Vajjal sült csirke... krémsajtos ceruzababbal és ropogósra sült újkrumplival... tejfölös aprópogácsa...

2014-05-05

sponsored links



Ez lett az Anyák napi menü:

Egy egész csirkét kellõ tisztítás és sózás-borzozás után, bemaszíroztam egy egész kocka puha vajjal, kívül-belül, a bõre alatt is, sõt, miután jól bekentem még nyomkodtam a bõre alá is vajdarabokat, majd kevés vizet aláöntve ment a sütõbe 180 fokra és hagytam két és fél órán át sülni, szép lassan.
A végén kapott kicsit magasabb hõfokot a piruláshoz.


Köretnek, nagyon szeretjük ezt a zöld ceruzababot, amihez nagy serpenyõben fokhagymát megfuttattam kevés zsiradékon, belenyomtam egy tejszínkrémsajtot, elkevertem, borsoztam és beleborítottam fagyottan a babot. Lefedtem és hagytam saját levében puhára párolódni.
A végére jó sûrû, krémes szaftja lett.
 

Másik köret, ropogósra sütött újkrumpli, amit Ani oldalán  láttam meg és nem bírtam ellenállni.
/kicsit komplikáltabb odajutni hozzá, de megéri, tehát amikor a nevére kattintotok akkor a blogjára juttok, onnan a facebookos oldalára lehet eljutni, ahol is szerepel ez a bizonyos sült újkrumpli /
Ajánlom a blogján a többi receptjét is szemügyre venni, mert egyik jobb, mint a másik, tudom, mert már sok mindent készítettem tõle, az ételfotói meg egyenesen kiállításra valóak.

Tehát a krumplim, bár talán kicsit jobban is megsüthettem volna, de az az igazság, hogy sokára készül el, és annyira éhesek voltunk már, hogy úgy döntöttem elég pirosak és ropogósak.
Az övé pirosabb volt.
Egyébként csodafinom, kívül ropogós, belül puha, krémes, nagyon ajánlom mindenkinek az elkészítését, imádni fogja mindenki.
Kb. 1-1,5 kg újkrumplit csak dörzsi szivaccsal átdörzsölök, amennyi héj lejön akkor lejön, a többi marad, többször átöblítettem és hosszában félcentis lapkákra szeleteltem.
Egy nagy serpenyõbe egy kocka vajat és olajat öntöttem bõven, majd beletettem a krumplikat - ugyanis hideg olajjal kell kezdeni - ezek után gyújtottam meg a lángot és amikor már kezdett felforrósodni és gyöngyözni a krumplik körül akkor lefedtem és egészen kislángon hagytam rotyogni órákig. Ezalatt sül szép aranybarnára és ropogósra.


Már eltelt a délután, ugyancsak esteledett, amikor a családom szenvedni kezdett, hogy úgy enne még valami sósat, mit tehet ilyenkor egy lágyszívû anya és feleség ?...
... na mit, nekiáll pogácsát sütni este 7 órakor, mikor máskor...


Tejfölös, sajtos, kolbászos aprópogácsa

1 dl langyos tej
2,2 dl tejföl
1 egész tojás
1,5-2  csapott ek. só
1 tk. cukor
1 tasak porélesztõ
60 dkg liszt /50 dkg finom, 10 dkg rétes/

pár karika házikolbász egészen apróra darabolva /persze héj kidobva/
20 dkg körüli reszelt sajt
1 tojás a kenéshez
egész kömény a szóráshoz

A fentieket bepakoltam a gépbe és valamivel este 8 óra után vettem is ki a megkelt puha tésztát, deszkán széthúzogattam és elterítettem rajta a kolbászdarabkákat meg a reszelt sajtot és a szokásos módon egyszer hajtogattam, azaz alulról fel középig, fentrõl le ráborítva az alsóra, balról be középig, végül jobbról ráborítani, betakarni.
Leborítottam egy tállal és hagytam 20 percet pihenni, közben bekapcsoltam a sütõt 220 fokra, egy tálkában felvertem egy tojást a kenéshez, odakészítettem a köménymagot a szóráshoz, no meg a tepsiket.
Amikor letelt az idõ kinyújtottam és a legkisebb szaggatóval - ami csak falatnyi pogácsát szakít - kiszaggattam, mentek a tepsire egymás mellé, mikor tele lett szépen lekentem és megszórtam.
Minden tepsi még állt vagy 10 percet, majd légkeveréssel kb. 10 perc alatt tepsinként megsült.
Ahhoz képest, hogy csak félkézzel dobtam össze, este 9 órakor már ettük is.
Nagyon finom, leveles és ízes lett a sajttól és kolbásztól.
Egy-egy bögre teával jó kis vacsora lett.





Folytats a blogon ... zsanuaria.blogspot.com/2014/05/vajjal...

sponsored links

Keres?s