Vörösboros cipó szõlõmaglisztbõl, sonkával töltve

2014-04-19

sponsored links


Az utolsó állomásához érkezett a Mérai Kata- Katafakana által szervezett és a Batha -porta által támogatott magliszt próba hét.
A szõlõmagliszttel zárult a liszt -teszt, amelynél ismét csak az ösztöneimre hagyatkoztam.
Ha szõlõ, akkor, bor, valahogy a kenyér ill. a cipóra asszociáltam 
-ne kérdezd miért, mondom ÖSZTÖN!! :D
Mivel épp húsvét elõtt vagyunk egy nappal, így a sonkának is találtam egy komfortos, 
otthont a cipóban :P
Próbáltam egy szõlõfürttel imitálni a kenyér tetején, remélem icipicit felismerhetõ :)
Én azt hiszem ezen a héten nagyjából minden az elképzeléseim szerint történt vagyis sikerült.
                        Izgalmas hét volt, tetszett, hogy motiválva voltunk, nem csak ételek,
                                                      hanem alkotások születhettek!
Köszönöm ezt az élményt a lehetõséget Mérai Katának,  Batha Pálnak és Judithnak!
                                                                     
                                                                     

Hozzávalók:

40 dkg finomliszt
10 dkg szõlõmagliszt
2,5 dkg élesztõ+ 1 tk. cukor,  1 dl langyos víz
további 0,5 dl víz és 0,5 dl vörösbor(langyosítva)
10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
2 egész tojás
2 csapott ek. só
1 kk. õrölt kömény
1 tojássárgája és némi egész kömény a tetejére

1 kg körüli sonka
2 dg babér levél
2-3 gerezd fokhagyma
1 egész hagyma


Elkészítés:

A sonkát a hozzávalókkal megfõzzük.
Kihûtjük, letörölgetjük, ha szükségesnek látjuk a felesleges zsiradékot eltávolítjuk.



cipó:
Az élesztõt a langyos cukros vízben elmorzsoljuk és felfuttatjuk.
Az átszitált fehér liszthez adjuk a többi hozzávalót,  
majd a felfuttatott élesztõvel kidolgozzuk, megdagasztjuk.
(Ha lágynak éreznénk egy kevés liszt adható hozzá.)
1 órát pihentetjük meleg helyen, letakarva.
Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, 
a közepébe tesszük a sonkát fejjel lefelé, erre hajtogatjuk a tésztát.
Megnyomkodjuk, eligazítjuk.
A két végén keletkezõ felesleget levágjuk, ebbõl készíthetünk a tetejére díszítést, pl., fonást.
Letakarva további 30 percet pihentetjük.
Mielõtt sütnénk, lekenjük tojássárgájával és megszórjuk köménnyel.
Elõmelegített sütõben, 175-180 C°-on 40 percig sütjük.
A sütõbe tegyünk egy hõálló tálba kb. 2-3 dl vizet.
Én hamar fel is vágtam, így úgymond kigõzölt a sonka és nem nedvesítette belül a kenyeret.
Pici pihentetés sután fogyasztható, friss zöldségekkel, tormával :)











Folytats a blogon ... szanikonyhaja.blogspot.com/2014/04/vo...

sponsored links

Keres?s