Z?lds?ges-csirk?s pir?tott mie-t?szta

2023-10-29

sponsored links


Nagyon-nagyon-nagyon r?g?ta k?sz?ltem, hogy csin?ljak k?nai pir?tott t?szt?t, mert im?dom, de el?g nehezen j?tt ?ssze, hogy legyen kedvem neki?llni, ?s legyen itthon minden hozz?val?, ?s a marad?k k?poszt?val is tudjak mit kezdeni. Most, hogy r?kattantam a ferment?l?sra, ez m?r nem gond. M?rmint a marad?k k?poszta.

Nagyon szeretem az ?zsiai ?teleket alaphelyzetben is, de a m?ltai nyaral?s alatt annyif?le egzotikus kaj?t k?stoltam, hogy most eg?szen feler?s?d?tt bennem a v?gy, folyton csak a nep?li ?tteremre gondolok (?s nem, nem a mam?ra!). Azt az ?r?letes felfedez?st is tettem, mi?ta hazaj?ttem, hogy ha ?letem h?tral?v? r?sz?ben mindennap m?s ?s m?s kaj?t enn?k, akkor se tudn?k a v?g?re jutni, ?s mindent megk?stolni, ami a vil?gon van ?s ehet?. M?g akkor sem, ha tudjuk, hogy el?gg? v?logat?s vagyok, ?s sz?k k?rben mozgok (no tengeri herkenty?k, nyet bels?s?gek, nein zs?ros-cup?kos h?sok, le (ezt m?ltaiul mondtam) rovarok), m?g ?gy is rengeteg marad, amit nemhogy nem k?stoltam, hanem m?g csak nem is hallottam r?la. ?s megmondom ?szint?n, ett?l el?gg? el vagyok keseredve.

A mie-t?szt?t az Aldiban vettem, m?shol m?g nem l?ttam. Persze most majd bajban leszek, mert ny?lt egy ?ri?si ?zsiai kajabolt a Duna Pl?z?ban, ?s ?n gyakran megfordulok arrafel? (post?ra megyek oda), ?gyhogy kicsit sokba fog nekem ez a boltnyit?s ker?lni. Amikor felfedeztem a boltot, azonnal neki?lltam korianderpaszt?t keresni benne, de m?g nem tal?ltam meg, a k?nai elad? meg nem tudott magyarul, ?gy nem tudott seg?teni. Nem baj, mert korianderpaszta-keres?s c?m?n mehetek majd sokszor, hogy v?gign?zzem a k?n?latot. A bolt legal?bb olyan nagy, mint a m?ltai ?zsiai bolt, amiben voltam, h?t lesz mit n?zegetni. Sz?val a mie-t?szt?nak nagyon tetszett a form?ja, hogy olyan hull?mos, ez?rt ebb?l k?sz?lt most a pir?tott t?szt?m, de a blogban tal?lhat? m?r egy rizst?szt?s v?ltozat Be?t?l, ?s egy spagettis v?ltozat Csincsill?t?l. (A b?zalisztb?l k?sz?lt t?szt?kat h?vj?k a k?naiak mie (vagy mian) t?szt?nak.)

1 zacsk? k?nai mie-t?szta, 250 gramm. El?sz?r kev?snek t?nt, azt?n soknak, ?s azt?n kider?lt, hogy kev?s ?

Hozz?val?k:
  • 1 csomag mie-t?szta (250 gramm), de kif?z?s ut?n olyan soknak tal?ltam, hogy nem haszn?ltam fel mindet, csak kicsit t?bb, mint a fel?t. A marad?kot betettem a m?lyh?t?be. Sajnos.
  • 1 db csirkemellfil?, vagy r?k, vagy dar?lt h?s, vagy ak?r teljesen el is hagyhat? a h?s
  • 1 db s?rgar?pa
  • 20 dkg k?poszta, vagy pak choi, vagy spen?t, vagy k?nai kel, vagy kelk?poszta
  • 1 db ?jhagyma
  • 2 db toj?s
  • 2 ev?kan?l sz?jasz?sz
  • 1 ev?kan?l halsz?sz vagy osztrigasz?sz
  • 1 ev?kan?l rizsecet
  • ol?vaolaj
  • s?
?gy a felsorol?s alatt ?rom azt a megjegyz?st, hogy tal?n mindenb?l egyforma mennyis?g lenne j?, teh?t mondjuk 20 dkg mindenb?l. A csirkemell se legyen nagyobb ?s a r?pa se legyen kisebb. ?n csak a k?poszt?t m?rtem a t?bbit nem. Sz?val legyen legk?zelebb: 20 dkg csirkemell, 20 dkg s?rgar?pa, 20 dkg k?poszta ?s 20 dkg t?szta. Ebb?l a receptb?l indultam ki. 

A t?szt?t kif?ztem a zacsk?n le?rtak szerint: s?s v?zben 4 perc alatt. B?rmilyen t?szt?b?l k?sz?l, nem szabad t?lf?zni, mert m?g pir?tva is lesz, nehogy sz?tessen. Amikor letelt a 4 perc, lesz?rtem, hideg v?zzel le?bl?tettem ?s egy t?lc?n sz?tter?tettem, hogy ne tudjon ?sszeragadni. Olajjal meglocsolhattam volna, de az elmaradt.


Ezut?n a t?bbi hozz?val?t is el?k?sz?tettem: felcs?koztam a csirkemellet. Itt jegyzem meg, hogy a recept szerint ?gy kell kis?tni, mindenf?le f?szerez?s n?lk?l, de k?stol?s ut?n meg?llap?tottam, hogy be kell p?colni sz?jasz?szba ?s rizsecetbe, vagy k?nai ?tf?szerkever?kbe ?s ol?vaolajba, vagy egyszer?en csak s?zni-borsozni, mert ?gy el?gg? visszafogta a v?g?n az ?zeket (?s m?g ?gy is nagyon finom volt!).


A r?p?t 3 darabra v?gtam, azt?n hossz?ban felszeleteltem, azt?n cs?kokra v?gtam a szeleteket. A k?poszt?t felcs?koztam, az ?jhagym?t hossz?ban f?lbev?gtam ?s azt?n f?lkarik?kra szeleteltem.


A k?t toj?st csipetnyi s?val felvertem.


?s ?gy sz?pen el?k?sz?lve m?r csak 10 perc van h?tra az ev?sig. El?sz?r egy ev?kan?lnyi olajat meleg?tettem egy serpeny?ben, ?s r??nt?ttem a toj?st. Kicsit elter?tettem, ?s amikor m?r kezdett s?lni, akkor kisebb darabokra t?rtem fakan?llal (valahogy v?konyabbra k?ne s?tni, mondjuk olyanra, mint egy palacsint?t, ?s akkor darabolni, tal?n kisebb toj?sok kellenek, nem ilyen XL-esek, mint ami nekem van, akkor v?konyabbra ter?lne sz?t). A s?lt toj?st ?t?nt?ttem egy t?ny?rba, ?s ugyanebben a serpeny?ben n?h?ny l?ttyint?snyi ol?vaolajon megs?t?ttem a csirkeh?st. Amikor megpirult, a csirk?re sz?rtam az ?jhagym?t, kicsit s?t?ttem (mondjuk 1 percet), azt?n ment r? a r?pa, ?s ezzel is egy kicsit pir?tottam (mondjuk 2 percet). Ezut?n tettem r? a k?poszt?t, amivel m?r megint csak egy keveset pir?tottam, kevergettem (mondjuk megint 1 percet) ?s erre az egyvelegre r??nt?ttem a hideg t?szt?t. A t?szt?ra 1 ev?kan?l vil?gos ?s 1 ev?kan?l s?t?t sz?jasz?szt, plusz 1 ev?kan?l halsz?szt locsoltam, ?s 1 csapott te?skan?l s?t is tettem r?. Ek?zben is s?l a t?szta alatt a sok z?lds?g ?s a h?s, sz?val gyorsan kell f?szerezni. K?t fakan?llal ?sszekevertem a s?lt t?szt?t, m?g mindenhol sz?pen bevonta a sz?jasz?sz, ?s m?r nem maradt sehol feh?ren a t?szta, v?g?l hozz?adtam a kor?bban megs?t?tt toj?st is. Ekkor lekapcsoltam a t?zhelyet (ker?mialapos, teh?t egy darabig m?g forr? marad a serpeny? alatt), ?s egy ev?kan?l rizsecettel locsoltam meg a serceg?, g?z?lg? s?lt t?szt?mat, ?s ezt is j?l elkevertem.


T?lal?skor a t?ny?ron m?g meglocsoltam egy kis vil?gos sz?jasz?sszal, mert valahogy ?gy ?reztem, az m?g kell hozz?. Amit jav?tani lehetne rajta, hogy a h?st mindenk?ppen be kell f?szerezni s?t?s el?tt, ?s kicsit kisebb darabokra kell v?gni, mint ?n most. De ?gy is elmondhatatlanul finom lett, egyszer?en t?k?letes, pillanatok alatt elfogyott, ?s sajn?ltam, hogy nem csin?ltam t?bbet. Ami itt a serpeny?ben l?that?, az a kif?tt t?szt?nak kicsit t?bb, mint a fele.

A napi cuki meg az, hogy most m?r v?gre teljesen bek?lt?ztem Viki?khez a tet?teraszomra:


?s nem szeretem, ha h?borgatnak otthon:


de a m?rges n?z?ssel sem tudom elijeszteni a f?lelmetes betolakod?t, egyre k?zelebb j?n:


?s h?t el lehet k?pzelni a folytat?st ezek ut?n. Arr?l nincs fot? szerencs?re. Viszont ez a f?l ebb?l a n?zetb?l (is) annyira cuki!

Folytats a blogon ... csincsilla.blogspot.com/2023/10/zolds...

sponsored links

Keres?s