Vaníliakrémes túrószelet (gluténmentes)

2014-08-17

sponsored links



Ez a süti Klárika névnapjára készült, ezért szerettem volna valami "elegánsabb", kicsit ünnepibb hangulatú édességet "varázsolni", de mégsem tortát, mert nem születésnapról van szó. Nagyon sokat törtem a fejem, hogy mit is készítsek, ami egyszerû, de mutatós, és lehetõleg nem a saját kedvemben járok vele, mert ha valamit sütök, legtöbbször a saját ízlésem szerint döntöm el, hogy éppen mihez van kedvem. Ezért próbálkoztam meg ezzel ezzel a lisztmentes sütivel, amihez az ötletet ismét Juditka blogja adta. Korábban már kísérleteztem vele, a tésztában a lisztet darált dióra cseréltem, és a tepsis raffaello krémjét ültettem rá. Remélem sikerült örömet szereznem vele!

Hozzávalók egy 23 cm-es formához (12 szelet):

A tésztához:
  • 500 g túró
  • 4 tojás
  • 90 g xilit (54 g CH)
  • vanília aroma
  • 1 citrom lereszelt héja
  • 40 g lágy/olvasztott margarin
  • 50 g tejföl (2 ek)
  • 40 g darált dió (4 ek)
  • 1 tk sütõpor
  • csipet só

A krémhez (összesen 74,44 g CH):
  • 3 tojás sárgája
  • fél cs. Dr. Oetker vaníliás pudingpor
  • 250 ml tej
  • 80 g xilit
  • 125 g lágy margarin

A tésztához a tojások sárgáját a cukorral 3-4 perc alatt habosra keverjük. Hozzáadjuk a margarint, a tejfölt, a citromhéjat és a vaníliaaromát, majd apránként az áttört túrót és a sütõporos diót.
A tojások fehérjébõl egy csipetnyi sóval kemény habot verünk, és ezt is a masszába forgatjuk.
180 fokra elõmelegített sütõben kb. 50 percig sütjük. Ha elkezdene megpirulni, takarjuk le alufóliával.
A krémhez elõször megfõzzük a pudingot. A tej felét feltesszük forrni, míg a másik felét csomómentesre keverjük 20 g pudingporral, 20 g cukorral, és a tojások sárgájával. A többi tejhez öntjük és folyamatos kevergetés mellett sûrû pudinggá fõzzük. Félretesszük hûlni. A margarint elõször magában, majd a megmaradt cukorral habosra keverjük, és a már kihûlt pudingot apránként beledolgozzuk.
Ha kihûlt a tészta, rákenjük a krémet, és ízlés szerint olajos magvakkal (dióval, mandulával, mogyoróval) díszítjük.

A "tortácska" összesen  128,44 g CH-t tartalmaz, szeletenként pedig 10,7 grammot. Igazán diétabarát. :)



Ennél a sütinél számos konyhai praktikát hasznosíthatunk, amik közül néhányat csak nemrégiben tanultam, ezért jónak láttam összegyûjteni õket a bejegyzés végén:
  1. Ha tojásfehérjébõl habot verünk, mindig rakjunk bele egy csipet sót.
  2. A tésztáink lágyabbak lesznek, ha elõször a tojások sárgáját magában keverjük habosra és csak utána adjuk hozzá a cukrot.
  3. Ha valamilyen tészta sütés közben elkezd megpirulni, de a közepe még feltételezhetõen nyers, takarjuk le alufóliával, és úgy süssük tovább.
  4. Ha valamilyen krémes süteményt készítünk, csak akkor kezdjük el azt összeállítani, ha a tészta már teljesen kihûlt, és a krém megszilárdult, különben a süteményünk szétcsúszhat, összeeshet, vagy kifolyhat a krém.
  5. A tésztalapokat ajánlatos rácson kihûteni, ha van rá lehetõségünk, így nem vizesedik meg az alja, és picit gyorsabban is hûl.
  6. Ha nincs elég idõnk, vagy, igazán biztosra szeretnénk menni, a krémet elkészíthetjük elõzõ este is. A sütemény összeállításáig pihentessük hûtõben, így idõt is spórolunk, és a krém biztosan elég szilárd lesz, nem folyik majd szét.
  7. Ha valamilyen krémhez puding alapot készítünk, kihûlés közben idõnként jól keverjük át, hogy ne bõrösödjön, de ha nincs erre nincs idõnk, ahogy elkészült, azonnal fedjük le alufóliával (persze így lassabban hûl ki).
  8. Ha egy süteménybõl kimarad a tojásfehérje, nem kell rögtön felhasználnunk, betehetjük a fagyasztóba, és akkor vesszük elõ, amikor csak szeretnénk. Erre ideális egy nylonzacskó, amire ráírjuk, hogy hány fehérjét tettünk bele, vagy egy kis ételhordó, amihez pedig hozzá is tudunk önteni egy újabb adagot.
    Erre a célra a blogon is található ötlet, most pedig egy újabb sütihez gyûjtöm a fehérjéket.


Folytats a blogon ... pcovalisfinoman.blogspot.com/2014/08/...

sponsored links

Keres?s