Vaslábasban sült kenyér

2014-01-12

sponsored links

















Mostanában kevesebb kenyeret eszünk. Na nem azért, mert nem szeretjük, sajnos szeretjük nagyon is, de a nagyobb fiam gluténmeneteset eszik egy ideje és õ volt nálunk a fõfogyasztó.
Ezért legtöbbször csak kb. fél kilós kenyereket sütök, azokat meg fõként vaslábasban. Ez a mai is abban sült, méghozzá az ebédre fõzött burgonya fõzõvizével dagasztva. Sokszor írtam, mondtam már, hogy víz helyett használjunk nyugodtan más folyadékot, a burgonya fõzõvize, vagy sajt készítéskor kimaradt savó, vaj készítésbõl visszamaradt író csodákat tesz a kenyérrel.

Hozzávalók:

  • 20 dkg BL 80 kenyérliszt
  • 10 dkg fehér tönkölyliszt (vagy BL 80 kenyérliszt)
  • 1 tk. só
  • 120 g öregtészta
  • 2 dl a burgonya fõzõvizébõl
  • 5 g friss élesztõ
Kenyérsütõgépre bíztam ma a munkát, az összes hozzávalót a gép üstjébe mértem és ráhagytam a munkát. A gép most is, mint mindig nyitott tetõvel dolgozott.
Amikor leállt a gép kikapcsoltam és lecsuktam a tetejét. 
30 percig hagytam a tésztát kelni.
Ezután óvatosan kifordítottam a tésztát egy enyhén lisztezett szilikon lapra és finoman, de határozottan visszagyúrtam és gombócot formáztam belõle.
letakartam egy ruhával és még 15 percig hagytam pihenni.
Ezután megfordítottam a tésztát és a széleket körben visszahajtottam a közepéig, addig míg megint lett egy kemény kis gombócom.
Egy kelesztõkosarat kibéleltem ruhával, beliszteztem és fejjel lefelé beletettem a megformázott cipót.
Ruhával letakartam és kb. 1 órán át kelesztettem a konyhapulton.
Ezalatt a sütõt elõmelegítettem 230 fokra, úgy, hogy már a vaslábost is betettem a sütõbe.
Amikor a tészta megkelt, a vaslábas pedig jól átforrósodott, óvatosan kivettem a lábast, a tetejét addig a sütõben hagytam és a sütõ ajtaját becsuktam.
A megkelt tésztát óvatosan a tenyeremre fordítottam és úgy tettem a forró edénybe. Egy éles késsel négyzet vágtam a tésztába, ráborítottam az edény tetejét és betoltam a forró sütõbe. A hõt visszavettem 220 fokra. 40-45 perc alatt sül szép pirosra, ropogósra. 
Rácson hûtöm ki.

A kelesztõkosár bármi lehet, mûanyag vagy fém, netán üveg edény, a lényeg, hogy elég mély legyen és kb. akkora átmérõje legyen, mint a vaslábasnak.
Ekkora kenyérhez legalább 3,5 literes vaslábas kell.





Folytats a blogon ... www.limarapeksege.hu/2014/01/vaslabas...

sponsored links

Keres?s