Vérszilvabefõtt - nemesített cseresznyeszilva befõzve

2014-07-08

sponsored links

A vérszilva nem más, mint a cseresznyeszilva egy nemesített változata. Elsõ sorban díszfának, vagy díszcserjének nemesítették ki, és létezik termõ, és nem termõ változata is. Levelei szép pirosak, vagy bordó színûek. Lehetnek fényes levelûek és matt színûek is attól függõen, hogy milyen alfajba tartoznak. Egyetlen dolog közös bennük, hogy a gyümölcsük - már ha van - ehetõ. Nem csak, hogy ehetõ, de még finom is. Méretében a termés valamivel nagyobb, mint a vad testvéréé, és saját tapasztalatom szerint ízesebb, lédúsabb is. Egyszerre édes, és savanyú. A savanyú részei a héja, és a mag körüli rész, de a többi az tényleg nagyon finom édes. Nem az a szánkat összetapasztóan édes, de édes. Évek óta nézegetek a környéken pár fát, és csak úgy magában néha le is szakítok róla egy-két szemet, de most eldöntöttem, hogy idén ennél tovább megyek, és befõzök belõle. Még pedig befõttet...



A cseresznyeszilva vagy mirabolán (Prunus cerasifera) a rózsavirágúak (Rosales) rendjébe, a rózsafélék (Rosaceae) családjába és a szilva (Prunus) nemzetségbe tartozó növényfaj. Március végén zöldesfehéren nyíló, tövises, 5-8 m-es fa vagy bokorfa. Gömbölyû termése sárga vagy piros színû, kellemes édeskés-savanykás ízû. Kiváló kompót készíthetõ belõle. Még a rómaiak honosították meg Európában, eredeti élõhelye a Kaukázus és Délnyugat-Ázsia. Edzett, igénytelen növény, az átlagosnál valamivel szárazabb vagy nyirkosabb viszonyokat is elvisel. Tûri a nyírást, áthatolhatatlan sövénnyé nevelhetõ. Az alapfajt a faiksolák mirabolánszilva néven alanynak szaporítják. Egy sor csonthéjas gyümölcsöt, díszfát, díszcserjét szemeznek rá. A vérszilva ennek egy nemesített, piros termésû - vagy termés nélküli fajtája
Hozzávalók a vérszilvabefõtthöz:
- vérszilva
- kristálycukor
- fahéj
- szegfûszeg

Vérszilvabefõtt elkészítése:
Elsõ lépésként alaposan mossuk el mosogatószerrel az üvegeket, amibe rakni fogjuk, majd hideg vízzel többször öblítsük át. Tegyük õket egy tiszta konyharuhára, és hagyjuk õket maguktól megszáradni anélkül, hogy eltörölgetnénk. Amíg az üvegek száradnak, mossuk meg alaposan a szilvákat, majd jól csepegtessük le. Ha az üvegek megszáradtak, akkor elkezdhetjük belepakolni a vérszilvát. Rakhatjuk jó szorosan, mert a forró felöntõlében kicsit úgyis össze fognak esni, és már egyáltalán nem lesz szoros (ami amúgy a mennyiségeket illeti, nekünk 2 kg vérszilvából lett 4 db 800ml-es üveg befõttünk).

Amikor az üvegek meg vannak pakolva, fõzzük meg a felöntõlét a következõ összetétellel: 1 liter vízhez számítsunk 30 dkg kristálycukrot, 2-3 szegfûszeget és 2-3 db kisebb fahéjat. Természetesen fûszerezés nélkül, pusztán cukros lében is eltehetjük, de mi mindig fûszerezzük a befõttjeinket. Amint a lé felforrt, és a fûszerek illata is jól érzõdik, elkezdhetjük az üvegekbe kanalazni. Tegyük színültig az üvegeket, majd csavarjuk rá szorosan a tetõt. Csomagoljuk be újságpapírba (erre azért van szükség, hogy az üveg oldalán esetlegesen végigcsurgó cukros létõl ne legyen majd minden ragacsos), és mehet a száraz dunsztba, ahol lassan hagyjuk kihûlni. Mi az ágynemûtartóba szoktuk rejteni a takarók közé, eddig bevált. :-)

Ha kihûltek (kb 1-2 nap az üvegek számától és a takarók mennyiségétõl függõen), szedjük ki, nedves ruhával töröljük le az üvegrõl a ragacsokat, és máris mehet a kamrapolcra. Mindenkinek kellemes vérszilvabefõzést kívánunk... :-)

Folytats a blogon ... eztfaldfel.blogspot.com/2014/07/versz...

sponsored links

Keres?s