Warrior Diet, avagy a harcosok étrendje

2011-06-27

sponsored links

Sok-sok éve foglalkozom harcmûvészetekkel, de a Kettlebellel csak nemrég ismerkedtem meg közelebbrõl. Ez egy speciális súlyzó, ami leginkább egy fogantyúval ellátott ágyugolyóra emlékeztet. Eredetileg az oroszok használták a mezõgazdaságban, mérlegsúlyként, ám leleményes fiúk rájöttek, hogy nagyon jól lehet velük edzeni.
A Kettlebell radikálisan megnöveli az erõt és az aerob állóképességet, a ballasztikus és statikus gyakorlatok kombinációjával. Kiemelném, hogy ez nem testépítõ jellegû edzés, ugyanis a megnövekedett izomerõ nem mindig jár együtt tömeg gyarapodással. Inkább szikár, izmos testalkattal ruházza fel a sport gyakorlóját.
De mi is ez a Warrior Diet? Rövid kitérõt kellett tennem, hiszen a Kettlebell nem csak egy edzésrendszer, hanem egy töbszáz év alatt kialakult szemléletmód. A Warrior Diet ezzel szemben újkeletû találmány, ám tagadhatatlanul közel áll ennek a sportnak a gyökereihez, talán ezért favorizálják annyira a Kettlebell rajongói.
A diéta alapelve szerint két részre kell bontani a napot, egy kontrollált böjt és egy kontrollált evési periódusra. Az böjt teszi ki a nap nagyobb részét, ekkor csak inni szabad, esetleg alacsony glikémiás indexû ételeket enni (gyümölcs, zöldség, natúr joghurt). Az evési periódus a napi egy fõétkezéskor, a vacsorakor van, amikor nincs megkötés a mennyiséget illetõen. Azt és annyit ehetünk amennyit akarunk, csak tartsuk be az ételek minõségének prioritását. Elsõ helyen a zöldség, majd a hús, utána a szénhidrát (krumpli, rizs) van, ezeket követheti a desszert, vagy amit még akarunk enni
Ez a rendszer kísértetiesen hasonlít a ramadánhoz, ami egy muszlim vallási elõírás. Õk napnyugtáig bõjtölnek, utána étkeznek.
A böjt szerepe a méregtelenítés, az anyagcsere normalizálódása, zsírégetõ folyamatok beindítása, a túlevés pedig a töltési periódus, amikor beépítjük a tápanyagokat, vitaminokat, tehát regenárljuk a szervezetet.
Nagyjából ezek az alapelvek. Nem utolsó szempont, hogy napközben rengeteg idõnk marad, nem a kaja körül forog a nap, még az edébszünetet is elüthetjük valahogy, például egy frissítõ edzéssel.



 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... gasztronomia.blog.hu/2011/06/27/warri...

sponsored links

Keres?s