Vegán földimogyoróvajas banánkenyér

2014-01-28

sponsored links

_MG_2159_a

Csak egy gyors bejegyzés, mert van sok tennivalóm, de nem akarlak benneteket édességek nélkül hagyni, szóval, ha minden jól megy ezen a banánkenyéren kívül még jön két édes recept január végéig, aztán irány a cukormentes februári kihívás.

Van már néhány banánkenyér recept a blogon és mindegyiket imádom. Ez a földimogyoróvajas verzió azért született meg – mint a banánkenyerek többsége -, mert a hûtõben állt négy szinte feketeségig érett banán és nem volt szívem kidobni, így gyorsan cselekedtem. Mostanában ritkábban sütök, mert kevés rá az idõ, de néha bevetem magam a konyhába és jól esik. Persze ez a kenyér is késõ este készült és másnap délelõttig nem is ettünk belõle, amíg a fotózás meg nem történt.

_MG_2175_a

A banánkenyér földimogyoróvaj páros már régóta izgatta a fantáziámat és jó, hogy kipróbáltam, mert zseniálisak együtt. Természetesen saját készítésû vajat használtam hozzá, de a boltban kapható is megfelel. Tojás  helyett lenmaglisztet tettem bele és sülés során nagyon szépen meg is emelkedett, de mire kihûlt, beesett a teteje, de ez az ízén semmit nem változtatott. Mint a banánkenyerek többsége a banántól puha, omlós és ez napokig így is marad. Én extraként még a szeleteket megkentem földimogyoróvajjal, amikor ettem. Teával, kávéval kiváló reggeli vagy délutáni nasi!

montazs01

Vegán földimogyoróvajas banánkenyér

Hozzávalók egy 23 cm-es formához:
- 4 db érett banán, villával pépesre törve
- 1 bögre teljeskiörlésû tönkölyliszt
- 1/2 bögre tönköly fehérliszt
- 1 teáskanál sütõpor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1/2 teáskanál fahéj
- csipet só
- 3 evõkanál lenmagliszt (õrölt lenmag)
- 6 evõkanál víz
- 1/3 bögre rizstej (szója-, mandula- és zabtej is használható)
- 1/3 bögre földimogyoróvaj
- 1/3 bögre nádcukor
- 3 evõkanál kókuszolaj
- 1 vaníliarúd kikapart magjai
- földimogyoró, felaprítva

Egy tálkában keverjük össze a lenmaglisztet a vízzel és hagyjuk állni 6-8 percig, amíg zselés állagú lesz (ez helyettesíti a tojást). Melegítsük elõ a sütõt 180 fokra. A formát béleljük ki sütõpapírral.

Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat: lisztek, sütõpor, szódabikarbóna, fahéj, só. Egy másik tálban keverjük össze a nedves hozzávalókat: banánok, rizstej, földimogyoróvaj, kókuszolaj, vanília és nádcukor. Adjuk hozzá a vizes lenmagot. A nedves hozzávalókat öntsük a szárazhoz és jól keverjük el a tésztát.

Ezt öntsük bele az elõkészített formába, szórjuk meg az aprított földimogyoróval, majd a 180 fokra elõmelegített sütõben süssük, amíg aranybarna lesz (kb. 45-60 perc). Mielõtt kivesszük végezzünk tûpróbát, hogy a kenyér jól átsült-e.

_MG_2172_a


Folytats a blogon ... www.zizikalandjai.com/2014/01/vegan-f...

sponsored links

Keres?s