Vasárnapi ebéd pörkölt helyett - mert jön a jó idõ!!!

2014-05-04

sponsored links

 Sztori


Habár az év minden hónapjában, évszakában szeretek piacra járni, a legjobban azért mégis az áprilistól kezdõdõ idõszakot szeretem. Ahogy megjelenik az elsõ hazai eper a piacon, uccu neki tortát sütni. Mikor meglátom az újkrumplit, már lehet izzítani a grillsütõt, valamilyen grillezett husival és parázsban sült újkrumplival nem lehet nagyon mellélõni. Amikor már van friss spárga, szeretek vele sütni-fõzni, legyen akár köret akár a husival valamilyen besameles rakottas. 

Ilyenkor már próbálok minél jobban odafigyelni, hogy sok-sok zöldség kerüljön az asztalra - télen persze az ember jobban kedveli a zsírosabb, nehezebb ételeket. Ha az ebédnél a tányérban legalább két-három féle friss, grillezett vagy párolt zöldség található, akkor már elégedett vagyok, ami az egészséges életmódot illeti. Ha pedig mellé még hal is kerül a menübe, mint jelen esetben, akkor azért utána megengedhetünk magunknak egy kis csokit is ;) (meg amúgy is...)

Ugyan még nincs teljesen kertben-sütögetõs idõ, nemrég az Ikeában beszereztünk egy remek kis grillserpenyõt, amit nagyon-nagyon megszerettem, gyakorlatilag percek alatt lehet vele ebédet/vacsit készíteni, és így több kedvem van még hétköznap is, munka után nekiállni kreálni valami finomat.

Tehát a mai menü nálunk ez volt: Grillezett lazac héjában sült újkrumplival, balzsamecetes paradicsomsalátával és grillezett cukkinivel

Hozzávalók két fõre:


  • Fejenként két szelet lazacfilé, öszesen kb. 350-500 gramm
  • cukkini
  • paradicsom
  • só,bors
  • balzsamecet
  • citrom
  • újkrumpli, kisebb darabok! kb.35 dkg
  • 1 szál friss rozmaring
  • olívaolaj

Elkészítés


  1. Elõmelegítjük a sütõt 180 fokra. A krumplikat hámozás helyett egy kefével alaposan megtisztítjuk. Félbevágjuk õket, egy mûanyag tálba halmozzuk, bõségesen megsózzuk és frissen õrölt borsot szórunk rá, majd meglocsoljuk olivaolajjal. A tálat alaposan megrázzuk-megkeverjük, hogy mindenhova jusson az olajból és fûszerekbõl. Belehalmozzuk egy tepsibe/üvegtálba, vagy más tûzálló tálba, a tetejére teszünk egy nagyobb, megtisztított rozmaringágat. Betesszük a sütõbe, és aranybarnára sütjük, nekem ez kb. 70 perc volt.
  2. A lazacfiléket, amennyiben fagyasztott, konyhakészre kiengedjük. Sózzuk-borsozzuk, meglocsoljuk kevés olívaolajjal, és egy fél citrom levét ráfacsarjuk. Így hagyjuk picit pácolódni kb. 20 percet.
  3. A felhevített grillserpenyõben megsütjük a lazacokat, kb. 4-5 perc kell oldalanként, de ez függ a lazac vastagságától is - fontos, hogy ne süssük túl, mert akkor nagyon száraz lesz! Ha bõrös lazacot vettünk, akkor elõször a bõrös oldala legyen felül!
  4. Közben a paradicsomot felszeleteljük, enyhén sózzuk-borsozzuk, és meglocsoljuk pici balzsamecettel.
  5. Ha kész a lazac, kitesszük õket egy elõmelegített tányérra. (Megszórhatjuk friss petrezselyemmel, ha van otthon kéznél.) A felkarikázott cukkinit a lazac kiengedett levében/olajában, szintén meggrillezzük a serpenyõben, nagy lángon kb. 3-3 perc kell neki, hogy szép csíkos is legyen.
  6. Tálalási mód, lásd a képen :)

Folytats a blogon ... coconutsandso.blogspot.com/2014/05/va...

sponsored links

Keres?s