Vödrös savanyúság 2
sponsored links
A hidegen összekeverendõ alaplével készülõ vödrös savanyúság receptje már fenn van a blogon, nemrég pedig a facebook-on kaptam kérdést a felforralt alaplével kapcsolatban. Akkor jöttem rá, hogy bizony még nem tettem fel, pedig szinte minden évben savanyítok ezzel a módszerrel is. Idén két 10 literes vödörben készült, az egyikben csak uborka, a másikban uborka, zöldparadicsom, pici cukkini, karfiolrózsák vegyesen. Mindkettõ finom, ki-ki tetszése szerint variálhatja a savanyítandó zöldségfélék arányát. Érdemes kísérletezni a zöldségekkel és a felöntõlével is, ízlés szerint lehet akár kicsit ecetesebbre, savanyúbbra vagy édesebbre készíteni. Sok sikert hozzá!
Hozzávalók (10 l-es vödörhöz):
- 2,4 l víz
- 1,6 l fehérborecet
- 12 dkg só (nem jódozott!)
- 60 dkg cukor
- 1 csomag (20 g) egész fekete bors
- 1 csomag (20 g) mustármag
- 1 csomag (20 g) koriandermag
- 2 teáskanál nátrium-benzoát
- 2 teáskanál borkénpor
- A vizet nagy lábasban melegíteni kezdtem.
- Szép sorban hozzáadtam a többi hozzávalót is, és idõnként megkeverve felforraltam, pár percig kis lángon fõztem.
- Elzártam, hagytam teljesen kihûlni.
- Végül a kihûlt levet a vödörbe öntöttem, ezután már lehet is belerakni az elõzetesen alaposan megtisztított savanyítani valókat: uborkát, karfiolt, zöldparadicsomot, kisdinnyét, pici cukkinit, patisszont, almapaprikát, sárgarépát, gyöngyhagymát, stb. (Ízlés szerint tehetünk a lébe néhány alaposan megtisztított kaporszálat, meggyfalevelet, borsikafüvet is.)
- A zöldségféléket folyamatosan rakhatjuk a vödörbe; miután beletettük a felöntõlébe, néhány napig naponta finoman keverjük át a vödör tartalmát, hogy a zöldségeket mindenhol érje a lé.
- Száraz, hûvös helyen tároljuk, kb. 1 hónapos érlelés után már fogyasztható is.
- Jó tanács! A vödörbe kézzel lehetõleg ne nyúljunk, ajánlott a zöldségek kiszedéséhez facsipeszt használni.