V?r?sborban, k?ksajttal s?lt fokhagym?s csirkecombok

2023-04-17

sponsored links

El?rebocs?tom, ez egy csapong? bejegyz?s lesz, egy f?zisfot?val a legelej?n.

alaposan borsozott, vajban el?s?t?tt, v?r?sborral meglocsolt csirkecombok
Az ?telt 4 ?vvel ezel?tt csin?ltam el?sz?r, egy kedves ismer?s?m, G?sp?r Zsuzsa elmes?l?se alapj?n. Azt tudni kell, hogy Zsuzsa nem olyan botcsin?lta ?telle?r?, mint ?n. ? gy?ny?r? ?teleket tud gy?ny?r?en mes?lni, ha ide kattintotok, el is olvashatj?tok az ARNOLFINI KANTIN leny?g?z? ?r?sai k?z?tt.
Amikor 4 ?ve megf?ztem az ?telt ?s Zsuzsa megengedte, hogy megeml?tsem ?t a blogbejegyz?semben -rem?lem, az?ta nem gondolta meg mag?t -, tal?n a lustas?gom miatt, elmaradt a blogbejegyz?s. Az?ta id?nk?nt eszembe jutott, de valami?rt mindig halogattam, annak ellen?re, hogy t?lz?s n?lk?l mondhatom, ez az egyik legfinomabb csirke?tel, amit ezid?ig ettem.

Felmer?lhet a k?rd?s, mi?rt pont most... Elmondom.
B?tran ?ll?tom, hogy a csal?dom  k?rnyezettudatos ?letet ?l. Igyeksz?nk min?l kevesebb hullad?kot termelni, tudatosan v?s?rolni, k?rnyezetbar?t term?keket venni, a t?rgyainkat a legv?gs?kig "kizs?km?nyolni", egysz?val azon vagyunk, hogy a h?ztart?saink haladjanak a fenntarthat?s?g fel?.
Ebben az ?gyben a helyi v?s?rl?s ter?n elmarad?sunk volt. Am?g dolgoztam - a munkav?gz?sem idej?nek iszony? m?rt?k? hektikuss?ga miatt - ?ltal?ban ott v?s?roltunk, ahol ?ppen siker?lt (nem r?h?g, volt, hogy az uram Asz?don kezdett el v?s?rolni, am?g r?m v?rakozott, nem egyszer Bud?n v?s?roltunk, de j?l ismerj?k a Budapest d?li v?gein fekv? ?lelmiszer?ruh?zakat is). Mivel az ?letemnek ez a szakasza lez?rult, ennek v?get tudtunk vetni ?s - mint ahogyan azt kor?bban t?bbsz?r h?r?l adtam, rendszeres v?s?rl?ja tudok lenni a helyi csomagol?smentes boltnak, ?s szombatonk?nt tudunk v?s?rolni a helyi piacon. Feltett sz?nd?kom, hogy az ott ?rus?t? ?s- ?s kistermel?kr?l h?rt adok a bejegyz?seimben, illetve megeml?tem ?ket azokban a facebook csoportokban, ahol annak helye van (pl.: F?ti hullad?kcs?kkent?kF?ti Termel?i K?z?ss?gF?ti V?rosi Piac stb.).
Ezen a szombaton Szarka Lajos ?rt?l - aki f?ti ?stermel? - v?s?roltunk, aki z?lds?geket ?s toj?st ?rult, ?s a Tolb?n Sajtmanufakt?r?t?l vett?nk f?st?lt parenyica falatk?kat, meg egy sz?p nagy darab Tolb?n K?ksajtot, kett?v?gva. Ez ut?bbi az?rt l?nyeges, mert v?s?rolhatunk t?l?k csomagol?anyagmentesen a saj?t ed?ny?nkbe, ?s a mi ?vegt?lk?nkba csak kett?v?gva f?rt bele.

s?r?leszt?pehely, csicseribors?lisz ?s zabpehely a Czifra Cekkerb?l, petrezselymz?ld Szarka Lajos ?stermel?t?l ?s sajtok a Tolb?n Sajtmanufakt?r?t?l

"Nadehogyszavamatnefelejcsem", amikor megl?ttam a sajtos pulton a gy?ny?r?, ?rett k?ksajtot, azonnal tudtam, hogy nem s?lt csirkecomb, hanem v?r?sboros, sajtos, fokhagym?s csirkecomb lesz a csal?d h?sev? szekci?j?nak a vas?rnapi eb?dje, ?s friss f?nyk?pekkel megcsin?lom v?gre blogbejegyz?st is..
Az ?tel le?r?sa, ahogy Zsuzsa eredetileg elmondta (le?rta) nekem:
Rokfortos csirke. 
"Olcs?nak nem nevezn?m, mert a csirk?hez, kv?zi f?szerk?nt t?rsul az alapanyagok k?z?tt tejsz?n, v?r?sbor ?s rokfort. De id?nk?nt az?rt el lehet k?sz?teni, n?lunk a l?nyom nagy kedvence. Van lusta v?ltozat, ?s van a buzg? -- az ut?bbit mondom el, a lusta szinte k?vetkezik bel?le. Alapanyagok, kb. mert az isten megmondhat?ja, att?l f?gg, h?nyan vagyunk: mondjuk 8 eg?sz csirkecomb, 30 dkg j?, ?rett rokfort, 3-4 dl tejsz?n, minimum 8-10 gerezd fokhagyma, bors, 2-3 dl. j? min?s?g? v?r?sbor. Speciel s?, az nem kell hozz?, mert a rokfort el?g s?s. A h?sdarabokat beborsozzuk -- nagyon! K?tszer annyi bors megy r?, mint amennyit j?nak l?tsz -- nem lesz cs?p?s. A beborsozott h?sdarabokat forr? olajban (vagy amilyen zsirad?k van ott, ?n speciel libazs?rral f?z?k, ha egy m?d van r?, de enn?l a receptn?l igaz?n mindegy) k?rbes?t?m, ?tteszem sz?pen elrendezve a tepsibe. A serpeny?t, amiben a h?s pirult egy-k?t dl v?r?sborral "ki?bl?tem", r??nt?m a tepsiben l?v? h?sra. Ut?na egy l?basban meleg?teni kezdem a tejsz?nt, belemorzsolom a rokfortot, belenyomom a fokhagyma gerezdeket, mikor a rokfort kb. felolvadt, r??nt?m a m?r v?r?sboros h?sra. Ilyenkor lehet, hogy ?nt?k r? m?g egy dl. v?r?sbort, azt ?gy valahogy l?tja az ember. ?sznia kell a l?ben, de nem lepi el teljesen. Be a s?t?be, k?zepesen melegbe. ?s ott s?l-f? ... h?t, nem tudom, meddig, m?sf?l ?r?t biztosan, de ink?bb kett?t. K?zben id?nk?nt megford?tom a h?sdarabokat, mert az benne a pl?ne (az egyik pl?ne), hogy a h?sdarabok alja a szaftban van, a b?re meg ki?ll, ?s megpirul. Egy darabig el?g elk?peszt? szag uralkodik a konyh?ban... de hamar kellemesre v?lt. ?rezni fogod, mikor van k?sz. A h?s leomlik a csontr?l, a b?r megpirul, a szaft egys?gess? v?lik.
A lusta verzi? abban k?l?nb?zik, hogy nyista el?s?t?s: h?sdarabok be a tepsibe, r? mindaz, amit elsoroltam -- a t?bbi azonos. Nem nagy a k?l?nbs?g..."

?n fels?combokat haszn?ltam ?s vajban s?t?ttem el?, a t?bbi megegyezik a Zsuzsa ?ltal le?rtakkal, ?s a buzg? verzi?t alkalmaztam.
A f?zisfot?k:
az alapanyagok
a tejsz?n, a sajt ?s a fokhagyma ?sszeforral?sa
m?r a bejegyz?s elej?n mutattam, a borsozott, vajban mepir?tott csirkecombok, v?r?sborral le?ntve
mint az el?z?, csak m?r meglocsoltam az ?sszeforralt tejsz?nes, sajtos, fokhagym?s kutyul?kkal
a k?sz ?tel, z?lds?ges rizzsel (a r?p?knak fura sz?ne lett a k?pen, tal?n az ellenf?ny miatt, de ?n ?gy szeretek f?nyk?pezni, ahogy esz?nk, nem csin?lok "m?termet" az ?tkez?asztalb?l), ?s sal?talevelekkel, amit a s?lt sz?sz?val locsoltam meg ?s a k?ksajtb?l sz?rtam r?

A 2019-es k?pek


ekkor karfiolp?r?vel ?s spen?tos gabon?kkal ett?k



Folytats a blogon ... https://hogymegtudjuknezni.blogspot.c...

sponsored links

Keres?s