Vendég bejegyzés Zizi Kalandjaitól

2014-02-27

sponsored links





zizikalandjai.com

Zita blogját évek óta követem. A stílusa, a nyálcsorgató képei egyediek, magával ragadóak. A tavalyi cukormentes kihívása alkalmával ismerkedtünk meg személyesen, majd késõbb a neten keresztül leveleztünk többször. Azóta sok receptjét kipróbáltam, nagy kedvenc nálunk itthon a quinoa fasírt és a brokkoli pestos tészta. Érdemes böngészni az oldalát! Blogját fõleg azoknak ajánlom, akik szeretnének megismerkedni a vegetáriánus és vegán konyha változatos ízvilágával.

Egy krémes polenta receptet oszt meg most veletek a blogunkon, pirított balzsamecetes kelbimbóval. A recept után interjút is olvashattok vele, hogy jobban megismerhessétek õt?..





zita3

Krémes polenta pirított balzsamecetes kelbimbóval

A receptben a polenta a köret, a kelbimbó pedig a feltét. Ez egy lakto vegetáriánus étel, de lehet vegánosítani, ha a vaj helyett jó minõségû bio margarint használunk (például ilyet vagy ilyet), a parmezán vagy pecorino helyett pedig növényi sajtot. Gyors hétköznapi vacsoraként is megállja a helyét, mert, amíg a kelbimbó sül a sütõben, addig elkészíthetjük a polentát. Elõkészületekkel együtt 30 perc alatt megvan.


Hozzávalók a polentához 3-4 fõre:

1 bögre kukoricadara (polenta)

1 és 1/2 bögre zöldség alaplé

1 és 1/2 bögre rizstej

1/4 bögre parmezán vagy pecorino, reszelve

1 evõkanál vaj





Hozzávalók a kelbimbóhoz:

300 g kelbimbó, külsõ leveleitõl megtisztítva, a nagyobbak félbe vágva

5-6 gerezd fokhagyma, hájával együtt

3 evõkanál balzsamecet

1 evõkanál olívaolaj

3 ág kakukkfû, levelei lecsipkedve

só, bors


1. Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra. Egy tálban keverjük össze a kelbimbót a többi hozzávalóval. Öntsük az olívaolajas, balzsamecetes kelbimbót egy tepsire és süssük kb. 20 percig, amíg a balzsamecet kicsit karamellizálódik. A megsült fokhagymákat nyomjuk ki a héjukból és keverjük az elkészült polentához.

2. Egy lábasban forraljuk fel a rizstejet és a zöldség alaplevet. Sózzuk, majd öntsük bele a kukoricadarát és folyamatosan kevergessük. Fõzzük 10-15 percig (tegyünk fedõt a tetejére, mert bugyborékolhat) és alkalmanként kevergessük meg. Vigyázzunk, hogy ne égjen le! A végén adjuk hozzá a vajat és a parmezánt és jól keverjük el. Tálaljuk azonnal a kelbimbóval.


polenta



******************************************

INTERJÚ Nagy Zitával, a Zizi Kalandjai blog írójával

Elõször kérdeznénk kicsit a családodról és gyerek éveidrõl. Gyerekkorodban is szerettél fõzni? A családodban sokan vegetáriánusok?



Z: A nyári szünetekben együtt fõztem a nagymamáimmal, amikor az öcsémmel náluk nyaraltunk. Anyukám mellett is kuktáskodtam, de igazán a fõiskolás éveim alatt kezdtem el fõzni. A szûk családban én vagyok egyedül vegetáriánus.



A párod hogyan viszonyul a vegetáriánus táplálkozáshoz? Õ is húsmentesen étkezik?



Z: A párom is vegetáriánus. Nem én ?kényszerítettem? rá, õ saját maga választotta ezt az utat. Igazából elõtte szerintem én nagyobb húsevõ voltam, mint õ.



Mióta fektetsz nagyon nagy hangsúlyt az egészséges étkezésre?



Z: 2005-ben kezdett el érdekelni az egészséges táplálkozás, amikor egy természetgyógyásznál tett látogatás meggyõzött a vegetáriánus táplálkozásról. Könyveket vásároltam, böngésztem a netet, utána olvastam a témának és szépen lassan megváltoztattam a táplálkozásomat, elkezdtem fõzni, sütni. Annyira beleástam magam a témába, hogy egy természetgyógyász képzést (reflexológus) is elvégeztem az Egészségügyi Szakképzõ és Továbbképzõ Intézetben.



Felmerült benned korábban, hogy fõzéssel kapcsolatos pályát válassz?



Z: A Szegedi Tudományegyetem Élelmiszeripari Fõiskoláján szereztem meg elsõ diplomámat (élelmiszeripari mérnök). Természetesen a fõiskolán is az élelmiszeripari tárgyak voltak a kedvenceim, mint élelmiszerkémia, mikrobiológia, anyag- és áruismeret, élelmiszeripari technológia. Ezek voltak számomra a kézzel fogható ismeretek, nem pedig a vállalat gazdaságtan és a valószínûségszámítás. A fõiskola elvégzésekor még nem tudtam, hogy hol fogok dolgozni és a fõzésben, sütésben sem voltam nagyon járatos, így nem gondoltam arra, hogy fõzéssel kapcsolatos pályát válasszak magamnak.



Az egyik legnépszerûbb magyar vegetáriánus gasztroblog a tiéd. Hogy látod, mi a sikered titka?



Z: Mostanra  megtaláltam a saját stílusomat, a saját ?hangomat?. Úgy gondolom, hogy ez most már átjön az írásaimon és olyan zizisek a bejegyzéseim. Ezenkívül a szép fényképek mindenképpen sokat dobnak egy bejegyzésen és azt sem szabad elfelejteni, hogy egyre többen nyitnak a vegetáriánus táplálkozás felé, sok az érdeklõdõ, akik szeretnének mást is kipróbálni a lejárt rántott sajton és rántott gombán kívül.



Van példaképed a gasztronómiában, esetleg a blogírásban?



Z: Kimondott példaképem nincs, de sok embernek követem a blogját, akik fantasztikus recepteket és fényképeket osztanak meg az olvasóikkal. Sajnos néha nehéz visszafognom magam és átlendülök a sok-sok édesség és tészták irányába? ilyenkor mindig megfogadom, hogy másnaptól még egészségesebben fogok táplálkozni. Mindig van hova fejlõdni!



Hogy képzeljük el a konyhádat, amiben nap mint nap fõzöl?



Z: Picike konyha villanytûzhellyel, konyhai robotgéppel, turmixgéppel, kicsi hûtõvel, sok olyan alapanyaggal, amit megvettem már egy ideje, de még mindig nem használtam fel! Mániám, hogy a legfontosabb alapanyagokból mindig legyen tartalék: kókuszzsír, olívaolaj, hámozott paradicsom konzerv, fokhagyma, vöröshagyma, tészta, burgonya, répa, csírák, fûszerek, tofu, tojás, kakaó, méz, szójaszósz, egyéb édesítõszerek (juhar- vagy rizs szirup).



Mennyire erõsen hatnak rád az évszakok és miként ihletnek meg a fõzésben és ételkészítésben?



Z: Igyekszem a szezonalitást követni és a helyben (Magyarországon) megtermett zöldségekbõl, gyümölcsökbõl sütni, fõzni. Télen nem eszem paradicsomot, tavasszal meg nem veszek epret addig, amíg a magyar eper meg nem jelenik a piacokon.



Hány szakácskönyved van otthon? Amikor fõzõl, honnan inspirálódsz leginkább?



Z: Szenvedélyem a szakácskönyv gyûjtés? nem számoltam meg, hogy hány darab van, de sok és szerintem ez csak növekedni fog! Inspirációul szolgálnak a könyvek, gasztroblogok, gyerekkori emlékek, illatok és a piacok kínálatai.



Mióta megszületett a kisfiad, hogyan tudod beosztani az idõdet? Minden nap fõzöl?



Z: Nehéz beosztani az idõmet úgy, hogy legyen idõ az ?extra? dolgokra is. Ádám lassan 9 hónapos lesz és teljes figyelmet igényel tõlünk. Igyekszem naponta egyszer fõzni, vagy ebédre vagy vacsorára. Ha nem sikerül, akkor néha rendelünk vagy elmegyünk az egyik humusz bárba, vagy vega ételbárba, vagy pizzát/tésztát enni.



Zizi Kalandjai elérhetõ az alábbi linkeken:

Blog

Facebook

Twitter

Pinterest




Folytats a blogon ... wannabechef.cafeblog.hu/2014/02/27/kr...

sponsored links

Keres?s