Vidám esküvõi torta Naplopó módra

2014-06-14

sponsored links

Szeretnék mesélni az elsõ igazán nagy projektemrõl. Egy esküvõi tortáról, ami nagyon tetszett már akkor is, amikor megkértek, készítsem el én. Azóta rekordokat döntögetnek a kész termékrõl készült képek a Facebookon. Szerettem!

IMG_9938



Egy 83 szeletes tortát kellett készítenem Dori esküvõjére. A helyzetet némiképpen nehezítette, hogy ugyanoda szerettek volna egy 30 szeletes ajándék tortát is. Ha ez nem lenne éppen elég, bent beállt a 30-32 fok, hõség van és a két csajomra sem vigyáz senki.

Kicsit aggódtam, mert mégiscsak Dori élete egyik legfontosabb napjára igyekeztem elkészíteni álmai tortáját. ÉS a torta persze az esküvõ egyik ?kötelezõ? fõ eleme, amibõl az egész násznép kap ízelítõt, hogy osztozhassanak a pár jövõbeli édes életébõl?. Semmiképpen nem akartam csalódást okozni, de a nagy meleg ellen nem nagyon tudtam mit tenni, csak reménykedni, hogy a burkoló is azt akarja majd, amit én.

Párizsikrém, oroszkrém, barackos túrókrém volt a töltelék.

Sütöttem hozzájuk egy 35*35 cm-es csokis olajos piskótát, egy 25*25 cm-es vaníliás olajos piskótát és egy 15*15 cm-es vaníliás olajosat.

Bár az oroszkrém receptje sincs még a blogon, most a párizsikrémet mutatom be Nektek.

Nyilván sokan ismeritek. Én bevallom õszintén azon kívül, hogy hallottam már róla, nem találkoztam még vele. Hiába vagyok cukrász. Elõítéletekkel álltam neki az elkészítésének és kellemesen csalódtam.

Ehhez majdhogynem annyiféle recept van, ahány ház.

Eredetileg az elkészítését csak kakaóval tanítják, de sokkal finomabb csokival. Viszont nagyban olcsóbb kakaóval. :) És szerintem azért nem mondhatni rossznak úgy sem.

Íme a recept egy kb. 20 szeletes tortához való mennyiséggel:

50 dkg cukor

1,5 dl tejszín

30 dkg vaj

8 dkg kakaópor

20 dkg étcsoki



Én ennek a dupláját készítettem el úgy, hogy a kakaópor volt 45 dkg, és a csokiból tettem bele 1 tábla 60%-os étcsokit. Csak azért, mert jó minõségû holland kakaóport vettem nagyobb kiszerelésben és ha jó minõségû alapanyagokkal készíted, akkor kakaósan is nagyon finom!

A cukrot a tejszínnel egy lábasban sziruppá fõzünk. Mikor bugyog fakanállal kiveszünk belõle egy keveset, mutató és hüvelykujjunkkal kiveszünk egy cseppet és összecsipkodva az ujjainkat erõs szálat kell képeznie a szirupnak. Ezt jelenti, hogy erõs szálra fõzzük. Ha nem szakad el a szál és jó erõs, kész a szirupunk.

Lehúzzuk a tûzrõl, belekeverjük a vajat, ami nálam krémmargarin volt, mert szintén nagy kiszerelést vettem (potom 5 kg-ot! :P ). Aztán mehet bele szitálva a kakaópor és a csoki.

Kevergetve kihûtjük. Habverõvel alacsony fokozaton.

Használat elõtt pedig habosítsuk ki. Én akkor még dobtam bele egy kis margarint , amitõl lágyabb lett a krém.

IMG_9921

Elég strapabíró, finom és jól kenhetõ, ezzel töltöttem a legnagyobb tortát.

IMG_9923

Ahhoz, hogy az alsó torta megtartsa a két másikat, amit ráteszek, kellett merevítés bele. Oszlopok.

Vastagabb, koktélszívószáat gumiztam össze pár darabot és beleállítottam egy bögrébe. Csokit olvasztottam ? nem kell drága csoki, én tortabevonót használtam, ezt nem fogja megenni senki ? belefolyattam a szívószálakba és hûtõben hagytam megdermedni.

Ezután már csak a torta magasságától picit kisebb darabokra kellett vagdosni és készen is voltak a merevítõ rudak.

IMG_9922

A legalsó tortánál 9 db-ot használtam.

IMG_9924

Felépült a torta. :) Az illesztéseket most fekete szatén szalaggal fedtem el.

IMG_9925

A legalsó torta oldalára egy kis párocska sziluettje került, õk fogták a sok-sok lufit tartó szalagot. :) Az ilyen sziluetteket napokkal elõbb érdemes elkészíteni, hogy száradhasson mind az anyag, mind a festék rajta.

A sziluett készítésérõl bõvebben a Szarvasos, sziluettes tortánál olvashatsz. :)

IMG_9926

És akkor jött a sok sok szívecske. :)

IMG_9930

IMG_9935

IMG_9936

Viszik is. Örültem is, meg nem is. Nekem már ez elõtt is nagyon tetszett ez a fajta torta. Bohókás, vidám, megmosolyogtató? és az a párocska rajta??

IMG_9959

Már annyi helyen elmondtam és írtam, de megteszem itt is: legalább annyi boldog házas évet kívánok Dorináéknak, ahány szívecske van ezen a tortán! :)

Ha tetszett a tortám, csatlakozz hozzám a Facebookon is, ahol elõbb és több finomságról is kaphatsz ízelítõt! :)

facebook kép


Folytats a blogon ... nassolonaplopo.cafeblog.hu/2014/06/14...

sponsored links

Keres?s