Vadkacsa combok almával, szalonnával és rózsás fûszerkeverékkel

2017-04-24

sponsored links


Folyamatosan kutatok hazai és külföldi vadgasztronómia érdekességei után. Remekül inspirálnak ezek a receptek, leírások. Nem csak pörkölt, húsleves készülhet ezekbõl a hihetetlenül egészséges, zsírban szegény húsokból, hanem a mindennapokba beilleszthetõ fogásokkal is gyarapíthatjuk a repertoárunkat.

A vadhús igen sokba kerül... Ezt halljuk mindenhonnan. Néhány hónapja ennek megerõsítésére az egyik kereskedelmi csatorna igen félrevezetõ riportot készített azok számára, akik még gondolatban most szeretnének egy kis kóstolással kacérkodni. 
Ezt megcáfolom most! Ha van a családban vagy ismerõsök között lelkes vadász, akkor ingyen vagy kedvezõ áron hozzájuthatunk ezekhez a húsokhoz. A belsõségeket (pl. máj,szív) minden vadász elhozhatja a vadászat árában, külön térítés nélkül. Érdemes a vadásztársaságoknál is érdeklõdni, mert a bolti áraknál olcsóbban is megkaphatjuk ezeket a különleges húsokat. 
A nagy áruházakban kb. annyiért kapható 1 kg pl. szarvas pörkölthús, mint 1 kg szebb marhahús. Ezt a pörkölthúst kiváló ledarálni, ragukhoz, levesekhez stb. Az ára a METRO üzletekben 1900 Ft körül mozog. A Lehel téri piacon pedig találtam olyan hal -vad árust, aki vadnyulat, vadkacsát (tõkés réce), fácánt, galambot kínál. Aki ismeri a tõkés récét tudja, hogy nem a leghúsosabb fajta és oda kell figyelni rá, hogy nehogy kiszáradjon. Viszont ennél az árusnál kimondottan 1 kg-os csomagban combokat is lehet kapni 2300 Ft-ért.  Ennek a felébõl most egy igazi különlegességet tálaltam.

Elkészítési idõ: 60 perc
Hozzávalók 2 személyre: 

50 dkg vadkacsa comb vagy egy egész vadkacsa darabokra vágva
5 dkg füstölt szalonna
5 dkg vaj
2 db közepes savanykás alma
1 db közepes lilahagyma
6 gerezd fokhagyma
5 dl csirke alaplé

õrölt fekete bors
2 ek. méz 
1 ek. rózsás fûszerkeverék

A vadkacsa combokat vékonyan megsózzuk és frissen õrölt fekete borssal megszórjuk mindkét oldalán.
 
 A szalonnát felkockázzuk és a vajjal együtt egy forró serpenyõbe tesszük. Válasszunk olyan tûzálló edényt, amely a gázlángon, majd a sütõben is használhatunk. Amikor a vaj felolvad és a szalonna is egy kis zsírt enged, akkor tegyük bele a megtisztított, befûszerezett combokat. 

Kb. két perc alatt kicsit megpirítjuk mindkét oldalát a húsoknak. 

Az almát kimagozzuk és felkockázzuk nagyobb darabokra, a lilahagymát szintén. A fokhagymát pedig durvára vágjuk. Mindezt a serpenyõben hirtelen megpirult húsokhoz és a zsiradékhoz adjuk. 

Végül 1 ek. rózsás fûszerkeverékkel megszórjuk a serpenyõ tartalmát, rácsorgatunk 2 ek. mézet és alaposan összeforgatjuk az egészet. 

Felöntjük csirke alaplével a ragunkat és a serpenyõvel együtt a sütõbe tesszük.

Közepes fokozaton kb. 45 percig sütjük a húsokat. 

Egy kis rozskenyérrel kimártogathatjuk a különleges szaftot és elcsipegethetjük a húsokat. Igazi vadászlakomát varázsolhatunk ebbõl az ételbõl nem a megszokott módon! 

Aki mindenképpen szeretne valamiféle köretet hozzá, akkor ajánlom a krémes puliszkát, a mazsolával kevert rizst. 

Jó étvágyat kívánok hozzá! 



Folytats a blogon ... boldogkukta.blogspot.com/2017/04/vadk...

sponsored links

Keres?s