ZABPELYHES DATOLYÁS MADELEINE - 2. VIRTUÁLIS BABAKÖSZÖNTÕ

2014-06-30

sponsored links

"Te vagy akinek életet adtam,
És Te vagy akitõl éltetet kaptam,
Te vagy, akiért érdemes az élet,
És ha küzdenem kell, akkor sem félek
Angyalok serege vigyázza utad,
Ha biztonság kell karom megnyugtat,
A világnál jobban szeretlek Téged,
Életem értelme  benned Napról napra újra éled!"

A Virtuális Babaköszöntõ, angolul ?baby shower? fõleg Amerikában létezõ néhány éves hagyomány. Általában családi vagy baráti körben rendezik meg, egy születendõ vagy már megszületett gyermek köszöntésére. Családonként változó, hogy a gyermek születése elõtt nagy hassal, pocakosan ünneplik meg a kisgyermek érkezését, vagy a megszületés után. Az azonban minden családnál egyforma, hogy az ünnepséget egybekötik finom ételek, sütemények, italok elfogyasztásával. A hagyomány nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelõtt még létezett az a bizonyos ?komatál?, amit a leendõ Keresztszülõk vittek az újdonsült Édesanyának. A komatálban erõt, egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet  kapjon, minél gyorsabban fejlõdjön. A komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg elõször, jelezve hogy semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az Anyukát, hiszen egy csecsemõ mellett a mindennapi fõzés bizony embert próbáló feladat, különösen ha a kisbabának van már esetleg egy-két nagyobb testvére?



Nagyon megörültem, amikor pár héttel ezelõtt Anikótól (Coffeinmentes blog szerzõje) ismét virtuális babaköszöntõre kaptam meghívást. Édesanyává válni a legcsodálatosabb dolog a világon! Most Alízt köszöntjük (Selectfood blog írója), aki májusban adott életet a kis Helenának! Alíz blogján számos különleges receptet, étterem ajánlót olvashattok, de sok hasznos információt és érdekességet is találtok az ehetõ virágokról is. Nem mellesleg csodálatos házi kecskesajtokat is készít. Most egy ideig biztos anyai teendõi fogják lekötni és kevesebb energiája marad a blogra, de mindig érdemes benézni hozzá, mert sok különlegességet tartogat. Mimivel ezzel a sütivel szeretnénk nagyon sok boldogságot és jó egészséget kívánni Mamának és Babának!



Hozzávalók 12 db-hoz:
4 dkg zabpehely
5 dkg datolya (kimagozva 4 dkg lesz)
1 mokkáskanál szódabikarbóna
6 dkg vaj
2 "s"-s méretû tojás
3 dkg nádcukor
1 evõkanál datolyaszirup
1 teáskanál vanília kivonat
1 evõkanál görögjoghurt
6 dkg liszt
1 mokkáskanál sütõpor
csipet só


A zabpelyhet pár perc alatt egy kis serpenyõben megpirítjuk, majd finomra õröljük és félretesszük. A datolyát kimagozzuk, egy tálba tesszük, megszórjuk a szódabikarbónával, majd kb 80 ml forró vízzel leöntjük, és 15 percet állni hagyjuk. A vajat mikróban felolvasztjuk és ugyancsak félretesszük.

A tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a szirupot és a joghurtot is. Ezután keverjük hozzá a lisztet, a sütõport, egy csipet sót és az õrölt zabpelyhet. 

A beáztatott datolyát leszûrjük és krémesre turmixoljuk (vagy a zabpehelyhez használt aprítóba tesszük). A datolyamasszát a tésztához keverjük és a madeleine formákba kanalazzuk. 180 fokra elõmelegített sütõben 12 perc alatt megsütjük. Tálaláskor porcukorral szórjuk meg.





Folytats a blogon ... mimiesmamaminikonyhaja.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s