Weninger Pincészet - Sopron

2017-04-28

sponsored links

A magyar borászat minden bizonnyal nem tartana itt, ha Franz Weninger a kilencvenes évek elején nem kezd közös vállalkozásba Gere Attilával. Az olyan fogalmak gyakorlatba való átültetését, mint drasztikus hozamkorlátozás, modern pincetechnológia, barrikolás felsõfokon, tulajdonképpen neki köszönhetjük. De ugyanúgy neki köszönhetjük a kékfrankos hazai feltámasztását is.
Franz Weningernek sikerült bebizonyítania, hogy a kékfrankos, túl azon, hogy nyugodt szívvel aposztrofálhatjuk õshonos fajtának, nagy minõségben képes felvenni a versenyt a világfajtákkal.


A Weninger-ház két lábon áll: Horitschont idõsebb Weninger, a balfi birtokot ifjabb Weninger kormányozza. Horitschon sok mindenben különbözik a balfi birtoktól, pedig csak néhány kilométer választja el tõle. Elõször is a határ másik oldalán fekszik. A talaj itt meglehetõsen agyagos, a Fertõ tó légtemperáló hatása már egyáltalán nem érvényesül, a hõingadozás is jóval nagyobb.
Mivel a Weninger-borok esetében lehet, sõt kötelezõ a terroir-ról szólni, elsõsorban a talajviszonyoknak tudható be, hogy itt egészen más karakterû borok kerülnek a modern design-nal ellátott palackokba. Ennek következtében a horitschoni borokban kevesebb az ásványi jelleg, viszont tömörebb a struktúra. E mellett a 25 hektáros birtok szanaszét található kisebb részekbõl jön össze, amely egyrészt hátrány, mivel nehezebben átlátható és megmunkálható, más szempontból viszont a sok eltérõ talaj teret enged a fantáziának és a kísérletezõ kedvnek.
A talaj mellett a fajtaösszetétel is fontos szerepet játszik a pincészet életében. Az ültetvények legnagyobb hányadáról kékfrankost szüretelnek. A közép-burgenlandi birtok kékfrankos témában ugyanis megkerülhetetlen. A középkategóriástól a Dürrau névre hallgató csúcsborig a fajta legszebb példányait a Weninger-ház látja el kézjegyével. A pincészet nem kevesebb, mint évi 160 000 palackot forgalmaz.
 
Balf
Balf kiegyenlített kontinentális éghajlata országos viszonylatban meglehetõsen
csapadékosnak és hûvösnek számít. Kristályos palakõzetekbõl álló talaja némiképp ellensúlyozza a mostoha idõjárást, amely furcsamód leginkább a vörösbortermelésnek kedvez. A borvidék hírnevét megalapozó kékfrankos mellett egyre több világfajta is gyökeret ereszt a helyenként sok meszet tartalmazó rétegekben. Weningeréknek hála, a pinot noir és a syrah is szeretõ otthonra talált a Fertõ tó partjainál.

 

A balfi birtokon kiváló fekvésû területekkel rendelkezik a pincészet, amely magas színvonalú boraival hamar belopta magát a magyar borrajongók szívébe. Franz Weninger tiszta, gazdag, selymes nedûivel új jelentést adott a soproni vörösborról alkotott fogalmainknak. A Fertõ tó partján termett Weninger-borokban jó ideje felfedezhetõ stílusjegy a mineralitás, egyfajta nemes, kifinomult "sós" érzet, amely a Spern Steiner kristályos palát is tartalmazó agyagos talajának köszönhetõ. A vállalkozás, melynek vezetõje egy ideje már az ifjabb Franz Weninger,  mostanra lényegében kinõtte a borászatnak helyet adó, kis balfi parasztházat
A szigorú hozamkorlátozás és a gondos szelektálás mellett Weningerék az újfahordó kezelésében is mesternek bizonyultak. Boraikkal önálló stílust teremtettek, melyben a talaj ásványai és az égetett újfahordó illat- és ízjegyei ritkán tapasztalt harmóniában találnak egymásra. 


Május 23. kedd 19:00
Weninger Pincészet borvacsora



Csodálatos Soproni Weninger borokat kóstolunk, hozzá illõ, ínyenc menüsor kíséretében,
a pincészet tulajdonos borászának szakértõ közremûködésével.

Sopron fehér(Zenit) 2016

Fehérburgundi 2015

Syrah Rosé 2016

Kékfrankos Balf 2015

Syrah 2013

Steiner Kékfrankos 2013

Frettner Cabernet Franc 2013

Fehérburgundi 2012 - édes


Szeretettel várjuk!

Szoljár Csaba üzletvezetõ, Haraszti Zsolt Chef  és a Solier Cafe csapata
 
 
 BIZTOSÍTSA HELYÉT ASZTALFOGLALÁSSAL!
06-20-396-55-12



A borvacsora ára 12.900,- Ft/ fõ 


Biztosítsa a helyét, asztalfoglalással!
http://solier.website-pages.eu/page.php?pa=c4d98e51-9414-73f2-0a1d-5176a6f20b3f
  


Folytats a blogon ... solierwinefood.blogspot.com/2017/04/a...

sponsored links

Keres?s