Téli klasszikus: frankfurti leves
sponsored links
A németek nem pont a gasztronómiájukról híresek, de azért nekik is akad néha egy-két jó húzásuk. Mindenképpen ezek közé tartozik a frankfurti leves, ami virslivel, káposztával, frankó fûszerekkel és egy kevés tejföllel operál, ezért mi kimondottan imádjuk. Ha ti is így vagytok ezzel, akkor jó hírünk van, megérkezett ugyanis a perfekt SK féle recept!
Hozzávalók 4 fõ részére:
- 35-40 dkg frankfurti virsli
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 50 dkg kelkáposzta
- 40 dkg krumpli
- Só, bors
- 1 csapott tk pirospaprika
- 1 csapott tk szárított majoranna
- 1 mk õrölt kömény
- 1,6 l víz
- 15 dkg tejföl
- 1 tk liszt
A virslit karikára vágjuk és 2 evõkanál olajon gyorsan átpirítjuk egy lábasban, majd félretesszük. A lábasban újabb 3 evõkanálnyi olajon üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd a vékony szeletekre vágott fokhagymával együtt kissé lepirítjuk. Hozzáadjuk a kis darabokra vágott kelkáposztát, a kis kockára vágott krumplit, majd az egészet jól átforgatjuk és kicsit le is pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, majorannával, köménnyel és borssal, összekeverjük és felöntjük a vízzel. Sózzuk, majd kis lángon addig fõzzük, míg a krumpli megpuhul (kb. 10-12 perc). Ekkor egy kevés forró levet elkeverünk a liszttel kikevert tejfölben, majd az egészet a levesbe öntjük és további 2-3 percig forraljuk éppen csak gyöngyözve. Végül a forró levesbe szórjuk a virsliket, kicsit hûlni hagyjuk a levest és már tálalhatjuk is, ízlés szerint magában vagy még egy kis extra tejföllel a tetején!