Zöldséges pirított csirke pirított tésztával

2014-01-28

sponsored links




















Kínai fõzõtanfolyamon voltam. Remek hangulatú kis este volt, a kínai mesterszakács, Liu Zhi nagyon jó fej, rengeteget nevettünk és persze tanultunk is. Finomakat fõztünk, ettünk, úgyhogy a legközelebbi alkalmat sem fogom kihagyni.
Hat ételt készítettünk el, az egyik egy zöldséges sertés volt, egy másik pedig a pirított tészta. A zöldséges hús bármilyen hússal, sõt hallal is elkészíthetõ, a hangsúly a pácon van, amit közvetlenül sütés elõtt kell a húsra önteni. Megtudtuk, hogy a kínai emberek általában 70 % zöldség, 30 % hús aránnyal készítik az ételeiket, de a 60-40 tuti, míg mi magyarok inkább fordítva szeretjük (ezt mondjuk eddig is tudtam). Ezeknek az ételeknek nincs pontos receptje, nincs megadva, hogy ebbõl 5 g, abból meg 50 g kell, mindenki saját ízlésének megfelelõen válogatja össze a zöldségeket és választja ki a húst. Mi hagymát, zöldhagymát, kaliforniai paprikát, sárgarépát, cukkinit, gyömbért és ami a legjobban tetszett friss bambuszt használtunk. A mesterszakács szerint a konzerv is ugyanolyan jó, de ma miután konzervvel is elkésztettem, azt kell mondjam ég és föld a különbség.
Az elsõ lépés, hogy az összes zöldséget felaprítjuk falatnyi darabokra, a gyömbért és a hagymát finomra. Fél kiló húshoz kb. egy szál sárgarépát, 4-5 cm gyömbért, kisebb fej vöröshagymát, egy bébicukkinit, fél kaliforniai paprika, egy erõs paprika, 1 szál szárzeller és egy kis üveg bambuszrügy kell. De lehet akár zöldborsót, zöldbabot, jégcsapretket is választani, kinek mi tetszik.
Amikor a zöldségekkel megvagyunk, jöhet a hús. Egy szép csirkemell kell, elõször félbe, majd a két felet lapjában félbe, majd kb. 1 mm vastag szeletekre vágjuk.
Ezután egy nagy tojást, 2-3 ek. vízzel elkeverünk, adunk hozzá kb. 3 nagy evõkanál kukoricakeményítõt, egy mokkáskanál sót és alaposan elkeverjük. Ráöntjük a húsra és jó alaposan összeforgatjuk. Akkor jó, ha minden egyes kis húsdarabot bevon ez a pác. Ez fogja ugyanis megakadályozni, hogy sütés közben a hús kiengedje a levét, ez a pác bent tartja, ettõl lesz a hús omlós, különlegesen puha a rövid sütés ellenére.
Ha kész magunk mellékészítünk sót, borsot, szójaszószt, osztrigaszószt (én ezt most kihagytam mert nem kaptam) és szezámolajat. 1-1,5 tk. keményítõt egy külön kis edényben elkeverünk kevés vízzel, azt is a többi hozzávaló mellé tesszük. a szójaszószról fontos megemlíteni, hogy van sötét meg van világos szósz, a világos szószt használják salátákra, de a sötét szósz is három minõségben kapható. Van enyhe, közepes és erõs, ha tehetjük, akkor az utóbbit válasszuk, míg abból 1 kanál kell, az enyhébõl akár 6-8 is.
A legmacerásabb részen túl vagyunk, innen már gyorsan halad. Egy wokba öntsünk kb. 4-5 ek. olajat, és adjuk hozzá a húst. Várjuk meg, míg kissé kifehéredik, utána kezdjük el kevergetni. Pár perc után amikor már mindenütt fehér, adjuk hozzá a  hagymákat és a gyömbért. pirítsuk 1-2 percig, majd egyszerre tegyük hozzá a többi zöldséget. kevergetve pirítsuk, kb. 4-6 percig, míg a zöldségek is kicsit megpuhulnak, de roppanósok maradnak. Kicsit sózzuk, borsozzuk és adjunk hozzá 1 ek. szójaszószt. ismét forgassuk át és öntsünk alá kevés vizet, amennyi szaftot szeretnénk majd a kész ételen. Locsoljuk meg 1-2 evõkanállal az elõkészített keményítõs vízzel, keverjük el. Adjuk hozzá az osztrigaszószt és készen is vagyunk. Végül pár csepp szezámolajjal is locsoljuk meg. Koriander zölddel vagy ha nincs újhagyma zöldjével díszítsük.
Ha egy ilyen tartalmasabb étel mellé készítünk pirított tésztát, akkor ahhoz nem kell túl sok zöldség, elég egy kis hagyma, káposzta, esetleg fafül gomba és a tészta. Most is úgy kezdjük, hogy a zöldségeket feldaraboljuk, a tésztát kifõzzük. A tészta lehet spagetti, de a chef szerint a széles metélttel még finomabb.
Wokban felmelegítjük az olajat, rádobjuk a zöldségeket, egyszerre és 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Hozzáadjuk a tésztát és két kanál vagy villa segítségével állandóan forgatva pirítani kezdjük. meglocsoljuk 1 ek. szójaszósszal, ha gyengébb szószunk van, többel és néhány percig tovább forgatjuk, pirítjuk, közben kissé megsózzuk. Készen is van.
Ha önálló ételnek szeretnénk, akkor tehetünk a tészta alá sokkal több zöldséget, bármit, amit szeretünk és külön süthetünk a fent leírt pácolt húst is. Végül összeforgatjuk és akkor kapunk egy csodás egytálételt.

Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2014/01/zoldsege...

sponsored links

Keres?s