Van?li?s parf?torta ?szibarack?ntettel

2023-08-18

sponsored links

 

 


 
K?nikul?ban nem sok kedvem van bekapcsolni a s?t?t, ez?rt ha ?dess?get k?v?nok, ?s kedvem is van hozz?, bekeverek egy kis fagyi- vagy j?gkr?malapot. Sajnos azt m?r nem ?rhatom le, hogy olcs?bb ?s k?rnyezetk?m?l?bb is otthon elk?sz?teni a h?s?t? desszertet, hiszen az alapanyagok ?ra az egekben van, ?s a dobozok, zacsk?k, amikben megvessz?k azokat, ugyan?gy m?anyagb?l vannak, mint a k?sz j?gkr?mek eset?ben. ?s akkor m?g munka is van vele, s?t a habos-babos bolti v?ltozatokkal ellent?tben a h?zi t?nyleg k?kem?nyre k?pes fagyni, ami ugyeb?r nem annyira buli. Nah?t, j? kis rekl?mot csin?ltam ennek a receptnek ? felejts?k is el gyorsan! :D Vagy ink?bb ne! :D
K?t el?nye az?rt a h?zi j?gkr?mnek is van: kevesebb oda nem ill? anyagot tartalmaz, azaz nincs, vagy csak m?rs?kelten van benne ?zfokoz?, ?s ?llom?nyjav?t?b?l is kevesebbet tartalmaz: csak annyit, ami a k?sz?t?s?re haszn?lt mascarpon?ban esetleg van. Persze, a szerencs?sek megtehetik, hogy a felsoroltak helyett is h?zilagosan el??ll?tott tejterm?keket haszn?ljanak. ;) Tov?bb? az is egy plusz pozit?vum, hogy otthon az?rt ki?lhetj?k a kreativit?sunkat, ?s olyan ?z? ?s form?j? j?gkr?meket tal?lhatunk ki, amilyeneket a boltban hi?ba is keresn?nk. ;)
De hogy a desszertem ne csup?n a fenti krit?riumokra legyen kihegyezve: minden el?ny?vel ?s h?tr?ny?val egy?tt ez a parf?torta finom, ?s a ny?ri forr?s?g idej?n kell?k?ppen h?s?t. :)

 



Hozz?val?k 16 cm-es tortaform?hoz:

a parf?alaphoz:
2 toj?ss?rga
3,5 dl habtejsz?n
1 dl tej
14 dkg porcukor
2 cs. Bourbon van?li?s cukor
3 zselatinlap
25 dkg mascarpone

az ?szibarack?ntethez:
25-30 dkg (zamatos) ?szibarack
porcukor ?zl?s szerint (ha sz?ks?ges)
1 ek. frissen facsart citroml?
1 ek. s?r? k?kusztejsz?n

a d?sz?t?shez ?s a t?lal?shoz:
kekszmorzsa
?szibarackszeletek

elk?sz?t?s:

  1. Az ?szibarackokat t?lba tessz?k, fel?ntj?k annyi forr?sban l?v? v?zzel, amennyi ellepi, ?s 2-3 percet ?llni hagyjuk.
  2. A h?jukat leh?zzuk, magjukat kivessz?k, ?s a gy?m?lcsh?st a porcukorral, valamint a citroml?vel egy?tt t?lba tessz?k ? ha nem el?g ?rettek, el?bb kis l?ngon puh?ra f?zz?k ?, majd botmixerrel p?r?s?tj?k ?s hozz?keverj?k a k?kusztejsz?nt. F?lretessz?k.
  3. A zselatinlapokat hideg v?zbe ?ztatjuk.
  4. A toj?ss?rg?kat a porcukor fel?vel f?m t?lba tessz?k, sim?ra keverj?k 1 dl tejsz?nnel, a tejjel, ?s v?zg?z f?l?tt, kis l?ngon, folyamatosan kevergetve bes?r?tj?k.
  5. A toj?skr?met levessz?k a t?zr?l, feloldjuk benne az alaposan kinyomkodott zselatint, ?s hagyjuk langyosra h?lni.
  6. A mascarpon?t kikeverj?k a t?bbi porcukorral, a van?li?s cukorral, a toj?skr?mhez dolgozzuk, majd ?vatosan beleforgatjuk a kem?ny habb? vert tejsz?nt.
  7. A j?gkr?malap fel?t a tortaform?ba sim?tjuk, a tetej?re kanalazunk egy keveset a barack?ntetb?l (ak?r m?g kekszmorzs?t ?s friss barackdarabk?kat is sz?rhatunk r?), ?s vill?val k?rk?r?sen a j?gkr?m al? forgatjuk.
  8. A t?bbi kr?malapot (cs? n?lk?li) habzs?kb?l (k?rk?r?sen) a kr?mre nyomjuk, ?s a tetej?t egy kev?s gy?m?lcs?ntettel d?sz?tj?k, valamint megsz?rjuk kekszmorzs?val. M?lyh?t?ben n?h?ny ?ra alatt megdermesztj?k. (A t?bbi ?ntetet fogyaszt?sig h?t?be tessz?k.)
  9. A j?gkr?mtort?t a m?lyh?t?b?l kiv?ve, forr? v?zbe m?rtott, v?kony peng?j? k?ssel elv?lasztjuk a forma oldal?t?l, ?s lekapcsoljuk r?la a karim?t. Szint?n forr? v?zbe m?rtott k?ssel felszeletelj?k, ?s k?n?l?skor meglocsoljuk a f?lretett gy?m?lcs?ntettel, sz?rhatunk m?g r? kekszmorzs?t, ?s ?szibarackszeletekkel d?sz?tj?k.

 


 


 


Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2023/08/vanil...

sponsored links

Keres?s