Vajas-citromos sügér java kapribogyóval, koktélparadicsommal, medvehagyma-bazsalikom fûszervajas krumplipürével

2014-04-01

sponsored links







A legjobb megoldások mindig véletlenül jönnek! J
Meséltem róla, hogy a hétvégén sügér került a tányéromra:


A sügérfilé javát félretettem a vacsorához. Ebéd után elmentem biciklizni a Kisfiammal, mire hazaértem kikristályosodott, hogy mit készítek belõle. Tudtam, hogy citrom, vaj, bazsalikom és medvehagyma mindenképpen lesz benne. Persze a sügér filén kívül. J

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a krumplipürét már az ebéddel összhangban elkészítettem. Ha már a sügér falatokhoz begyújtottam a sütõt, bedobtam pár fóliába csomagolt krumplit a sütõ aljába, hogy majd kitalálom, hogy püré vagy valami más lesz-e belõle.
Fel akartam dolgozni a már hûtõben lapuló medvehagymát, így mindet durvára összevágtam. Amit a medvehagymás joghurtszószhoz nem használtam fel, úgy gondoltam, hogy puha vajjal és egy kis Maldon sóval összekeverem és fûszervajat készítek belõle. 
Kiváló ötlet volt, hogy a teljes pompájában tündöklõ bazsalikomtöveimrõl kaszáltam néhány ág bazsalikomot is, és az összevágott leveleit is a fûszervajhoz adtam. 
Mondhatom, hogy telitalálat lett, úgy tûnik, mindig a hirtelen elhatározások a legjobbak! J

Ettõl kezdve már tudtam, hogy a héjában sült krumplinak lehúzom a héját, összetöröm, kevés langyos tejjel és néhány szelet medvehagymás ? bazsalikomos fûszervajjal keverem majd el. Így is tettem. J






A köret többi része a hallal együtt készült.

Hozzávalók 1 adaghoz:

20 dkg-os sügér szelet a javából
Maldon sóvirág
frissen õrölt bors
2-3 dkg vaj
1 kisebb citrom ? 3-4 szelet karikában, a többibõl kifacsarjuk sütés közben a levét
2-3 koktélparadicsom
8-10 szem kapribogyó virág

Az eljárás lényege az, hogy a közepesen felhevített vajba helyezzük a fûszerezett sügér szeletet és meglocsoljuk a citrom levének felével. Ezt a 20 dkg-os filét én egyik oldalán 2 perig sütöttem, majd megfordítottam. Ekkor meglocsoltam a maradék citromlével és hozzáadtam a koktélparadicsomot, a citrom karikákat és a kapribogyót. Sütés közben egyszer, kétszer megrázogattam a serpenyõt.


2 perc múlva lehúztam a serpenyõt a tûzrõl és a medvehagymás ? bazsalikomos krumplipüré mellé elrendeztem a serpenyõben sült finomságokat, majd meglocsoltam a szaftjával.



A medvehagymás ? bazsalikomos krumplipürében elképesztõen zseniális íz harmónia uralkodik, bevallom, nem is gondoltam volna. A medvehagymás ? bazsalikomos fûszervajat külön is be fogom mutatni, mert az óta számtalan más ételhez is felhasználtam és mindenhol fantasztikusan mûködött.

Felséges sügér ebédben volt részem, egészen biztosan nem most készült utoljára!
Ja, és biciklizésbõl hazaérve, úgy 10 perc alatt elkészült ? J






Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s