Zalabia (arab mézes fánk)

2014-01-28

sponsored links


A hagyomány szerint a farsangi kiadós lakomák célja az volt, hogy a természetet bõ termésre serkentsék. Emellett talán az is állhatott a háttérben, hogy a böjti szezon elõtt egy kicsit az emberek kiéljék gasztromán hajlamaikat és könnyebben viseljék a rájuk váró lemondásokat. A farsangi menü különféle húsokból készített tartalmas levesekbõl és sertéshúsból készült sültekbõl, kocsonyából és számos, szintén kevésbé kalóriaszegény édességekbõl állt.
Utóbbiak közt különbözõ réteseket, töltött kiflit is találunk, de a farsang legjellemzõbb étele napjainkban is a farsangi fánk. A fánknak a hagyomány szerint mágikus ereje van, a természeti csapásoktól védte meg a háziakat. (forrás: divany.hu)

Én most ezt arab fánk receptjét hoztam, amit kezdõ fánk sütõk (hozzám hasonlóan) is könnyedén el tudnak készíteni. A szaggatáshoz csupán 2 kanálra lesz szükség és igazán feldobja a fánkot ez a kardamonos, különleges ízvilágû szirup. Természetesen egyszerûen, csak porcukorral megszórva is nagyon ízleteses lesz a végeredmény.

Hozzávalók a tésztához: (én csak egy fél adagot készítettem el, az is kb 3-4 fõre elegendõ adag)
2,5 dl tej
2 evõkanál cukor ...

Folytats a blogon ... recepteszter.blogspot.com/2014/01/zal...

sponsored links

Keres?s