Zakuszka?..

2014-08-02

sponsored links

……avagy maradékhasznosítás, pazar végeredménnyel.

Mivel hétfõtõl lúgosító hetet csinálok, amikor is küldik a reggelit, ebédet, vacsorát és levest, így fõzni sem fogok, kiürítettem a hûtõt.

Sajnos az arányok nem pontosak, de nagyon finom lett.

 

 

6-7 kicsi padlizsán

6-7 paprika ( kápia, TV, erõs vegyesen )

kb. 30-40 dkg gomba

8-9 szem paradicsom

2 nagy fej vöröshagyma

3 kicsi cukkini

olívaolaj, só, 1ek. barna nádcukor

- a padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük és sütõben megsütjük. Én 250 C-on ( max. hõ ) sütöm kb. fél órát, amíg ráncos nem lesz a héja. Ha kész vannak és kihûltek annyira, hogy hozzjuk lehet nyúlni, meghámozom õket.

- a paprikákat kicsumázzuk, félbevágom és vágott felükkel lefele szintén a max. forró sütõben megsütjük. Olajjal megkenjük õket sütés elõtt. Gõzben hûtjük ki a paprikákat, így könnyen le lehet húzni a héjukat.

- a paradicsomokat 1 percre forrásban lévõ vízbe dobjuk, így könnyedén meg lehet õket hámozni.

a cukkinit és a gombát tisztítás és aprítás után olívaolajon megpirítjuk, megpároljuk.

- a hagymát meghámozzuk, durvára aprítjuk és bõ olajban, lassú tûzön megpároljuk. ( kb. 15-20 perc )

- a többi hozzávalót rápakoljuk a hagymára, sózzuk, cukrozzuk és botturmix-szal alaposan nekiesünk.

- felforraljuk a zakuszkát, 10 percig lassú tûzön, fedõ alatt ( különben nagyon fröcsög, hiszen jó sûrû ) rotyogtatjuk.

- újra turmixoljuk – ettõl lesz jó krémes – majd ha újra rotyog tiszta (!) üvegekbe merjük.

- a mindenmentes dunsztolás nagyon egyszerû – eddig mindig bevált, remélem most is oké lesz:

az üvegeket miután lezártuk ( fedõvel, fólia nem jó ), egyszerûen fejre állítjuk. Állítólag 5 perc elég, én néha órákig is úgy hagyom.

Kóstolgatni kell a só és a cukor mennyisége miatt.

Az olajat nem szabad sajnálni bõségesen lehet adagolni a hagyma, a cukkini és a gomba alá.



Folytats a blogon ... veganya.wordpress.com/2014/08/02/zaku...

sponsored links

Keres?s