Világjáró étkek?2. ? Románia

2014-02-08

sponsored links

Ez is az egyik legnépszerûbb erdélyi étel a miccsi, de szomszédjainknál sokfelé készítenek hasonlót, mint pld. a csevap. Ha röviden lehetne ezt az ételt jellemezni, akkor különbözõ típusú darált fûszeres hús keveréke, kisütve.

Erdélyben nincs is olyan hely, ahol nem találkoznánk vele naponta, vásárokban, piacokon, bevásárló központ mellett stb.. Mindenhol érezni az illatát. Nehéz neki nem ellenállni, szinte csorog a nyál a szánkba? :) Mi is nagyon megkedveltük, ezt a finomságot is, Brassóban kóstoltuk meg. Akkor jó, ha közepesen van megsütve, akkor még jó szaftos. Jó friss kenyérrel, mustárral íze ellenállhatatlan. Nincs olyan ház, ahol ne készítenék otthon is.

Próbáljátok ki, nagyon finom? :)

Mics-miccs-mititei szaftos kolbászkák ? muzsdéjos káposztasalátával

Hozzávalók:

1 kg hús darálva ?sertéshús, marhahús és bárányhús lehet keverve kb. 30 dkg mindegyikbõl. - Ha lehetõségünk van rá, kérjük meg a hentest, hogy kétszer darálja le?, vagy ha van otthon húsdarálónk, akkor kétszer daráljuk át a húsokat?

1 fej hagyma ? apróra vágva

Fûszerek:

3 gerezd fokhagyma ? átnyomva

? tk só

? tk koriander

? tk frissen õrölt bors ? én ötbors fûszert használtam hozzá

1 tk szódabikarbóna

? tk kömény

? tk csombor ? borsikafû néven fut itthon

1 szál kakukkfû vagy ? tk

Salátához:

1 kis fej káposzta

3 db kisebb sárgarépa

1 fej lilahagyma

4 gerezd fokhagyma

só ? himalája

õrölt bors

õrölt kömény

2 ek balzsamecet

2 ek extra szûz olívaolaj

?  dl szódavíz ? vagy szénsavas ásványvíz



Elkészítés:

A darált húst vagy a kevert darált húsokat, a fûszerekkel fûszerezzük, hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát és a szódabikarbónával együtt jól összedolgozzuk. Egy éjszakára a hûtõbe rakjuk, így az ízek jól átjárják a húst, összeérnek.

Készítsük el a muzsdéj öntetet, a muzsdéj egy fokhagymaszósz, melynek elkészítése egyszerû.

Egy tálban, 4 gerezd fokhagymát átnyomunk, megsózzuk, szódavízzel és olívaolajjal felöntjük, lefedjük és ezt is egy éjszakára a hûtõbe tesszük. - A szénsav ugyanis kiszívja a fokhagyma erejét, élénkíti az ízét -.

Másnap a húsból apró kolbászkákat formálunk, enyhén olajos kezünkkel hengereket kreálunk, egy picit lenyomkodjuk, és egy serpenyõbe egy kevés kókuszzsírt hevítünk és megsütjük.

Süthetjük grill sütõben, vagy nyáron akár a faszenes kerti grillen is, kerti party kíváló vendégváró falatkája.

A salátához a káposztát, sárgarépát zsülienre vagy apróra vágjuk, lilahagymát felszeleteljük, külön-külön sózzuk, ha egy kis levet ereszt a sótól, nem gond öntsük le róla, és keverjük meg.

- Hét közben kevesebb idõm van, munka mellett, olyankor segítségül hívom a Spart és felszeletelve veszem a káposztát és a sárgarépát, így csak a hagymát kell gyorsan felszeletelni -. A salátámat még kiegészítettem egy kis uborkával, felszeletelt gombával, kaliforniai paprikával-.



Tegyük össze a zöldségeket, szórjuk meg egy kis borssal, õrölt köménnyel. Ezt követõen aduk hozzá a hûtõbõl kivett muzsdélj öntetet, és locsoljuk meg egy kis balzsamecettel. Keverjük össze, és tálaljuk a miccsihez.

Mártogatósként a húshoz szoktak BBQ öntetet adni, friss kenyérrel vagy sült krumplival vagy  mustárral, savanyúsággal is tálalható.



* Tipp: A muzsdéj öntetet lehet variálni, sóval kikeverni, ízesíteni citromlével, kevés oliva olajjal. A másik variáció, amikor a zúzott fokhagymához, miután sóval és kevés olajjal jól kikevertük, hozzáreszelünk egy friss paradicsomot és csomborral= borsikafûvel ízesítjük. De van aki, majonézzel készíti. Igazából csak a fantázia szab határt a variációknak, de a lényeg, hogy Erdélyben és egész Romániában nem esznek flekkent, sült halat, malacot muzsdéj nélkül. Sütéskor a miccs akár a felére is összezsugorodhat, ezért érdemes nagyobbra hagyni a kolbászkákat, ha kicsi 3-5 centiméteres darabokat készítünk az túlzottan kiszáradnak a sütés végére.

Ha mellõzzük a kenyeret és salátával fogyasztjuk, az egészséges étrendbe is beilleszthetõ.

Jó étvágyat!

Klarissza&Ancsa




Brassó fõtere?



                        Brassó fõterén, lányom a barátnõjével?

*Hát csajok értitek ezt, lezárult egy korszak?

De nagyon jó volt veletek. :) Ancsa*


És a híres Brassó felírat a hegyen




Hasonló bejegyzések:




erdélyi húsos csorba leves
Világjáró étkek?1. ? Románia


mazsolás_datolyás_kuszkusz
Három ezeregyéjszaka?


gyere velem kicsilány és varázsolj velem
Helló Világ!


vörösboros marhapörkölt friss kenyérrel kovászos uborkával
Mámoros bódulat?


sült hurka-kolbász ? sajtos fokhagymás burgonyával
A jó kis magyaros ízek netovábbja?




Folytats a blogon ... klarisszafalatozoja.cafeblog.hu/2014/...

sponsored links

Keres?s