Zöldfûszeres sült cukkíni

2014-07-10

sponsored links

Nagyon szeretem a sütõtököt, mint õszi vagy téli zöldséget. Ugyanakkor a sütõtökös ételek kapcsán néha kissé eltévedten érzem magam, hogy valójában most mit is eszek. Desszertet? Vagy mégis egy átlag fõételt? Ezen kívül van még a tök, amit mondhatni úgy ismerek, hogy tökfõzelék tök. Gyakorlatilag szinte minidig ez készül belõle, mindig azt mondják a piacon, hogy milyen jó tökfõzeléket lehet ebbõl csinálni, és már adják mellé a kaprot, az egyetlen fûszernövényt, amit nem igazán kedvelek. Ahogy a tökfõzeléket se. A kettõt együtt se. Néha elgondolkodom, hogy mégiscsak kéne venni, de olyan hatalmasra nõnek, hogy eszem ágában sincs hazacipelni. Szóval ez kimarad az életembõl, legalábbis a konyhámból. A bébitöknek viszont képtelen vagyok ellenállni. Szerintem elképesztõen aranyosak, ideig-óráig gyönyörködöm bennük aztán könyörtelenül köret lesz belõlük.

zöldfûszeres cukkíni

Nyáron viszont van cukkini. Aminek nem desszert, hanem végre zöldség íze van, és idõvel meglepõen olcsón árulják. Sok egészség, nulla koleszterin, minimális kalória, és rengeteg vitamin szorult bele. Szóval kiváló, mondhatni kettõ az egyben, kedves O. olvasómnak és némi rugalmassággal kollégámnak, akit a napokban köszöntöttem fel. Az volt a szöveg, hogy ha már névnapod van, akkor ma felteszem a 100. tortát. Amit persze ellustultam, de csak azért mert  azt mondta – máshogy fogalmazva ugyan ? hogy jelenlegi formáját látva a tükörben, jobb lenne ha névnapja alkalmából inkább az egészség és fogyókúra vonalon nyomulnék. Pedig esküszöm most kezdtem el gondolkodni valami csülkös kolbászkombináción, vajas tejszínes francia burgonya gratin-nel. Majd késõbb hozzátette, hogy szûkítsük a kört, és legyen cukkini, mert abból rengeteg van a kertben. Mázlista. Remélem a virágját is felhasználja. Lényeg, hogy mindent a kedves olvasókért, de a 99. bejegyzés után csak nem tehetek fel ünnepi 100. bejegyezésnek egy elõételt.

Merthogy ez egy olasz elõétel ihlette fogás. Mindössze azért módosítottam, mert nem nagyon békéltem meg a sok zsemlemorzsával, és ezt helyettesítettem dióval. Ugyanakkor azt gondolom, látom, hogy itthon nem jellemzõ az elõétel intézménye. Ennek a helyét teljes mértékben átveszi a leves. Sose hallottam, hogy egy családban, tálalják az elõételt, fõételt, majd desszertet, ha még arra is futotta a háziasszony idejébõl. Éttermekben ugyan mindig szerepel az étlapon, de itthon például a mi nyomásunkra vezettük be, jellemzõen csak ünnepekkor. Leginkább annak okán, hogy párommal nem kedveljük a halászlevet, és karácsonykor ezt akartuk kiütni egy extrémebb salátával.

Ez a verzió nagyon finom, frissítõ, tobzódnak benne az ízek. Szerintem könnyû vacsoraként mûködik magában is, de ebédre paradicsommal, vagy a kedvenc köretünkkel is ehetjük.

Ez a recept, nem új keletû, megjelent a Kifõztük magazin májusi számában is. De elõkészületben egy másik nagyon frissítõ cukkinis fogás is. Most belegondolva, van némi hasonlóság a két étel között?.

zöldfûszeres cukkíni

Elkészítési idõ: egy óra
Nehézségi fok: egyszerû
Mennyiség: 4 személyre

 Hozzávalók:

  • 3 közepes cukkini (összesen kb. 550g)
  • 4 evõkanál aprított friss petrezselyem (egy kisebb csokornyi)
  • 4 evõkanál aprított friss korianderzöld
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 25g dió
  • 1 evõkanál zsemlemorzsa
  • kb. 7-8 evõkanál olivaolaj
  • só, és frissen õrölt bors

1. lépés
A cukkinikat hosszában, majd keresztben félbevágjuk, és a vágott felüket beirdaljuk. A vágott felüket besózzuk, és legalább 15 percig pihenni hagyjuk.

2. lépés
Míg pihen a cukkini, összeállítjuk a feltétet. Ehhez a diót száraz serpenyõben megpirítjuk, felaprítjuk a fûszernövényeket, apróra vágjuk vagy fokhagymaprésen átnyomjuk a fokhagymát, majd egy tálba tesszük. Ha kész a dió, mozsárban apróra törjük, nem kell, hogy porrá zúzzuk. A zsemlemorzsával ezt is a fûszernövényekhez adjuk.

3. lépés
Folyamatosan adagolva az olajat, egy villával összekeverjük, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

4. lépés
A felszeletelt cukkinit lemossuk, és egy konyharuhán vagy papírtörlõn jól leitatjuk. Megkenjük a fûszernövényes keverékkel, és 180 fokon 30 percig sütjük.

zöldfûszeres cukkíni

Megjegyzések:

  • A koriander nem egy klasszikus olasz fûszernövény. Eredetileg mentával láttam, ami szintén finom, de én más kombinációra vágytam. Bármilyen általunk kedvelt fûszernövénnyel próbálkozhatunk nem fogunk mellé.
  • Izgalmasabbá tehetjük a zöldfûszereket, ha fél citrom héját belereszeljük.

https://www.facebook.com/HomeBisztro

zöldfûszeres cukkíni


Folytats a blogon ... homebisztro.wordpress.com/2014/07/10/...

sponsored links

Keres?s