Vizes zsemle kenyérsütõben dagasztva

2013-10-17

sponsored links

Egyszerû vizes zsemle
Új kenyérsütõ gépet kaptam. Ezzel a zsemletésztával avattam fel.
Vizes zsemle kenyérsütõ gépben dagasztva, sütõben sütve
Hozzávalók:
370 ml víz
1 teáskanál cukor
1 teáskanál só
55 deka BL55 jelzésû búzaliszt
1,5 teáskanál szárított élesztõ
A felsorolt hozzávalókat a leírt sorrendben beraktam a gépbe. Beprogramoztam dagasztás-kelesztésre, aztán indítottam volna, de nem indult. Vagyis semmi zaj nem volt, mint a másiknál szokott, amibõl tudom, hogy mûködik. Gondoltam is magamban, nem csodálom, hogy ez a kínai csúcstechnológia már használat elõtt bemondja az unalmast. Meg egyébként is miféle népek ezek, hogy kenyérsütõgép használati utasításában cipõméret -eket foglalnak táblázatba!
Mûszakilag analfabéta vagyok, telefon a menyemnek. Õ elküldte a fiamat. (Szerencsém volt, azonnal le tudtam akasztani a szögrõl, nála ez ritka.)
Tíz percen belül már itt is volt. Megmondta, hogy a gépnek az égvilágon semmi baja. A visszaszámlálás már mûködést jelez, és mihelyt kellõ hõmérsékletûek lesznek a hozzávalók, majd dagasztani is fogja. A használati utasítást pedig szemüveggel nézve meglátom, hogy az bizony cipóméret !
Igaza volt, az elsõ csöndes tíz perc után beindult a szerkezet és minden rendben volt a továbbiakban.
Elnézést is kérek azoktól, akiket megbántottam a sanda gondolataimmal.
A program lejártakor kivettem a tésztát és átgyúrtam. Tizenkét részre osztottam, kerekre formáztam és sütõpapírral bélelt tepsibe raktam õket. Öt perc pihentetés után nedves konyharuhával letakarva még 30 percet pihentettem. Ecsettel lekentem õket vízzel, a tetejüket éles késsel kereszt irányba becsippentettem.
Kétszáz fokosra elõmelegített sütõben alsó-felsõ lángon sütöttem háromnegyed órát (az én sütõm szinte dupla idõ alatt süt, mint másoké).
Szép formásak lettek, jó illatuk volt, alig vártam, hogy langyosra hûlve megkóstolhassam.
Nekem finomabbak, mint a felfújt bolti zsemlék. Bár egy kissé sótlannak találtam, de ez a só jajtájától is lehet (aprószemû finomított tengeri sóval készült, ez kevésbé sós, mint a durvább szemû).
Tehát a kenyérsütõ jól vizsgázott, szépen dagasztott és kelesztett, és remélem, a következõ néhány évben ezt is úgy megkedvelem, mint az elõdjét (bár ez a mostani külsõleg ugyan tetszetõsebb, de silányabb anyagból készült, azért szeretném, ha tartós lenne).
Vajas zsemle snidlinggel megszórva
Ezt az egyszerû receptet Itt találtam, köszönet érte.

Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2013/10/vizes...

sponsored links

Keres?s