Virágos torták, és a Feketeerdõ torta receptje

2013-03-25

sponsored links

Ismét tortadömping volt a hétvégén, nagyjából le se kapcsoltam a sütõt, csak sültek a piskóták, és készültek a díszítések. Három tortát kellett sütnöm, három különbözõ alkalomra, ebbõl ebben a bejegyzésben jöjjön kettõ, a harmadiknak külön posztot szánok:



Az elsõ torta egy korábbi mintájára díszített sárga, apró virágos torta feketeerdõ krémmel, és csokis piskótával. A recept a korábbi, annyi változtatással, hogy a piskótán könnyítettem, és kevesebb liszttel készült, a az iskolai tankönyv alapján.. :) (Recept a képek alatt lesz)


A második tortát esküvõi ajándéknak szánták, a kivitelezést pedig teljesen rámbízták. Mivel nem ismerem az ifjú párt, nem kísérleteztem extrém díszítésekkel, hanem egy hagyományos, vörös marcipán rózsákkal díszített, szintén feketeerdõ tortát sütöttem nekik.Sárgára színezett fondantból formáztam rá két karikagyûrût is, ezeket csillogó porral át is kentem, az arany-hatásért. :)

És akkor jöjjön a  
Könnyû kakaós piskóta receptje:
Egy 20cm-es formához -kb. 12 szelet:
6 tojás
9dkg liszt
3 dkg holland kakaópor (minél magasabb kakaótartalommal)
12 dkg kristálycukor

A tojásokat kettéválasztom. A sárgájákat a cukor 1/3-ával jó habosra felverem, majd a fehérjéket is a cukor maradék részével közepesen keményre verem robotgéppel. (Nem szabad túl keményre, kb. tejföl sûrûségûre). A fehérjékhez forgatom a sárgájás habot, majd hozzászitálom a kakaós lisztet.
Sütõpapírral bélelt formába öntöm a habot, elsimítom egy spatulával, majd 160 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütöm. (Nálam légkeveréssel, de anélkül is mûködik).
Ha megsült, kiveszem a sütõbõl, pár percet hagyom a formában, majd kicsit becukrozom a tetejét, és leborítom egy sütõpapírra, és hagyom teljesen kihûlni.

A krém a következõképp készül nálam:
Egy 6 tojásos piskótához való krém:
- 1 üveg meggybefõtt
- 1 csomag bourbon vaníliás pudingpor
- 4 ek cukor
- Meggylé
- 3 dl tejszín
- 1 cs habfixáló
- 3-5 ek porcukor

A meggybefõtt levél leöntöm, kimérem mennyi. Felhígítom meggylével vagy vízzel, hogy fél liter legyen. Ha friss meggybõl csináljuk, akkor fél liter meggylé mehet bele. Ez lesz a puding alapja a tej helyett, így fõzök pudingot a cukorral a hagyományos módon. A kész pudingba teszem a meggyszemeket. Hagyom kihûlni.
Közben a tejszínt felverjem a habfixálóval és a porcukorral.

3 részre vágom a piskótát, minden rétegre megy egy adag pudingos krém, kicsit hagyom dermedni, majd rá egy adag tejszínhab.

Kívül sima vajas cukros krémmel vonom be a tortát, ami a fondant bevonás elõtt legalább egy fél napot áll a hûtõben. Így megdermed rajta a krém és könnyebb bevonni.

A marcipán és fondant, valamint az ételszínezõk a Sütisdobozból beszerezhetõek! :)



Folytats a blogon ... muffinmuhely.blogspot.com/2013/03/vir...

sponsored links

Keres?s