Vargánya vacsora

2014-08-09

sponsored links




A gombát megtisztogatom a földes részektõl, feldarabolom és serpenyõben zsíron, fokhagymával megpirítom. Sóval, borssal ízesítem. Fincsi, de nem tudom miért vannak oda az emberek a vargányáért.

Pótanyummal megbeszéltük ki kéne már menni egy kicsit az erdõbe, de sajnos vagy õ, vagy én nem értem rá. Most sikerült össze egyeztetnünk, bár féltem kicsit, hogy hétvége lévén sokan lesznek. Sokan nem voltak, tábor viszont volt, és ezzel együtt hangzavar egész nap.
Tegnap nagyon sokat segített nekem, és ezért nem gyõzök neki elég hálás lenni. Nem tudom miért, de most nem fostuk a szót, csak mentünk az erdõben, hol egymás mellett, hol látóhatáron belül de külön.
Haza felé viszont sokat beszélgettünk az autóban, ez most így volt jó.

Tehát, megérkeztünk a tett színhelyére. Összegyûjtöttünk egy adag gombát és neki álltunk, hogy a könyv alapján meghatározzuk mi fajta, ehetõ e. Elment mellettünk egy autó, majd megállt és vissza tolatott, mondom Pótanyumnak viccesen nem tudjuk, nem ide valósiak vagyunk, de minket kérdeztek hogy csak gombászunk vagy valami baj van segíthetnek e. Mondtuk gombászunk és nagyon köszönjük, persze egybõl az volt hogy miattam álltak meg(de szép is lenne, bár ugye a milliókat érõ popóm). Azért jó ha jó szándékot lát az ember.  Nem vagyunk gombaszakértõk, minden fajtát külön dobozba, vödörbe szortíroztunk, amirõl azt gondoltuk hogy ehetõ.
Voltak ilyen kisebb fajta gombák is :)

Menet közben Pótanyumat hallom, na én itt megállok címszóval, megfordulok és a nagy szedres közepén látom. Én is oda álltam tömni a pocakom. Mondtam ha nem lesz gombánk, visszafelé szedret szedünk. Mély nyomot hagyott bennem a tavalyi sörtésztás õzlábgomba, vágytam volna egy ismétlésre, de majd õsszel talán.

A nap fénypontja persze a vargánya megtalálása volt, a nyáriból készült a pirított gomba, ezekbõl a királyvargányákból majd más lesz. Haza felel ezeket is megnézettük. Mesélték valamelyik nap õzlábgombát találtak, az ember mutatta a derekáig ért, a kalapját meg meg sem tudta mutatni mekkora volt. Képet mutatott hogy pöffetegbõl hóembert készített. Más pedig két kiló rókagombát szedett. Hát igen, akik ismerik az erdõt-tõlük lehetne tanulni. Mondtam is Pótanyumnak lehet menni tanulni.
tinóruból készült pirított gomba, nekem ez jobban ízlett mint a vargánya

Visszaértünk Bajnára, még benéztük a falunapra. Persze fel lettem szerelve zöldségekkel. A mákmagot még tegnap megkaptam, kíváncsi leszek mi lesz belõle, ezt majd jövõre kiderül(idei termésem 10 dkg).
Jó volt, kirándultunk, élveztük, tanultunk, elfáradtunk,  a lényeg hogy együtt voltunk.

Folytats a blogon ... bodzamania.blogspot.com/2014/08/varga...

sponsored links

Keres?s