Virtuális Babaköszöntõ

2014-06-30

sponsored links



"Te vagy akinek életet adtam,
És Te vagy akitõl éltetet kaptam,
Te vagy, akiért érdemes az élet,
És ha küzdenem kell, akkor sem félek
Angyalok serege vigyázza utad,
Ha biztonság kell karom megnyugtat,
A világnál jobban szeretlek Téged,
Életem értelme  benned Napról napra újra éled!"

A Virtuális Babaköszöntõ, angolul ?baby shower? fõleg Amerikában létezõ néhány éves hagyomány. Általában családi vagy baráti körben rendezik meg, egy születendõ vagy már megszületett gyermek köszöntésére. Családonként változó, hogy a gyermek születése elõtt nagy hassal, pocakosan ünneplik meg a kisgyermek érkezését, vagy a megszületés után. Az azonban minden családnál egyforma, hogy az ünnepséget egybekötik finom ételek, sütemények, italok elfogyasztásával. A hagyomány nem teljesen ismeretlen nálunk, Magyarországon sem, hiszen évtizedekkel ezelõtt még létezett az a bizonyos ?komatál?, amit a leendõ Keresztszülõk vittek az újdonsült Édesanyának. A komatálban erõt, egészséget adó ételek lapultak, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy az Anyuka tejtermelése fokozódjon, és a kisbaba minél több tejet  kapjon, minél gyorsabban fejlõdjön. A komatál tartalmát mindig az ajándékozók kóstolták meg elõször, jelezve hogy semmi ártalmas nem került bele. Másrészt ezzel is tehermentesítették az Anyukát, hiszen egy csecsemõ mellett a mindennapi fõzés bizony embert próbáló feladat, különösen ha a kisbabának van már esetleg egy-két nagyobb testvére?

Selectfood Alíz nemrégiben hozta világra kislányát, Helénát. Ebbõl az alkalomból Anikó meghívására virtuális babaköszöntõvel készültünk a fiatal anyukának. :-)

Kezdõ anyukaként  a házimunka és  konyhai teendõk elvégzése a picik ellátásán túl már szinte elképzelhetetlen feladatnak számít. Jól jön ilyenkor egy vagy több segítõ kéz...Ha pedig segítség nincs akkor olyan finom és laktató ételek melyeket se perc alatt össze lehet dobni és nem mellesleg laktató és tápláló is egyben, csakúgy mint ez a finom spárgaleves vöröslencsével dúsítva.

Mivel a zöld spárgát nagyon rövid ideig kell fõzni, így elõbb a lencsét tettem fel fõni, majd mikor a lencse már félig megpuhult adtam hozzá a spárgát. Csúcsait levágtam, külön pároltam egy-két percig és az került a levesre díszítésnek.

A spárga nagyon egészséges, gazdag B6 viatminban, magnéziumban, cinkben és kitûnõ protein forrás is. Továbbá C vitamin, E vitamin, K vitamin, foszfor, réz,  mangán, és szelén is van benne. Nem elhanyagolható a vas, kalcium és folsav tartalma sem, ami a szoptatás szempontjából Jolly Jokernek számít.

Hozzávalók 2-3 adaghoz:

1 marék vöröslencse
1 ek kókuszzsír
1 köteg (kb. 500 g) zöld sprárga
1 kisebb burgonya
1 kisebb sárgarépa
õrölt szerecsendió
õrölt gyömbér
csipet só
csipet bors
1 liter zöldségleves alaplé
3 gerezd fokhagyma

A fokhagymát vékonyra szeletelem. Kókuszzsírt olvasztok meg egy kisebb lábasban, rádobom a fokhagymát és lassú tûzön kicsit megpirítom. Rádobom a megpucolt és vékonyra szeletelt sárgarépát, felkockázott burgonyát és megmosott vöröslencsét is. Felöntöm kb. annyi alaplével hogy ujjnyi vastagon elfedje és lassú tûzön félig puhára fõzök mindent.
A spárgát megmosom, levágom a fás szárát (én nem szoktam megpucolni). Levágom a végeit is, ezeket külön párolom meg 2-3 percig éppen csak roppanós maradjon.
A felaprított szárat a leveshez adom félúton és még 10-12 percig összefõzöm vele. Amikor minden megpuhult lehúzom a tûzrõl és botmixerrel pürésítem.
A megpárolt csúcsokat teszem díszítésnek a tetejére egy kevés tejföllel vagy natúr joghurttal.

Egészszégünkre!

Alíznak sok boldogságot, egészszéget és önfeledt babázást kívánok szeretettel! :-)



Folytats a blogon ... dublinfelettazeg.blogspot.com/2014/06...

sponsored links

Keres?s