majd sérült gyerekek sportolási lehetõségét, általatok, általunk.

Köszönöm, hogy ti is segítetek, köszönöm, hogy ti is licitáltok.

 

 

 

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... kajapiazongora.blog.hu/2014/03/30/afo...

sponsored links

Keres?s