Zöldfûszeres vendégváró falatok

2014-02-07

sponsored links

Melegen, hidegen, de még másnap is, tökéletes vendégváró falat!

DSCF6378_2

Lehet kérem örülni, ez itt egy újabb egyszerû recept. Úgy is mondhatnánk, hogy semmibõl valamit! ;-) Ami nyilván nem 100%-ig fedi a valóságot, de az alap tészta csupa olyan összetevõbõl készül, ami nálam pl. szinte mindig, de mindig van itthon. És talán nálatok is. Mik ezek? Liszt, margarin, tejföl, tojás, só. Ennyi. És most nem ér nevetni, de bár tényleg mindig van itthon tejföl, nem is egy dobozzal, valahogy most úgy alakult, hogy totál kifogytam. De se joghurt, se kefír. Álltam a hûtõ elõtt, azzal a nagyszabású tervvel, hogy készítek egy hajtogatós pogácsát. És paff, nincs tejföl. Mit talál a blogger lány? Egy bontott tejszínt. Jöhet.

/Off: Azért bírom, úgy 4-5 évvel ezelõtt még tuti felhagytam volna a pogácsa gyártással, ha ezzel szembesülök. Azóta már képes vagyok változtatni, újítani, esetleg sajátot alkotni. Ezt tette velem a blogolás. /

A medvehagymának pedig épp itt az ideje, hogy eltüntessük a fagyasztóból, hisz hamarosan (április-május) lehet már frisset venni, majd a szezon vége felé újakkal feltölteni a ládát. Nekem pedig elég sok medvehagyma van még lefagyasztva, valahogy elfeledkeztem szegényekrõl a télen. Pedig nagyon szeretjük.

Az által, hogy még jeges/nedves volt a hagyma, és az aprítógépben a liszttel együtt daraboltam, az egész pogácsát elkezdte uralni ez a zöld szín. Nem csak nyomokban látszottak a darabok, hanem ahogy a fotó is bizonyítja, szép zöld lett az egész pogácsa. Nekem nagyon tetszik. És becsapós is, mert pl. férj hozzá se nyúlt, azt gondolván, hogy brokkolis?. ez esetben több maradhat nekünk :-D persze miután kiderült, hogy nem brokkoli, már nála is ugrottak a falatok a szájba.

Ez a recept egyszerû, könnyû, olcsó, és nagyon finom. Másnap is puha, mégis olyan harapható, nem pedig gumis! A legjobb és leggyorsabb recept, amit ismerek. Úgyhogy hajrá, gyártásra fel, ha vendégeket vártok, ezt bevethetitek, garantált lesz a sikeretek! Készíthetitek natúr változatban is, ahogy ITT is látható, vagy ízesíthetitek kedvetek szerint zöld fûszerrel. A tetejére tehettek reszelt sajtot vagy szezámmagot, köménymagot vagy lenmagot, de hagyhatjátok üresen is. Sõt, ha túróval dolgoztok, az se lesz akadály, a szilveszteri pogácsáim is ezt a receptet képviselik. És ha nektek is csak egy kis tejszín van otthon, ez sem lehet már akadály!

Hozzávalók

30 dkg liszt

1 csokor medvehagyma

2 tk só

25 dkg margarin

1 dl tejszín

Tetejére

1 tojás + sajt/lenmag/szezámmag (opcionális)

A lisztet megsóztam, és a medvehagymával együtt az aprító gépbe dobtam. Megzúgattam, majd hozzáadtam a kockákra darabolt margarint, és ezzel is eldolgoztam. (Gép hiányában vágjuk apróra a medvehagymát, keverjük el a sós liszttel, és kézzel morzsoljuk el benne a margarint egyenletesen.) Ezután hozzáöntöttem a tejszínt, és addig gyúrtam, amíg össze nem állt a tészta. (Ha nagyon ragadna, tudjátok, egy kis liszttel segíthetünk magunkon, és a tésztán is.) Betettem kis idõre a hûtõbe pihenni. (Fél óra is elég, de akár másnapig, harmadnapig is eláll így, ami plusz elõnye a tésztának, hisz így elõre is dolgozhatunk egy vendégségre.)

A sütõt elõmelegítjük 180 fokra. A tésztát lisztezett munkafelületen kb. 3-5 mm vastagságúra nyújtjuk.

DSCF6375

Tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk kedvünk szerint reszelt sajttal/lenmaggal/köménymaggal/szezámmaggal, vagy üresen is hagyhatjuk. Felkockázzuk v. felcsíkozzuk derelyevágóval (ettõl szép cakkos lesz a széle), de akár kerekre is szaggathatjuk. Sütõpapírral bélelt tepsire helyezzük, és 15-20 perc alatt szép aranyszínûre sütjük. Melegen, hidegen, másnap, tökéletes vendégváró falat!

zöldfûszeres falatok




Hasonló bejegyzések:




DSCF3696
Sonkás pogácsa régi recept alapján



Medvehagymás pogácsa


vaníliás karika
DIY ? Csináld magad! ? I. rész ? A vaníliás karika


DSCF6473_2
Kalácspuding




Folytats a blogon ... hahopihe.cafeblog.hu/2014/02/07/zoldf...

sponsored links

Keres?s