VIDÉKI POGÁCSA

2014-07-06

sponsored links











Amikor vidéken tölt az ember pár napot, elkerülhetetlen, hogy ne kóstoljuk meg, az igazi vidék friss ízét. A frissen fejt tehéntejet, a házi vajat, tejfelt, túrót és a tyúkok alól kiszedett, reggeli friss tojásokat. Állítom, hogy köszönõ viszonyban sem vannak az áruházakban kapható "dobozos" dolgokkal... Sokkal, de sokkal finomabb és ízesebb ételek készülnek el, a friss tanyasi hozzávalókkal. Mint ez az egyszerû pogácsa is...


Hozzávalók: 60 dkg finom liszt, 2 tojás sárgája, 1 dl. házi tejfel, 20 dkg házi tehéntúró, 15 dkg juh túró, 20 dkg olvasztott házi vaj, 25 dkg Trappista sajt, 3 dkg friss élesztõ, 1 dl. langyos tej, kb. 1 evõkanál só. A lekenéshez: 1 tojás.



Elkészítés: az élesztõt futtassuk fel a tejben egy kevéske liszttel. A tojások sárgáját üssük bele egy nagyobb tálba, majd adjuk hozzá a kétféle túrót, az olvasztott vajat, a sót, és az átszitált lisztet. Gyúrjuk össze. Nem kell megijedni, kissé lágy lesz a tészta. Ez után takarjuk le és kelesszük kb. 3/4 órát. Mikor megkelt, lisztezett lapon nyújtsuk ki téglalap alakra és szórjuk meg a tetejét a fele mennyiségû sajttal. Sodorjuk fel a tésztát, majd nyújtsuk ismét ki. Pogácsaszaggatóval szaggassuk ki és a kész pogácsákat tegyük át sütõpapíros tepsire. Tojással kenjük le a pogácsák tetejét, majd szórjuk rá a megmarad sajtot. Elõmelegített sütõben, 180 C-on süssük õket szép pirosra.





 

Folytats a blogon ... illeskriszkonyhaja.blogspot.com/2014/...

sponsored links

Keres?s