Zabtej/zabvĂ­z

2014-06-04

sponsored links



...pontosabban zabpehelyvíz, mert ugye nincs köze az igazi tejhez.
  (SzokĂĄs zabbĂłl Ă©s zabpehelybĂ”l is kĂ©szĂ­teni.)
 TöbbfĂ©le mĂłdon ĂĄllĂ­thatunk elĂ” gabonatejet, most zabpehelybĂ”l.
Lehet fÔzni, majd turmixolni, lehet leforråzni, majd ållni hagyni, turmixolni,
lehet megpirĂ­tani, majd ĂĄztatni Ă©s turmixolni, stb.





Az elmĂșlt esĂ”s, nyirkos napokon, finom melegsĂ©get hozott az Ă©letĂŒnkbe.
A legkíméletesebb hideg eljåråssal készítettem.
Egyszerûen, hideg tisztított vizet öntöttem a zabpehelyre, majd összeturmixoltam.
2 lépésben. Leszûrtem és készen is volt.
 2-3 napig biztos, de akĂĄr 4-5 napig is felhasznĂĄlhatĂł.
AlternatĂ­v megoldĂĄs, a tejet nem ivĂłknak.


ArĂĄnyokrĂłl

1. lépés
5 ek (50 g) zabpehely
250 ml vĂ­z
2. lépés
+ 250 ml víz vagy több

Az 1. lépést követÔen, nagyon krémes, sûrû, mint a tejszín.
Ezt hĂ­gĂ­thatjuk tovĂĄbb, Ă­zlĂ©sĂŒnknek megfelelĂ”en.
(Tehåt 5 ek zabpehelybÔl kevéssel kevesebb mint 500 ml zabvizem lett,
mert ugye a pehely valamennyit felszĂ­vott, 25 g-ot.
Minél nagyobb teljesítményû géppel dolgozunk, annål kevesebb rost marad vissza.)

ÍzlĂ©sĂŒnknek megfelelĂ”en  Ă­zesĂ­thetjĂŒk pici mĂ©zzel, hintĂ©snyi sĂłval.

 A visszamaradt rostos rĂ©szt   -ami a szĂ»rĂ»ben maradt-   Ășjra összeturmixolom
vĂ­zzel, gyĂŒmölccsel, zöldsĂ©ggel, fĂ»szerrel, ami eszembe jut, eszerint fĂ»szerezem Ă©s megiszom,
vagy
 - felhasznĂĄlom a kenyĂ©rsĂŒtĂ©shez
- kerĂŒlhet a reggelihez, aki reggelizik.
- kĂ©szĂŒlhet vele fasĂ­rt, pĂĄstĂ©tom, gabonakĂĄsa, csak Ășgy kicsi mĂ©zzel, vagy lekvĂĄrral, gyĂŒmölccsel.
- sûrítem vele a levest, fÔzeléket.
- kĂ©szĂŒl belĂ”le puding.
- fĂŒrdĂ©shez hasznĂĄlom :)
- az arcomra kenem, néhåny csepp hidegen sajtolt olajjal összekeverve.....
majd max. 20 perc utån lemosom és a bÔröm hagyom lélegezni, nem kenem mår be semmivel.

 Amennyiben szeretnĂ©l kĂ©szĂ­teni, prĂłbĂĄld meg többfĂ©lekĂ©ppen, talĂĄld meg neked melyik Ă­zlik leginkĂĄbb.
 (Persze tisztĂ­tott vĂ­z nĂ©lkĂŒl, felforralt majd visszahĂ»tött vĂ­zzel, vagy csak "Ășgy" vĂ­zzel is elkĂ©szĂ­thetjĂŒk.
KĂ©szĂ­tsĂŒk örömmel-szeretettel vagy rajzoljunk az ujjunkkal fölĂ© egy napocskĂĄt-szĂ­vecskĂ©t
 Ă©s mĂĄris rendben van minden.)
Van aki a zabpelyhet megpirĂ­tja, Ă©n nem szoktam, nekem Ă­gy megfelel.





ZabrĂłl

A zab, a szellem, a lélek, a test erejét növelÔ, tonizåló szer.
TermĂ©szetes lĂșgosĂ­tĂł hatĂĄsĂș gabonafĂ©le.
A szervezet savasodĂĄsĂĄt kĂ©pes lekötni, megszĂŒntetni.
Ámde nem mindegy mikor fogyasztjuk.
Mivel erĂ”sen hevĂ­tĂ”/melegĂ­tĂ” tulajdonsĂĄgĂș   -magas foszfor tartalmĂĄnak köszönhetĂ”en-
ezért csak hûvösebb idÔben jöhet szåmítåsba. Igazi téli eledel.
(TermĂ©szetesen mindig hallgassunk a belsĂ” hangunkra, az a szemĂ©lyes ĂștmutatĂłnk.
 Hideg napokon minden Ă©vszakban, jĂłleshet.)

Gazdag vitaminokban Ă©s ĂĄsvĂĄnyi anyagokban.
JelentÔs mennyiségben tartalmaz E-vitamint, a B1-vitamint,
de a B-vitamin csalåd, több tagja is (B2, B3, B6) megtalålható benne.
BÔvelkedik foszforban, fluorban, kalciumban, kåliumban, magnéziumban,
 szilĂ­ciumban, vasban, mangĂĄnban.
Tartalmaz Pantoténsavat, amit hívnak antistressz vitaminnak is.
 Gazdag esszenciĂĄlis zsĂ­rsavakban.

A zab fogyasztåsa erÔsíti a csontozatot, csökkenti a vérszegénységet.
 JĂłtĂ©konyan hat, regenerĂĄlja az idegrendszert, segĂ­t depressziĂł esetĂ©n.
 GyulladĂĄst csökkentĂ” anyagokat tartalmaz, pl. bĂ”rgyulladĂĄs esetĂ©n,
gyulladt pattanĂĄsoknĂĄl is gondolhatunk rĂĄ.
RostdĂșs, segĂ­ti a bĂ©lmozgĂĄst, Ășgymond leradĂ­rozza a bĂ©lfalat.
Jót tesz gyermeknek, felnÔttnek, idÔsnek.
A fiatal fejlÔdÔ szervezetet bÔségesen ellåtja tåpanyaggal.
Gyorsan felszívódó, könnyen emészthetÔ.
Emeli a koncentrålóképességet, a szellemi teljesítÔképességet.
SegĂ­t a klimaxos idĂ”kben, nyugtatĂł hatĂĄsa fĂ”leg a szĂ©pkorĂșak között ismert.
Csepp, tea Ă©s fĂŒrdĂ”kĂ©nt is kihasznĂĄlhatjuk jĂłtĂ©kony hatĂĄsĂĄt.

A pehelyrÔl

A pelyhesítés sorån, a håntolt, egész gabonaszemet, gÔzölik, majd összelapítjåk.
A kĂ­mĂ©letes mĂłdszernek köszönhetĂ”en a gabona megĂ”rzi lĂ©tfontossĂĄgĂș beltartalmi Ă©rtĂ©kĂ©t,
 tĂĄpanyagait, ezĂ©rt teljes Ă©rtĂ©kĂ» gabonĂĄnak szĂĄmĂ­t.

ZabtejrÔl (zabvízrÔl)

"BelsÔleg fertÔtlenít, erÔsíti az ellenålló képességet, tåvol tartja a ragålyos betegségeket."
(Paul Pitchford)


ZabcsĂ­ra

Nagy energiatartalmĂș, sok zsĂ­r Ă©s jĂłd van benne.
Hideg, fagyos idÔben csodålatos melegítÔ hatåssal van a szervezetre.

FelhasznĂĄlt irodalom:
Ferencsik Istvån: A természetes életmód ételei
Paul Pitchford: GyĂłgyĂ­tĂł tĂĄplĂĄlkozĂĄs
Dr. OlĂĄh-KĂĄllai-Vadnai: Reformkonyha
 TemesvĂĄri Gabriella jegyzetek
Wikipédia
http://www.weores-bp.sulinet.hu/weores.htm#_Toc93666736





Weöres Såndor: Csiribiri

"Csiribiri csiribiri
zabszalma --
nĂ©gy csillag közt 
alszom ma. 

Csiribiri csiribiri
 bojtorjĂĄn -- 
lĂ©lek lĂ©p 
a lajtorjĂĄn.

Csiribiri csiribiri
szellĂ”-lĂĄny
szikrĂĄt lobbant,
lĂĄngot hĂĄny.

Csiribiri csiribiri
fĂŒlt katlan --
szĂĄrnyatlan szĂĄllj,
sĂŒlt kappan!

Csiribiri csiribiri
lĂĄgy paplan --
ĂĄgyad forrĂł,
lĂĄzad van.

Csiribiri csiribiri
zabszalma --
még mellettem
alszol ma."


 AmĂ­g a zab a tĂ©l gabonĂĄja, a nyĂĄrĂ© az ĂĄrpa :) jön a meleg idĂ” :)









Folytatás a blogon ... szeretetrehangoltan.blogspot.com/2014...

sponsored links

Keres?s