Vendég bejegyzés Ínyencháztól – Elsõ rész

2014-05-03

sponsored links

inyencház1

Az Ínyencház megálmodójával, Krisztával még a Fõzõiskola megvalósulása elõtt találkoztam. Hihetetlen lelkesedéssel beszélt az elképzeléseirõl. Nagyon szeret fõzni, és a fõzõiskolát egy remek programnak, szabadidõs tevékenységnek tartja, ami nem feltétlenül fõzni tanít, hanem egy pár órás, remek idõtöltést biztosít a konyhamûvészet iránt érdeklõdõ embereknek. Szentendrén nincs olyan intézmény, amely kielégítené ezt a fajta igényt, viszont rengeteg a gasztronómiára nyitott, ínyenc ember lakik a környéken.

Figyelembe véve, hogy vidéken található a hely,  ennek megfelelõen alakították ki a belsõ teret és ajánlják a szolgáltatásokat is. Két remek receptet is kaptam Krisztától. Fogadjátok szeretettel az interjú elsõ részét és egy egyszerû, különleges, nagyon finom receptet, amit Kriszta osztott meg velünk.

*******************

Olaszos tortilla tekercs

Hozzávalók. 4 személyre

4 tortillalap

4-6 ek. tejföl

1 ek. bazsalikom pesto szósz

1 kis csomag rukkola

4-8 szelet sonka

2 cs. egész mozzarella

4 db aszalt paradicsom

1 ek. balzsamecet

1 ek. méz

1 ek. olívaolaj



bors

A tortillalapokat pár percre mikroba vagy sütõbe tesszük, hogy átmelegedjenek. A tejfölt összekeverjük a pestoval és megkenjük vele a tortilla lapokat. Egy lapra 1-1 maroknyi rukkolát rakunk. Ráfektetünk 1-2 szelet sonkát, 2-3 szelet mozzarella sajtot, 1 aszalt paradicsomot felcsíkozva. Minden lappal elvégezzük ugyanezt.

A balzsamecetet a mézzel és az olívaolajjal összekeverjük sóval, borssal ízesítjük, és minden lapot meglocsolunk vele. A lapok keskenyebb végeit behajtjuk, majd a szélesebb felénél feltekerjük, mint egy palacsintát. Félbevágjuk és már tálalható is.

***********************



Interjú Kovács Krisztinával, az Ínyencház Fõzõiskola megálmodójával?.



Gyerekkorodban is szerettél fõzni?

Már gyerekként is a konyhában sürgölõdtem. Sajnos anyukám nem nagyon engedett érvényesülni, mellettem nem tudott elég gyorsan és összeszedetten dolgozni. Azért én mindig találtam rá lehetõséget, mikor nem volt otthon, megleptem a családot valami finomsággal. Állandóan kísérleteztem, próbálkoztam. A kudarcok sem vetettek vissza. Egyértelmû volt ? a család nemtetszése ellenére is, pedig már a Nagypapámnak is étterme volt a Várban ? hogy vendéglátóipari szakközépiskolában folytassam a tanulmányaimat, pedig az eredményeim a legjobb gimnáziumokba is bejuttathattak volna. Azért a Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépiskola sem volt leányálom. Akkoriban is a legjobb középiskolák között emlegették, a legjobb szakemberek tanítottak minket. Nekem például a szakács- és cukrászszövetség elnöke volt az ételkészítés tanárom.

Van példaképed a gasztronómiában?

Elsõsorban Édesanyám. Õ olyan profin és könnyedén mozgott a konyhában? Egy óra alatt összedobott 6-7 féle ételt. A kisujjából kirázott minden receptet. Sajnos van olyan étel, amit már nem tud megtanítani nekünk.. A sóletje és a macesz gombóca utánozhatatlan volt. És a paradicsomlevest és a salátalevet sem tudom olyan finomra elkészíteni, mint ahogy õ.

Magyar szakácsok között rengeteg példaképem van. Elsõsorban a volt tanáraim, Unger tanár úr, Kassai tanár úr? Vannak olyan szakácsok, akik igen nagy népszerûségnek örvendenek, mégis megmaradtak igazi, értékes embernek, akik megõriztétek a konyhamûvészet iránti komolyságot, alázatot és a szakma iránti tiszteletet. Ilyen Bereznay Tamás, Serényi Zsolt, Bede Róbert?

És hát a külföldiek közül nagy kedvencem Jamie Oliver. Amellett, hogy irtó jóképû, hihetetlen élvezettel és szenvedéllyel fõz, és olyan játszi könnyedséggel mutatja be a legbonyolultabb ételeket is, hogy az ember rögtön kedvet kap ahhoz, hogy most azonnal megcsinálja.

inyencház7

Amikor fõzöl, honnan inspirálódsz?

Szakácskönyvekbõl, magazinokból, TV-mûsorokból, gasztroblogokról? Ma már nagyon sok fórumról lehet inspirálódni. De volt, hogy vendégségben, vagy étteremben ettem valami finomat, amit otthon aztán akár recept, akár megérzések alapján elkészítettem a családnak.

Sokszor látok egy receptet, aztán a saját ízlésünkre formálva elkészítem.

De persze vannak titkos családi receptek is.

És a külföldi útjaink során mindig ragad rám valami. Ha tehetem, bemegyek a konyhába, beszélgetek a séffel, kipróbálok új ízeket, fûszereket. Külföldi barátainktól is sok értékes tanácsot kaptam már. De az is elõfordul, hogy az évek tapasztalata alapján, kitalálok valamilyen izgalmas ételt, olyan alapanyagokkal, fûszerekkel, amiket szeretünk. A család nyitott és befogadó e tekintetben.

Nagy álmodat megvalósítva március közepén egy fõzõiskolát indítottatok Szentendrén?.. Mi adta a kezdõ lökést az Ínyencház Fõzõiskola indulásához?

Sok olyan jelet kaptunk, több olyan esemény történt, amely aztán arra vitt minket, hogy belevágjunk ebbe a nagy projektbe.

Már gyerekkoromban azt mondtam mindenkinek, hogy szállodaigazgató leszek? A vendéglátóipartól aztán elég messze kerültem, ipari ingatlanos, illetve marketingkommunikáció területen tevékenykedtem. 3,5 éve megszületett a kisebbik lányom, és a multi céghez nem sikerült visszamennem. Talán ez volt az elsõ löket, ami aztán a nagy álom felé terelgetett. Ezután valahogy mindig jöttek apró jelek, találkozások az épp megfelelõ emberekkel, lehetõségek, tippek, ötletek, amelyek egy-egy lépéssel közelebb vittek a megvalósuláshoz.

Milyen nehézségekkel kellett megküzdenetek az induláskor? Van segítséged?

Nagyon sok akadály, nehézség adódott az elmúlt egy évben. A hivatali ügyintézés hálójában való eligazodás, a vállalkozókkal való küzdelmek, csalódások, negatív vélemények, rosszindulatú megjegyzések? sok mindent a saját bõrünkön, anyagi károk révén tapasztaltunk meg. Amikor viszont feladtuk volna, mindig jött egy újabb jel, ami azt mondta, menjünk csak tovább, jó úton járunk. Aztán valahogy minden a helyére került. Megtaláltuk a kiutat a bürokrácia dzsungelében, összeakadtunk a megfelelõ vállalkozókkal, kivitelezõkkel, és azt gondolom, egy jó kis csapat verõdött össze a házigazdák terén is.

Legnagyobb segítségem, támogatóm, partnerem a Férjem! De a család többi tagja és a barátok is lelkesen segítenek, támogatnak. Óriási segítõ csapat van mögöttem, ami nagyon nagy erõt és kitartást ad számomra.



A szentendrei Ínyencház elérhetõ az alábbi linkeken:

Weboldal

Facebook



inyencház6







inyencház2


Folytats a blogon ... wannabechef.cafeblog.hu/2014/05/03/ve...

sponsored links

Keres?s