Zelleres burgonyakrémleves, diós-sajtos ropogóssal

2014-01-12

sponsored links

Ilyenkor, a téli idõszakban, gyakran kerül az asztalra egy-egy finom, meleg krémleves. Mivel, elég gyorsan és egyszerûen elkészíthetõek és a különféle zöldségeknek köszönhetõen, elég magas a rosttartalmuk, ami az emésztõrendszerünkre pozitívan hat, ezért is érdemes ezeket rendszeresen fogyasztanunk. Ráadásul a hozzávalók arányainak változtatásával, mindig egy kissé más ízben készíthetjük. Nem beszélve arról az áldásos tulajdonságukról, hogy a finnyás gyerkõc nem tudja kiválogatni belõle külön-külön, a neki nem tetszõ zöldségdarabokat, mivel nem látja õket. Így, Õ is jóízûen bekanalazza és még a végén meg is dicséri, hogy milyen finom volt. :-)


Zelleres burgonyakrémleves, diós-sajtos ropogóssalZelleres burgonyakrémleves, diós-sajtos ropogóssal

Hozzávalók 4 személyre:

80 dkg burgonya

15 dkg zeller gumó

1 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 kis szál sárgarépa

1,5 evõkanál kacsazsír

2 db babérlevél

3 evõkanál tejföl (válaszható)

1 mokkáskanál õrölt kömény

két evõkanál pirított tökmag

só, bors

Elkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk, apró kockára vágjuk.

A kacsazsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a zöldségeket és hagyjuk egy kicsit, dinsztelõdni, néhányszor megkeverjük, vigyázzunk, hogy ne égjenek meg. Az a jó, amikor egy kissé letapad az edény aljára, (egy kis színt kap) mert így a zöldségek intenzívebb ízt adnak a levesnek.

Felöntjük annyi vízzel, amennyi a zöldségeket ellepi.

Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, hozzáadjuk a babért, a köményt, fokhagymát. Fedõ alatt, puhára fõzzük a zöldségeket.

Amikor a zöldségek megpuhultak, kivesszük a babérlevelet és botmixerrel egynemûvé keverjük.

Ha savanykásan szeretjük, akkor 3 evõkanál tejfölt keverjünk el egy tálkában egy merõkanálnyi forró levessel és így keverjük bele az egész levesbe, ezáltal, egy kellemes savanykást ízt kapunk.

Nem kell bele semmilyen lisztes sûrítés, mivel a pépesített zöldségek nagyszerûen besûrítik a levest.

Tálaláskor, adjunk hozzá diós-sajtos ropogóst, a tetejére szórhatunk néhány szem pirított tökmagot.

A diós-sajtos ropogós elkészítését, a következõ bejegyzésben írom le.


Még több finomság:




Zsenge sárgarépa krémleves bazsalikommal, szalonna chips-el
Zsenge sárgarépa krémleves bazsalikommal, szalonna chips-el


Túrós mini palacsinta, ribizlimártással
Túrós mini palacsinta, ribizlimártással


Kecskesajttal töltött káposztás fánk, zöldfûszeres mártogatóssal
Kecskesajttal töltött káposztás fánk, zöldfûszeres mártogatóssal


Marhafarok tejszínes gombamártással, bazsalikomos kifliburgonyával
Marhafarok tejszínes gombamártással, bazsalikomos kifliburgonyával


Mandulás-almás tekercs, fûszeres narancsmártással
Mandulás-almás tekercs, fûszeres narancsmártással




Folytats a blogon ... szilvasgomboc.cafeblog.hu/2014/01/12/...

sponsored links

Keres?s