Vajpuha oldalas és krémes krumplipüré édes-sósan

2017-12-15

sponsored links

Az egyszerû hús is lehet ünnepi étel

Nemrég nézelõdtem egyik kedvenc külföldi oldalamon, és egy olyan ételt találtam, ami elsõre megtetszett (itt).

Pont valami ilyen krémes-gyomormelengetõ ételre vágytam, és akármennyire szeretem is a csirkét, kicsit elegem lett belõle. Szóval az említett ételben marhaoldalas sült a sok fûszerrel és áfonyával, sütõben, lassan. Hozzá krémes krumplipüré járt köretnek, kb. 2 perc kellett, és elhatároztam, hogy holnap ez lesz.

Viszont a marhát sertésre, az áfonyát pedig fagyasztott málnára cseréltem a praktikum jegyében, a végeredmény így is isteni lett. Apárom megjegyezte, hogy eddig is biztos volt benne, de most már tutira megtart ?

Ja, videó is van az elkészítésrõl itt.



Vörösboros-málnás oldalas krémsajtos krumplipürével



Hozzávalók 4 fõre:

1,4 kg oldalas

4 dl száraz vörösbor

4 dl alaplé

Só, bors

1 ek paradicsompüré

1 ek barna cukor

1 közepes hagyma

1 közepes lilahagyma

2 ek olívaolaj

2 közepes répa

2 nagy gerezd fokhagyma

1 nagy marék aszalt áfonya

10 dkg (fagyasztott) málna

15 cm-es rozmaringág

2×15 cm-es kakukkfûág

1 babérlevél



A körethez:

80 dkg fõzni való krumpli

25 dkg mascarpone (pl. Szarvasi)

5 dkg vaj

Só, fehér bors

2 gerezd fokhagyma



Az oldalast a csontok között elvágjuk, minden oldalukat sózzuk és borsozzuk. Egy serpenyõben felhevítjük az olívaolajat, teljesen forróra, a húsok oldalaira kérget sütünk.

Kivesszük, áttesszük egy akkora tepsibe, amiben kényelmesen elférnek. A helyükre mehet a durvára vágott hagyma, nagyon kicsit megsózzuk, majd ha megfonnyadt, jöhet a fokhagyma is. Mikor megérezzük az illatát, beletesszük a karikákra vágott répát, a paradicsompürét, aszalt áfonyát, barna cukrot, felöntjük a borral és az alaplével. Beletesszük a rozmaring- és kakukkfûágakat, felforraljuk. 5 percig fedõ alatt rotyogtatjuk, majd levesszük a fedõt és nagy lángon újabb 5 percig fõzzük. Ráöntjük a húsokra.

180 fokos sütõbe toljuk, 1-1,5 órát sütjük, a sütõ teljesítményétõl függõen.

Közben, mikor a kilátszó húsrészek nagyon megpirultak, kb. az idõ felénél megfordítjuk õket. Akkor lesz kész, ha a beleszúrt villa könnyen beleszalad.

Közben a meghámozott, nagyobb darabokra vágott krumplit megfõzzük a hámozott fokhagymával, leszûrjük, még forrón összetörjük mindkettõt. Hozzákeverjük a mascarponét és a megolvasztott vajat, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Tálaláskor néhány ek krumplipürét tányérra szedünk, melléteszünk 2 darab húst, a szafttal meglocsolva tálaljuk.



Ha tetszett ez az írás, csatlakozz hozzám a Facebookon is további receptekért, tippekért, érdekességekért!

Folytats a blogon ... atetovaltlanykonyhaja.cafeblog.hu/201...

sponsored links

Keres?s