Zakuszka?..
sponsored links
……avagy maradékhasznosítás, pazar végeredménnyel.
Mivel hétfõtõl lúgosító hetet csinálok, amikor is küldik a reggelit, ebédet, vacsorát és levest, így fõzni sem fogok, kiürítettem a hûtõt.
Sajnos az arányok nem pontosak, de nagyon finom lett.
6-7 kicsi padlizsán
6-7 paprika ( kápia, TV, erõs vegyesen )
kb. 30-40 dkg gomba
8-9 szem paradicsom
2 nagy fej vöröshagyma
3 kicsi cukkini
olívaolaj, só, 1ek. barna nádcukor
- a padlizsánokat megmossuk, szárazra töröljük és sütõben megsütjük. Én 250 C-on ( max. hõ ) sütöm kb. fél órát, amíg ráncos nem lesz a héja. Ha kész vannak és kihûltek annyira, hogy hozzjuk lehet nyúlni, meghámozom õket.
- a paprikákat kicsumázzuk, félbevágom és vágott felükkel lefele szintén a max. forró sütõben megsütjük. Olajjal megkenjük õket sütés elõtt. Gõzben hûtjük ki a paprikákat, így könnyen le lehet húzni a héjukat.
- a paradicsomokat 1 percre forrásban lévõ vízbe dobjuk, így könnyedén meg lehet õket hámozni.
a cukkinit és a gombát tisztítás és aprítás után olívaolajon megpirítjuk, megpároljuk.
- a hagymát meghámozzuk, durvára aprítjuk és bõ olajban, lassú tûzön megpároljuk. ( kb. 15-20 perc )
- a többi hozzávalót rápakoljuk a hagymára, sózzuk, cukrozzuk és botturmix-szal alaposan nekiesünk.
- felforraljuk a zakuszkát, 10 percig lassú tûzön, fedõ alatt ( különben nagyon fröcsög, hiszen jó sûrû ) rotyogtatjuk.
- újra turmixoljuk – ettõl lesz jó krémes – majd ha újra rotyog tiszta (!) üvegekbe merjük.
- a mindenmentes dunsztolás nagyon egyszerû – eddig mindig bevált, remélem most is oké lesz:
az üvegeket miután lezártuk ( fedõvel, fólia nem jó ), egyszerûen fejre állítjuk. Állítólag 5 perc elég, én néha órákig is úgy hagyom.
Kóstolgatni kell a só és a cukor mennyisége miatt.
Az olajat nem szabad sajnálni bõségesen lehet adagolni a hagyma, a cukkini és a gomba alá.