Vadon termõ, feketeáfonya csodadzsem

2014-08-04

sponsored links

A vadas ételek híres ízesítõje. Az erdélyi havasok jellegzetes nyári gyümölcse.

2500 m tengerszint feletti magasságokban is elél.Havasi meggy, havasi meggykóró, kukujza, kukajsza, afinya, molabogyó ? igen, ez mind-mind a fekete áfonya neve. Vadételek mellé szószt, mártást, süteményt, tölteléket, lekvárt, szörpöt, teát, bort és pálinkát egyaránt készíthetünk belõle, ízesíthetünk vele levest, köretet, pikáns édességeket.

vadáfonya lekvár

A híres csodabogyó

Az áfonya növényi rostokat adó pektint, gyümöcssavakat, cukrokat, A-, B1- C- és D-vitamint tartalmaz bõségesen, kiemelkedõen magas a káliumtartalma, van bennekalcium, vas, magnézium, mangán, cink, kén, foszfor, vas, továbbá gyökfogóflavonoidokat (fõleg antociánokat) nyújt nagy mennyiségben. Gyógyhatását elsõként Bingeni Hildegard apátnõ írja le a középkorban.

Az áfonya lé vagy lekvár formájában a szembetegségek természetes gyógyszere: használják a szem különbözõ betegségeire ? szürke- és zöldhályog, cukorbetegség miatt keletkezõ látási zavarok ellen ?, s mivel sok A-vitamint tartalmaz, a farkasvakság gyógyítására szolgáló gyógyszer alapanyaga.

Idén sikerült beszereznem és fantasztikus lekvárt készítettem belõle. Színe feledhetetlen a vér és a fekete szurok közé tenném. Rendkívül fogós gyümölcs, elkészítéséhez ?védõruházat? szükséges.

A hozzávalók:

135 g áfonya

250 g cukor

1 csomag 3:1-ben dzsemfixáló

A megmosott gyümölcsöt tegyük egy lábasba és forraljuk fel, adjuk hozzá a dzsemfixálót, majd forraljuk még 5-6 percig. Szórjuk rá a cukrot és közepes lángon fõzzük 10 percig. Elmosott, kiszárított üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk és 10 percre fejtetõre állítjuk.

Borzasztóan hamar el fog fogyni, de egy üveggel mindenképpen tegyünk félre egy szaftos vadhús mellé vagy az ízletes rántott camembert lenyûgözõ dzsemje lehet.




Folytats a blogon ... vacsinalam.cafeblog.hu/2014/08/04/vad...

sponsored links

Keres?s