Vendégváró sütemény

2014-02-16

sponsored links

Réges-régen tervezem már, hogy megmutatom nektek ezt a gyönyörû sütit, hiszen Erzsi néni még novemberben sütötte, amikor meglátogattuk õket Vépen. A sütit elfogyasztottuk, a képeket elkészítettem... és aztán teljesen elfelejtettem elkérni a receptet.

Egészen múlt hétig a feledés homályába merült, amikor is hétvégére jöttek hozzánk Imi unokatesójáék és Eszti kezembe nyomott egy papírt azzal, hogy "valaki küldi neked". Kinyitottam a papírt és jót mosolyogtam: anyukája volt olyan drága, hogy részletesen leírta a vendégváró sütemény receptjét.


A süti igazi különlegessége az, hogy két féle tésztát kell sütnünk hozzá. Alul és felül egy-egy kakaós, szalakális lap fogja közre a lágy piskótát, valamint a vaníliás-citromos krémrétegeket. És a tetején egy finom tojásfehérjehabos-kakaós réteg teszi teljessé az élvezetet. :)

A fentiek alapján kicsit macerásnak tûnhet az elkészítése. Valóban, kicsit idõigényes, de megéri a belefektetett energia, hiszen mutatós, többszínû, többízû (citromos, kakaós, vaníliás) desszerttel várhatjuk a vendégeket.

Hozzávalók a szalakális tésztához:
- 20 dkg lisz
- 5 dkg vaj/margarin
- 5 dkg cukor
- 1 dkg szalakáli
- 1 evõkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 tojás
- tej

Az összes hozzávalót összegyúrjuk annyi tejjel, hogy nem túl lágy, nyújtható tésztát kapjunk. Két egyenlõ részre osztjuk. Az elsõ részt egy nagyobb tepsi méretûre (kb. 30 x 32 cm), vékonyra nyújtjuk, sodrófára feltekerjük és annak segítségével átemeljük, rásimítjuk a tepsi hátoldalára. 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Azonnal leborítjuk a tepsirõl (ha nem megy, egy hosszú pengéjû késsel segítünk) és hagyjuk kihûlni.

Ugyanígy sütjük meg a másik tésztalapot is.


Amíg sül a második tésztalap, elkészítjük a piskótához a masszát.

Hozzávalók a piskótához:
- 6 db tojás
- 6 evõkanál liszt
- 6 evõkanál cukor
- csipetnyi só
- esetleg sütõpor

A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral fehéredésig, habosra keverjük.

Ezután a cukros tojássárgájába apránként beleforgatjuk a lisztet és a fehérjehabot, vigyázva hogy ez utóbbi ne nagyon törjön össze. Alaposan összevegyítjük. Ha sütõport is szeretnénk tenni a tésztába - én ritkán használok piskótához sütõport - akkor azt még az elején keverjük össze a liszttel.

Ugyanazt a tepsit kibéleljük sütõpapírral, amelynek hátoldalán a szalakális tésztát sütöttük, majd belesimítjuk a masszát. 180 fokra elõmelegített sütõben kb. 25 perc alatt, tûpróbáig sütjük a piskótát. Még melegen kiborítjuk egy tálcára és lehúzzuk róla a sütõpapírt.

Hozzávalók a citromos krémhez:
- 7,5 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 25 dkg cukor
- 25 dkg vaj/margarin
- 1 citrom leve

A tejben csomómentesre keverjük a pudingport. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot és kemény pudingot fõzünk belõle. Még melegen hozzáadjuk a vajat és a citrom levét és habosra keverjük.

Az elsõ szalakális lapot tálcára rendezzük. Megkenjük a meleg, pudingos krém felével, majd ráfektetjük, kissé rányomkodjuk a piskótát. Annak a tetejére egyenletesen rákenjük a krém másik felét és beborítjuk a másik szalakális tésztalappal.


Már csak a tojáshabos-kakaós bevonó van hátra.

Hozzávalók a tojáshabhoz:
- 2 tojás fehérje
- 10 dkg porcukor

Egy lábasba körülbelül félig vizet engedünk, majd a peremén megtámasztunk egy kisebb lábast úgy hogy az alja ne érjen bele a vízbe. Forralni kezdjük. Amint forr, a tojásfehérjét és a cukrot beletesszük a kisebb lábasba és habverõvel kemény habbá verjük, tulajdonképpen gõz felett megfõzzük.

Hozzávalók a kakaós mázhoz:
- 20 dkg porcukor
- 2 dkg kakaó
- 3 evõkanál forró víz

A porcukrot és a kakaót a forró vízzel csomómentesre keverjük

A sütemény tetejére rásimítjuk a tojásfehérje habot, annak a tetejére pedig a kakaós mázt. Villával vonalakat húzogatunk bele, tulajdonképpen összevegyítjük.

Tálalás elõtt 1 napig hûvös helyen tároljuk, majd szépen felszeleteljük.


Erzsi néni tanácsai:
- A vaníliás krémet még melegen kenjük rá a tésztákra, így a szalakális lap hamarabb megpuhul.
- A tojásfehérje habot és a kakaós mázt mindegy milyen sorrendben kenjük a tetejére, így is-úgy is össze tudjuk vegyíteni egymással.

Köszönjük szépen a receptet! :)

Folytats a blogon ... kicsibors.blogspot.com/2014/02/vendeg...

sponsored links

Keres?s