Vörösboros, áfonyás csirkemájpástétom

2018-06-26

sponsored links












 A kerámia tálkát és agyagkorsót a SütniFõzni Webáruház biztosította. 

A bolti májkrém kiváltására próbálkozom a házi májas kencék elkészítésével. Szeretem a változatos reggeliket és a csirkemájat szinte minden formájában, rántva, hagymásan, baconba tekerve és pástétomnak is. Van már a blogom egy aszalt szilvás változat, ami nagyon népszerû az olvasóim körében, érdemes arra is rápillantani. Az én házi változatomban nincs semmilyen tartósító, adalék, stabilizátor és egyéb borzalmak, viszont van benne a szalonnától füstös íz, a vörösbortól kellemes buké az áfonyától édeskés aroma. Elkészítése sem nehéz, még csak nem is idõigényes, és a méregdrága bolti ár töredékébõl kijön az egészséges változat. Ha lehet, ne vegyél boltit, csinálj sokkal finomabbat otthon! Reggelire, vacsorára, vendégvárónak jó választási lehetõség. Én most nem pürésítettem le teljesen, kicsit darabosra hagytam, volt itthon friss, ropogós paradicsomos stangli, arra kenve fogyasztottuk.    


Vörösboros, áfonyás csirkemájpástétom 


Hozzávalók:

  • 50 dkg csirkemáj
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 10 dkg bacon (vagy füstölt szalonna)
  • 1 vöröshagyma
  • 3 g fokhagyma
  • 5 dkg aszalt vörösáfonya
  • frissen õrölt bors
  • majoránna

Elkészítése:

  1. A megmosott, leszárított májat megtisztítjuk, feldaraboljuk.
  2. A felkockázott szalonnát kisütjük, hozzáadjuk a finomra vágott hagymákat, megpirítjuk.
  3. A májat a hagymás szalonnához adjuk, kevergetve addig sütjük, míg a máj mindenütt kifehéredik.
  4. Aláöntünk a borból, fûszerezzük, fedõ alatt pároljuk. (sóval vigyázzunk, mert a szalonna is sós!) 
  5. Az elpárolgott folyadékot menet közben pótoljuk a maradék borral.
  6. Ha a máj minden levét elfõtte, lehúzzuk a tûzrõl, kicsit kihûtjük. 
  7. A keveréket robotgép segítségével darabos masszává törjük, vagy simára turmixoljuk, átkanalazzuk egy nagyobb tálba.
  8. Az aszalt áfonyát néhány percre hideg vízbe áztatjuk, lecsöpögtetjük, a májkrémhez keverjük.
  9. Ha szükséges, ekkor még finomíthatunk az ízeken. 
  10. A pástétomot kisebb tálkákba szedjük, kis idõre hûtõbe tesszük dermedni.
  11. Friss bagettel vagy kenyérrel, pirítóssal, péksüteménnyel, sós kaláccsal kínálhatjuk.  

TIPP: 

Az áfonya felét hozzá turmixolhatjuk a pástétomhoz.

Kevés tejszín hozzáadásával selymesebb, lágyabb állagot kapunk.

Ha kihûlt és a tetejére tisztított vajat, liba,- vagy kacsazsírt csorgatunk, akkor tovább, kb 1 hétig eltartható a pástétom, mert a zsiradék elzárja a levegõtõl.






Folytats a blogon ... https://azotthonizei.blogspot.com/201...

sponsored links

Keres?s