Vendég bejegyzés Csigó Zitától

2014-04-05

sponsored links

Nem is emlékszem pontosan, mióta ismerjük Zitát, az elsõ közös munkánk talán a bentóinkkal volt, a 2013-as Fahéj magazin tavaszi számában. Zita legutóbb megjelent könyvérõl  (Retro újratöltve) írtunk már a blogon. Készít naptárakat (Lizzy Card), és az egyik élelmiszer áruházlánc termékcsomagolásain szintén az õ fotóit láthatjátok. Gasztronómiai rovatot vezet az Elixírben, a Polgári Otthonban és a Turista Magazinban, a Fahéj magazint pedig ezek mellett fõszerkeszti is.

Mivel fog vegetáriánus kurzust tartani az Ínyencházban, illetve az Elixírben is vegetáriánus rovatot vezet, egy ilyen recepttel készült nekünk is: ?Nagyon látványos, újkrumplis verziók a közelgõ nyári kerti partikat is feldobhatják. Persze aki ragaszkodik a húshoz, adhat azt is hozzá, némi bacon biztosan nem fogja elrontani!?

Töltött Hasselback burgonya fûszeres túróval Töltött Hasselback burgonya fûszeres túróval



Töltött Hasselback burgonya fûszeres túróval

Hozzávalók (4 személyre):



A burgonyához:



fejenként 2-3 db burgonya

1 fej lila hagyma

1 db kápia paprika

3-4 gerezd fokhagyma

10 dkg camembert sajt

kb. 8 dkg vaj

só, bors

olívaolaj



A fûszeres túróhoz:



10 dkg áttört túró

1 kis pohár tejföl

só, bors

olívaolaj



1. A burgonyákat meghámozzuk, majd keresztben sûrûn bevagdossuk úgy, hogy teljesen ne vágjuk át õket. Egymás mellé helyezzük egy olajjal kikent sütõtálba, meglocsoljuk olajjal, majd alufólia alatt, 200 fokon sütni kezdjük.

2. Mikor már puhulnak a krumplik, kivesszük a sütõbõl, megvárjuk, míg kezelhetõ melegségûre hûlnek, majd a résekbe bedugdossuk a felaprított fokhagymát, a kápia- és camembert szeleteket, illetve a lila hagyma karikákat.

3. Sóval és borssal megszórjuk, tetejükre vajdarabkákat helyezünk, és visszatoljuk a sütõbe. Alufólia nélkül készre sütjük a krumplikat.

4. Az öntethez az áttört túrót a tejföllel, a fûszerekkel és az olívaolajjal alaposan kikeverjük, a krumplik mellé tálaljuk.

*****************************************************************

Interjú Csigó Zitával, hogy jobban megismerhessétek?..

Gyerekkorodban is szerettél fotózni?

Z: Mivel a családban ?2. generációs fotós? vagyok, nyilván meghatározta a gyerekkoromat is a fotózás. Inkább úgy mondanám, hogy folyamatosan jelen volt az életemben, láttam a szépségeit és a munka árnyoldalait, sõt a sokaknak ma már egzotikumnak számító analóg fényképezés és filmelõhívás is mindennapi volt. Ezek a hatások, impulzusok tereltek arra az útra, amelyen most járok.

Min dolgozol/dolgoztál mostanában?

Z. Az egyik nagy naptárkiadó cég számára készítettem 2015-ös gasztronómiai naptárakat, illetve egy DIY, azaz kézmûves naptárat is, ezzel telt az év eleje (naptárakat ennyivel elõre szoktunk készíteni a gyártási folyamat és a terjesztés miatt). Nagyon jó kis témák köré találtam ki a szezonális recepteket, ezt a munkát 100%-ban én jegyzem: recepteket írtam, fõztem, sütöttem, fotóztam, stylingoltam. Emellett folyamatosan készülnek a termékcsomagolások a ?háziasszonyos? élelmiszerlánc számára, vezetem a rovataimat továbbra is a Polgári Otthonban, az Elixírben és a Turista Magazinban, illetve két új könyv (ezekrõl még nem beszélhetek) szintén elõkészítési fázisban tart a kiadókkal.

SWAK



A (gasztro)fotózáshoz honnan inspirálódsz?

Z: Mindig vannak trendek, amik akarva-akaratlanul beépülnek az egyéni látásmódba, ezek nyilván rám is hatnak. Az inspiráció pedig a témához kötött: egy piaci séta vagy pl. lakberendezési katalógusok nézegetése rengeteget tud adni, hasonló a helyzet, amikor új fotófelületekhez keverek festéket, ezektõl mind be tud indulni a fantázia. Sokat rajzolok kompozíciós ábrákat, megvalósítandó ötleteket, beállításokat, folyamatosan jár az agyam.

Korábbi workshopok (fotó: Gyömbér blog)Korábbi workshopok (fotó: Gyömbér blog)

Korábbi workshopok (fotó: Gyömbér blog)Korábbi workshopok (fotó: Gyömbér blog)



Korábbi workshopok (fotó: Gyömbér blog)Korábbi workshopok (fotó: Gyömbér blog)

Szerinted mitõl lesz szép egy fotó?

Z: Fények, kompozíció, összehangolt részletek, és ami a legfontosabb, a tudatosság. Hogy minden egyes centijét gondold végig a képnek, ne legyenek rajta esetlegességek, kevésbé sikerült, ?majd elmegy? elemek. Pont ez a tudatosság az, ami nemcsak egy letisztult fotóhoz, hanem egy bájosan össze-vissza hatást keltõ kompozícióhoz is elengedhetetlen.

A megrendeléseken kívül fotós workshopokat is tartasz. Mesélj errõl nekünk?

Z: Egyszeri alkalomnak indult, aztán lassan két éve folyamatosan tartom õket. :) Két helyszínre jöhetnek az érdeklõdõk: ebbõl az egyik a saját budapesti stúdióm, a másik pedig egy nagyon szép óbudai alkotómûhely, a Magnóliák Mûhelye.

Mit tanulhatnak azok, akik részt vesznek egy egész napos ételfotó és styling workshopon?

Z. Úgy építettem fel a tematikát, hogy a nap végére mindenki rendelkezzen egy erõs elméleti alappal, ráadásul úgy, hogy kiscsoportos, gyakorlati blokkok keretén belül mindezt be is gyakoroljuk. Szó lesz a gasztrofotózáshoz szükséges alapvetõ kellékekrõl (ezek esetleges otthoni elõállításáról), fényekrõl, kompozíciós szabályokról, színtanról, stílusokról, stylingról, és persze az egyes ételcsoportok food styling szempontú megközelítésérõl. Sok ?modell? áll majd rendelkezésünkre a gyakorláshoz. Természetes fényeket fogunk használni, azaz a megtanultak otthoni körülmények között is reprodukálhatók lesznek.

Részletes program itt.

Március közepén elindult az élet a szentendrei Ínyencház fõzõiskolában. A tulajdonos több munkával is megbízott, többek között a weboldal fotói és a fõzõiskola enteriõr stylingja is hozzád köthetõek? Sõt több ?printben? eltöltött év után most kilépsz a magazinok világából és most már kurzusokat is fogsz tartani. Mit lehet tudni errõl?

Z: Ez lesz abból, ha valaki gyanútlanul elküldi hozzám a férjét egy ételfotós workshopra, majd rá két hétre õ is eljön egyre. :) Krisztával, a tulajdonossal nagyon jól megértettük egymást, ilyen megrendelõvel öröm a munka. Két helységet alakítottam át, kedves, barátságos színekkel, vintage elemekkel töltöttem meg, idáig mindenkinek nagyon tetszett a végeredmény. Sok DIY tárgyat is készítettem, pl. fûszernövény jelölõket, óriási információs táblát vagy éppen könyvespolc tematizáló képeket, úgyhogy az eredmény kifejezetten egyedi lett. A munkafolyamatról hamarosan beszámolok a blogomon sok elõtte-utána képpel, hogy látsszon, honnan is indultunk.

És igen, a közös munka itt nem ért véget: meghívást kaptam, hogy tartsak fõzõkurzusokat az Ínyencházban. Sokszor elmondtam már, hogy nem vagyok profi séf, és nem is szeretnék ebbe az irányba elmozdulni. Viszont van a hátam mögött sok, ételfotósként, food stylistként eltöltött év, rengeteg magazinos anyag, szakácskönyvek, és nem nagyon tudnék olyan ételt mondani, ami még nem fordult meg a mûtermemben. :) Ezek az évek a saját ízlésemet is alakítgatták, átformálták, a kísérletezéseimbõl lett rengeteg kedvenc receptem, ezek kerülnek majd most terítékre az Ínyencházban. Egy kurzust már tartottam Francia bisztró címen, nagyon jókat fõztünk a résztvevõkkel.

Aktuális kurzusok itt.

A 2015-ös naptárak egyikébõl ízelítõ A 2015-ös naptárak egyikébõl ízelítõ

Ezen kívül még milyen terveid vannak erre az évre?

Z: Az Aranykönyv jelölés óriási lendületet adott, hogy mindent csináljak még jobban, még alaposabban, még inkább odafigyelve, hisz megtérül a befektetett munka, akkor is, ha az adott percben már a pokolba kívánnám a harmincadszor is eldõlõ hátteret vagy a rossz irányba hajló virágot. A Retro újratöltve címû könyvünk a Libri Aranykönyv szavazáson top 50-be került magyar gasztronómia kategóriában, ami azt jelenti, hogy bár november közepén jött ki, kategóriáján belül a tavalyi évben az 50 legjobban fogyó könyv egyike volt. Most folyik a szavazás a top 10-be kerülésért, akinek tetszenek a munkáim, itt tud szavazni.

Úgyhogy arra koncentrálok, hogy az idei megrendeléseimet is ebben a szellemben készítsem, legyen szó könyvekrõl, naptárakról vagy egyéb projektekrõl.

Ami még új, hogy végre készül a Stockfoodos portfólióm, kb. egy hét, és éles lesz. Régóta készülök egy nemzetközi portfólióra, most jutottam el a megvalósításig. A Stockfood már kiválogatta az induló képcsomagomat, szerintem pár nap, és publikussá válik.

Van még egy tervem, amibõl lehet, hogy idõhiányban semmi sem lesz, pedig nagyon jó lenne: szeretnék porcelánt festeni. Rengeteg skiccem van az elmúlt évekbõl, izgalmas kompozíciók, melyek fotón és ?élõben? is jól mutatnak, kiegészítik az ételt. Ha lesz pár szabad hét, erre mindenképpen rá fogok állni. Egyébként meg minden megy tovább a régi mederben: ételek jönnek-mennek, modellt állnak. :)

Csigó Zita elérhetõ az alábbi linkeken:

Weboldal

Facebook oldal

Blog

Workshop

Szöveg és fotók: Csigó Zita. (A feliratos fotókat köszönjük a Gyömbér blognak)

10149694_4018929128578_1887050806_o


Folytats a blogon ... wannabechef.cafeblog.hu/2014/04/05/ve...

sponsored links

Keres?s