Update sajtos stangli

2011-06-20

sponsored links

Annak, hogy ez a recept felkerül ide, története van. Az egész úgy kezdõdött, hogy volt Nekem egy nagyon jó sajtos stangli receptem amit átalakítottam szénhidrát barát verzióra. Ez viszont nem most történt, hanem hónapokkal ezelõtt..... Elõször valamikor még márciusban készítettem el, de aztán nem tudtam közzétenni, mert nem emlékeztem pontosan hogy mennyi tejet öntöttem a tésztához. Gondoltam sebaj, majd meg sütöm mégegyszer.... Aminek el is jött az ideje, mégpedig húsvétkor. Akkor már emlékszem, hogy nagyon odafigyeltem, fel is írtam, sõt még le is fotóztam újból a péksütit, de aztán (miért is ne?!) nem találtam meg a felírt receptet. Szó ami szó, váratott magára ez a jó kis stangli recept, de remélem, hogy sikere lesz és elkészítik többen is, mert azt garantálom, hogy érdemes!
Most, hogy nehogy valami közbejöjjön egyenesen a gépbe írtam fel a a hozzávalókat. Új fényképeket is készítettem, mivel a húsvétkor készült képek már nagyon nem aktuálisak, ugyanis a stanglik hátterében piros tojások sorakoznak:)
Maga a stangli szerintem amúgy egyszerûen tökéletes. Nem akarom agyondicsérni, de meg kell, hogy mondjam, hogy csökkentett szénhidráttartalmú péksütemény/kenyér kategóriában nem ettem még ettõl jobbat.



Hozzávalók:
30 dkg liszt (BL 80)
30 dkg Master Mix
2 ek burgonyapehely
0,5 kk fruktóz, vagy "negyedkanál" cukor
2 csapott kk só
3 dkg élesztõ
5 dkg vaj
2 dl tej
1,5 dl víz
0.75 dl savó
sajt a tetejére

A recept tartalmaz savót, akinek nincs otthon szerintem helyettesítse fele-fele arányban joghurttal és vízzel. Nálam mindig van a mélyhûtõben savó. Ajánlom Mindenkinek, hogy használja, ugyanis nagyon jót tesz a kelt tésztának. Házi joghurt készítésekor szoktam belõle eltenni!

  1. 1 dl tejbe tegyük bele a cukrot, és melegítsük fel langyosra. Futtassuk meg benne az élesztõt.
  2. A liszteket keverjük össze.
  3. A lisztekhez adjuk hozzá a burgonyapelyhet, a sót, a vajat, a vizet, a savót és a további 1 dl tejet.
  4. Az egészet kézzel vagy géppel dagasszuk össze, ha esetleg még szükséges adjunk hozzá vizet, vagy lisztet. A lényeg, hogy egy lágy tésztát kapjunk. Szórjuk le a tetejét lisztel, és kelesztõtálban lefedve hagyjuk megkelni.
  5. A megkelt tésztát nyújtsuk ki kb fél cm vastagságúra, 25 cm x 16 cm nagyságúra, és tekerjük fel hosszában (mint pl. a rétest..:)
  6. A feltekert tésztát tegyük sütõpapírral kibélelt tepsibe, és hagyjuk kb. 40 perc alatt a duplájára kelni.
  7. A megkelt tésztát vagdaljuk be késsel harántirányban. Permetezzük le vízzel, és szórjuk meg reszelt sajttal.
  8. 200 fokos elõmelegített sütõben süssük készre kb 15 perc alatt.




Folytats a blogon ... mezeselet.blogspot.com/2011/06/update...

sponsored links

Keres?s