Viºne ekmegi a meggyes kenyér

2014-07-01

sponsored links

Sütés nélkül készül a manapság oly közkedvelt olasz egyszemélyes tortácskákra emlékeztetõ török édesség a Viºne ekmegi vagyis meggyes kenyér. A nyári melegben már ezért is lehet nagyon szeretni, mert nem emeli további fokokkal az amúgy is meleg konyha hõmérsékletét.

Csak egyszer kell elkészíteni és aztán emlékezetünkben mindig fel-fel bukkan a felejthetetlen édességek között. Fõszereplõje egy napsütéses késõ délelõtti kávézásnak, vagy a délutáni teázásnak, nem lehet gyorsan enni, csak komótosan, mert minden falat egy fenomenális íz-élmény. Annyira, hogy amikor megláttam a receptet egy gastro blogon rögtön élesen megjelent emlékeimben 25-26 év távlatából, amikor elég sokat, és sokszor voltam Törökországban. Igaz aztán kiderült az ominózus recept csak a meggyes kenyér kalácsos cseresznyés sarlott torta  változata. Érdekes jelenség hogy amikor az angol nyelv közvetítésével fordítanak magyarra akkor a meggybõl cseresznye lesz. lásd "Csehov cseresznyés kert" az eredeti orosz változatban ez ugye"???????? ???"ami magyarul  "Meggyes kert" lenne.

Nos a meggyes kenyér egyik gyik fontos összetevõje és meghatározó eleme a kenyér és annak minõsége. Válasszunk nem túl sós kenyeret hozzá, talán a szendvicskenyér a legmegfelelõbb.
Az adagok számától és, a kenyér mennyiségétõl függõen változtathatjuk a szirup és a krém mennyiségét.
Ha szeretnénk az év folyamán bármikor elkészíteni, a meggyszirupról gondoskodjunk a megfelelõ idõben, lehet fagylaltokhoz és más édességekhez is alkalmazni ? nagyon szép mélybordó színe van, édes-savanyú telt ízzel.


Hozzávalók:

10 szelet 1cm-vastagra szelt kenyér
2 evõkanál vaj

Sziruphoz

2 csésze cukor
1.5 csésze víz
1 csésze kimagozott meggy

Krémhez

? csésze tej
5 evõkanál cukor
2,5 evõkanál liszt
1 tojás sárgája
1 evõkanál reszelt citromhéj
1 kiskanál vanília
1 kiskanál vaj



A kenyérbõl kör alakú, vagy más tetszõleges formát szúrunk ki. A kenyérbél szeleteket megkenjük vékonyan olvasztott vajjal, és egy tûzálló tálban, a sütõben megsütjük.



Közben elkészítjük a szirupot, a cukrot a vízzel felfõzzük, beletesszük a meggyet, kis tûzön felforraljuk (minden gyümölcsbõl készült tartósított terméket, lekvárokat, szörpöket, ha szeretnénk, hogy megõrizze a friss aromás ízeket, rövid ideig és kis tûzön célszerû fõzni). Amikor kihûlt, átpasszírozzuk,vagy turmixoljuk.



A krémhez, kikeverjük a tojássárgáját a cukorral, majd hozzákeverjük a lisztet, a tejet és habverõvel állandóan keverve felfõzzük a vaníliával és a vajjal. Ha csomós lenne egy szitán, átszûrjük. Ha tojás nélkül készítjük, akkor egy negyed teáskanál kurkumát tegyünk bele, és ugyanolyan szép sárga színt kapunk, amely nagyszerû kontrasztot alkot a meggybordó kenyérszeletekkel.

A kihûlt vajas pirított kenyérkarikát átitatjuk a meggyes sziruppal, megkenjük ugyanolyan vastagságban, mint a kenyérszelet a krémmel, és egy másik sziruppal átitatott kenyérszeletet helyezünk rá.


Megjegyzés:
A receptben lévõ cukormennyiséghez képest, lényegesen kevesebb bio cukrot használtam, és teljeskiõrlésû tönkölybúzalisztbõl sütöttem tejjel egy sótlan kenyeret, ezért rusztikusabbnak látszik, mintha fehér kenyérbõl készítjük. A meggyszirupból, pedig sokkal többet fõztem, és kis üvegekben kidunsztolás után elraktam, a késõbbi alkalmakra.

 

Megosztom Facebookon! Megosztom iWiWen! Megosztom Twitteren! Megosztom Google Buzzon! Megosztom Google Readeren! Megosztom Tumblren!


Folytats a blogon ... valodisafrany.blog.hu/2014/07/01/vi_n...

sponsored links

Keres?s