Vadkovász - az élesztõmentes tésztaemelõ anyag

2014-02-25

sponsored links


Nem mostanában volt, amikor megígértem Fahéj barátnõmnek, hogy én is sütök kovászos kenyeret. Õ ódákat zengett róla, és olyan szép szavakkal mesélt az így készülõ kenyereirõl és péksüteményeirõl, hogy öröm volt olvasni a sorait. Aztán beújított a vadkovásszal, én meg csak ámultam és bámultam, és újfent megígértem neki, hogy végre belevágok az õsi típusú kenyér sütésébe. Aztán mégse lett belõle semmi, mert mindig gyorsan túl akartam lenni rajta. Mindannyiszor szégyelltem is magam miatta.
Aztán mégis eljött az az idõ, amikor megpróbálkoztam vele. Egyébként úgy indult az egész, hogy akárhányszor belekukkantottam az egyik facebookos csoport oldalán zajló eseményekbe, mindig ott virított hol x, hol pedig y csodaszép zürichi kenyere, az a bizonyos cserepes héjú. Kaptam-fogtam magam, elõzõ este bekevertem az elõtésztát, és másnap már ott illatozott az asztalon az én zürichim. Igaz, elsõre nem lett olyan szép cserepes a héja, de az ízével és az állagával nagyon meg voltam elégedve. Aztán alighogy elkészült ez az elsõ kovászosom, beugrott, hogy Fahéj milyen szeretettel írt a vadkovászról, és hogy a sima kovász az majdhogynem smafu hozzá képest, mert ez a vad változat az igazán õsi, és ez a valódi, autentikus kenyér lelke. Hiszen nagyon-nagyon régen még nem létezett élesztõ, és csupán víz és liszt keverékébõl született meg az õsanyáink és õsapáink kenyerét megkelesztõ anyag.
Újra elolvastam hát azon a bizonyos ismert receptgyûjtõ oldalon távoli barátnõm szavait a vadkovászról, és ...

Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2014/02/vadko...

sponsored links

Keres?s