Zúzapörkölt tarhonyával

2014-04-13

sponsored links















A pörköltek vitathatatlanul fõ rangsort foglalnak el a magyar konyha palettáján. A hagyományos húsos pörkölteken túl vannak a belsõségekbõl készültek, mint pl. a pacalpörkölt és a zúzapörkölt is. Ezekért nem mindenki rajong, de én mindkettõt nagyon szeretem, bár alapvetõen nem vagyok nagy pörkölt fogyasztó. Na jó, azért egy nyári bográcsos vörösboros marhapörköltbõl rendesen be tudok ám lakmározni. Ehhez a fajta ételhez inkább idõ és türelem kell, mintsem nagy szakácstudomány, mert nem tartozik a gyors ételek kategóriájába. Viszont tipikus hétvégi ebéd, aminek lazán, ráérõsen is nekiláthatunk és amikor már minden a fazékban rotyog, elég néha-néha felé nézni és megemelgetni a fedõt. Kuktában kicsit gyorsabb a folyamat. Közben marad idõ a kedvenc desszertünk elkészítésére is. Nálunk a zúzapörköltnek mindig enyhén csípõsnek kell lennie, mert mindenki úgy szereti, kizárólag sörétes pirított tarhonyával készíthetem és elmaradhatatlan hozzá a házi savanyúság is. A recept alá bepötyögtem a tarhonya elkészítési módját is, hátha kezdõ háziasszonykáknak hasznára válik.    


Elkészítési idõ: kb 2-3 óra


Hozzávalók:

  • 1 kg csirkezúza
  • 2 vöröshagyma
  • zsír vagy olaj
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • pirospaprika
  • frissen õrölt bors

    pirított tarhonya:

  • tarhonya
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • olaj
  • bors


Elkészítése:

  1. A csirkezúzát alaposan megtisztítjuk, megmossuk, kisebb darabokra vágjuk.
  2. A zsiradékon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát, tûzrõl levéve belekeverjük a pirospaprikát. Hozzáadjuk a zúzát, sózzuk, borsozzuk, hozzádobjuk a félbevágott paradicsomot és paprikát. (Fõzés végén így egyben kivehetõ az ételbõl) 
  3. Felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, - még a zúza is enged levet - lapon, lassú tûzön, fedõ alatt puhára fõzzük. Az elforrt vizet menet közben mindig pótoljuk.
  4. Ha a zúza megpuhult de még sok a víz rajta, a fedõt levéve párologtassuk el róla, hogy finom, sûrû szaftot kapjunk.
  5. Köretként tarhonyát, nokedlit, fõtt tésztát adhatunk mellé, de csak finom puha kenyérrel is nagyon jó. Savanyúságot kínáljunk hozzá.  


Pirított tarhonya, ahogy én készítem:


Begyújtom a sütõt 180C-ra

Kétszeres mennyiségû vizet melegítek, mint amennyi tarhonyát szeretnék készíteni. (Pl. 1 bögre tarhonyához 2 bögre vizet)  

Kimérem a tarhonyát, közepes lángon, felforrósított olajon, - annyin, amennyi a tarhonya szemeket finoman bevonja, nem amiben tocsog! - folyamatosan kevergetve elkezdem pirítani. 

Mikor a tarhonya szemek már szép aranybarnák, hozzáadom a nagyon finomra felaprított vöröshagymát és tovább kevergetem.

Amikor a tarhonya szemek minden oldalukon egyenletesen szép barnára pirultak, sózom, borsozom, felöntöm meleg vízzel, elkeverem. Én kicsit kevesebb vizet szoktam hozzáadni, mint ami ki van mérve, mert minden tésztának más a víz felvevõ képessége, ha túl sok a folyadék, akkor ragacsos, mancsos, elázott állagú tarhonya lesz a végeredmény. (Ha nem puhulna meg a tarhonya vizet hozzáönteni még mindig lehet, de kivenni belõle már nem)

Visszateszem a tûzre, lefedem és megvárom, míg a víz felforr. Ekkor átteszem a közben már bemelegedett sütõbe és lefedve kb 15 percet hagyom bent.

Kiveszem, - megkóstolom, hogy megpuhult-e ill. kellõen sós-e? - ha felszívta az összes vizet és megpuhult, egy villával lazán átkeverem, visszateszem rá a fedõt, konyharuhával körbebugyolálom és 10-15 percet hagyom még saját gõzében állni.

Akkor voltunk ügyesek, ha szépen pergõ tarhonyát kapuk. Ha nem, akkor sem dõl össze a világ, úgyis el fog fogyni.

Van, amikor még finomra aprított petrezselyemzöldet is teszek bele, mert nagyon jó ízt ad a tarhonyának, akkor szoktam hozzákeverni, mielõtt felöntöm a vízzel.



   







Folytats a blogon ... azotthonizei.blogspot.com/2014/04/zuz...

sponsored links

Keres?s