Zöldfûszeres, sajtos és sós tekercsek

2014-02-16

sponsored links

Zöldfûszeres, sajtos és sós tekercsek

Egyszerû kelt tésztából készült sós finomság. Ízesítése, fûszerezése könnyen variálható, kedvünk szerint készíthetünk sajtosat, zöldfûszereset vagy sima sósat, de akár édes töltelékkel is el tudom képzelni ezt a tésztát, vagy gombás baconos változatban. Azt hiszem legközelebb ki is próbálom ezt a verziót is :)

 


Hozzávalók:

Tésztához:
80 dkg liszt
5 dkg élesztõ
4 dl tej
1 kk cukor
1 dl olaj
2 tk só
2 ek kefir

Töltelékhez:
25 dkg vaj
2 tojássárgája
ízlés szerint só
reszelt sajt
szárított zöldfûszerek, én bazsalikomot és oregánót használtam

Tetejére:
1 felvert tojás
szezámmag, de mákot is lehet szórni
sajt
tengeri só


Elkészítés:

1. Langyos tejben feloldjuk a cukrot, majd felfuttatjuk benne az élesztõt.
2. A liszthez adjuk a sót, az olajat, a kefirt és végül a tejes keveréket is. Sima tésztává dolgozzuk, letakarjuk és meleg helyen 30-40 percet pihentetjük.
3. Amíg kel a tészta elkészítjük a tölteléket. A vajat a tojássárgákkal és a sóval krémesítjük. Elõkészítjük a reszelt sajtot és a fûszereket.
4. A tésztát 4 cipóra osztjuk és hasonlóképpen 4 részre osztjuk a vajkrémet. A cipókat téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a vajjal és kedvünk szerint megszórjuk sajttal vagy zöldfûszerekkel vagy mindkettõvel. Én 4 verziót készítettem, egy sima vajasat, egy vajas zöldfûszereset, egy vajas sajtosat és egy vajas zöldfûszeres sajtosat :) Miután a tölteléket elsimítottuk a tésztán bejgliszerûen feltekerjük, figyeljünk arra, hogy jó szorosan tekerjük. Az így keletkezett rudakból szeleteket vágunk és sütõpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
5. A tekercseket lekenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal vagy sajttal. Ebbõl is több verzió készült, 1 tojásos szezámmagos, 1 tojásos sajtos, 1 tojásos sajtos szezámmagos, 1 tojásos szezámmagos sajtos tengeri sós :)
6. 180 fokra elõmelegített sütõben 20 perc alatt megsütjük, vigyázzunk, hogy ne nagyon száradjanak ki.


Folytats a blogon ... sunykitchen.blogspot.com/2014/02/zold...

sponsored links

Keres?s