Vargányagombás rizottó

2014-08-10

sponsored links


A vargányagombát fûszerként is emlegetik, de én azért azt javaslom, aki teheti próbálja ki nagyobb mennyiségben bármilyen étel hozzávalójaként.
Nem lehet minden piacon megtalálni, de ha van, nem szabad elmenni mellette. Kissé szivacsos, mint sok más gomba, de megfõzve már kicsit a velõ állagára emlékeztet, krémesen puha lesz.
Ezért én külön sütöttem meg, mielõtt a rizottóba tettem, de még így is nagyon megpuhult.


A rizottó annyira egyszerû étel, hogy lehetõség szerint nem szabad spórolni a jó minõségû alapanyagokkal.
-----Nem kötelezõ a méregdrága sajt--nekem volt egy régebbi akciós beszerzésbõl--de a trappista sajt nem való hozzá. / a Grana Padano elérhetõ árban van /
-----Kedvenc vajam a Kerrygold, de fõzni a normál vaj megfelelõ, viszont a margarin nem jó.
-----Az olívaolaj fontos hozzávalója, de csak ezért nem kell venni---igaz, ha már megvette valaki, sok finom ételhez fogja használni. Fõleg saláták finom kiegészítõje.
-----Borral fõzni felelõsség. Csak olyat szabad az ételbe tenni, amit szívesen meg is iszunk.
-----A rizottó rizst viszont meg kell venni, mert ez egy olyan fajta, ami kiengedi a keményítõ tartalmát fõzés közben---ettõl lesz krémes---, de nem fõl szét. Elrontani persze ezt is lehet, ezért figyelni kell a fõzési idõre.
-----A folyadék, amivel megfõzzük, lehetõség szerint legyen alaplé---nekem szinte mindég van a fagyasztóban eltéve a húslevesbõl, de egyszerû zöldségleves is tökéletes erre a célra---végszükség esetén persze a víz is jó. Igaz, egy fél óra alatt frissen is elkészíthetõ egy zöldséges alaplé.
-----A Himalája só pótolható a sima asztali sóval. Én sosem szerettem a nagyon finomított sót, pedig a másik kicsit koszosnak tûnik, de több az ásványi anyag benne.


Készítettem már rizottót többször és már az elsõ után meg kellett állapítanom, hogy egyáltalán nem ördöngõsség. Egyetlen dolog, amire figyelni kell, hogy csak frissen jó, mert késõbb magába szívja a benne levõ folyadékot és összeáll, szikkadt lesz. Ennek az elkészítésére ajánlják másnapos rizottóból a rizsgombócokat.
rizottó állagát illetõen nincsenek szigorú szabályok. Olaszország északi részén - Lombardiában és Piemontban - a rizottók viszonylag szárazak, ugyanakkor Velence környékén inkább a nagyon puha, folyékonyabb változata az elterjedtebb. Minél délebbre haladunk, a rizottók annál lazább szerkezetûek és puhábbak.  
------------A gomba kalapját nem túl kicsire összevágtam és olívaolajon megpirítottam. Só és bors, más nem kell rá.

  • Olívaolajon megpároljuk az apróra vágott hagymát. Nem pirítjuk, csak pároljuk. Kicsit sózzuk meg, mert így gyorsabban puhul.
  • Rátesszük a rizst----30 dkg elég négy személynek---és összeforgatjuk. Ha már sistereg, akkor ráönthetjük a fehérbort---1dl elég. Ha elpárolgott, akkor az alaplé következik.
  • Most a fagyasztott borsót is beletettem és a gomba összevágott szárát, ezután több adagban öntöttem hozzá az alaplét. Amikor egy--két merõkanálnyi mennyiség elfõlt, akkor öntöttem hozzá a következõt. Le lehet takarni fõzés közben, de akkor is figyelni kell rá, hogy ne száradjon ki, mert leég. Általában nem szokták letakarni, úgy is megfõl kb. 20 perc alatt.
  • Ennyi rizshez kb. 1 liter alaplé kell. Ha elfogyott, vízzel lehet pótolni.
  • Amikor elkészült, akkor keverjük bele a vajat---kb. 5 dkg---és a reszeltsajtot ízlés szerinti mennyiségben.
Tálaláskor belekevertem a megpirított gombát és bõven megszórtam petrezselyemzölddel.

Rizottót lehet készíteni gerslibõl / árpagyöngy /  is, az is nagyon finom és egészséges, érdemes kipróbálni.

Folytats a blogon ... daisyterme.blogspot.com/2014/08/varga...

sponsored links

Keres?s